Inför matchen Manchester United - Charlton

Ligacupen: Old Trafford, Tis 10 Jan kl 21:00

Charlton möter Manchester United borta i Ligacupen, på dagen 15 år och 11 månader sedan det förra mötet där. Då spelade vi fortfarande i Premier League. Imorgon är det dags igen och Holden har möjlighet att lyckas med någonting Curbishley aldrig gjorde, att vinna mot Manchester United. Allt talar för hemmalaget men med tillresta supportrar på Bobby Charlton stand på Theatre of Dreams är allt möjligt!

Charlton lyckades att tråckla sig vidare till kvartsfinal efter straffsparkar hemma mot Brighton. I åttondelsfinal var Charlton det enda kvarvarande Londonlaget, i kvartsfinal är vi det enda kvarvarande icke PL-lag med marginal då det inte är något lag kvar från Championship. Således en drömlottning pappret för Man U där Charlton inte bör ha någonting att hämta. Med tanke på att det snart är 16 år sedan lagen möttes så finns det anledning att grotta ned sig lite i statistiken för att titta på de teoretiska förutsättningarna, de faktiska förutsättningarna är ni nog alla väl bekanta med.

Lagen har, totalt hemma och borta samt liga- och cupmatcher, mötts 59 gånger mellan 1932 - 2007. United har vunnit 38 gånger, Charlton 10 och 11 har slutat oavgjort. Säsongerna 1931/32 och 1938/39 minns vi med glädje för då vann vi båda mötena i ligan, 1938 hemma med hela 7-1. Sedan dröjde det ända till 1954 innan vi kunde inkassera en ny seger på hemmaplan. Efter vinsten borta 1938 dröjde det fram till 1986, 48 år, innan vi lyckades prestera en seger på Old Trafford och den minns jag som om det var igår. Varför kan ni läsa längst ner i föregående rapport. Efter det har Charlton bara mäktat med en seger till och det var hemma 1989 då vi vann med 2-0, båda målen gjorda av Paul Williams. Efter det har vi mäktat med två oavgjorda matcher, den senaste mållös borta 2002. Och med den i åtanke känns det väl närmast till hands att sikta in sig på ett sådant resultat liksom matchen mot Brighton, dvs kämpa till 110% i 99 minuter, parkera bussen och sedan vinna på straffar. Känns som om taktiken är fulländad, kassaskåpssäker!

Mycket talar för att United kommer att ställa upp med liknande laguppställning som Brighton, dvs ett kraftigt B-betonat lag. Inte bara för att de ändå borde vinna mot Charlton utan än viktigare, de vill ha starkast tillgängligt lag på lördag då de har säsongens viktigaste ligamatch på agendan, derbyt hemma mot Manchester City.  Även om ligaspelet är minst lika viktigt för Charlton så får vi verkligen hoppas att manskapet är tända till max, kommer förmodligen vara den största matchen i deras liv hittills. Och Charltons supportrar stället upp mangrant för att stötta sitt lag, i nuläget lite oklart hur många biljetter som är sålda men någonstans mellan 8500-9300. Ljudmässigt kommer det att vara en betydligt starkare stämma än vad lika många brukar åstadkomma på en hemmamatch. Att de dessutom sitter på Bobby Charlton stand ser jag bara som ett gott omen. Intresset är som sagt stort och jag hade gärna varit där men de kommer att få internationellt stöd från Tyskland och Schweiz då några av våra vänner från International Addicks är på plats, några av dem är redan på plats.

Vilket lag ska då Holden plocka ut i startelvan? Med tanke på att Maynard-Brewer vilades och inte fanns i startelvan hemma mot Lincoln efter en befarad hjärnskakning känns det inte troligt att han är tillbaka imorgon, möjligtvis som reserv. I backlinjen gjorde O'Connell ett kort inhopp i slutet av matchen mot Lincoln efter att ha varit skadad i drygt två månader. Med sin erfarenhet är han nog kraftigt önskvärd men i och med att han är matchotränad så får han ändå ses som en stor joker vad gäller startelvan, med i truppen är jag helt säker på att han kommer att vara. Med tanke på att det gäller att säkra bakåt är det högst sannolikt att blir en förändring av formationen, från 4-3-3 till 4-5-1 med Leaburn ensam på topp och Blackett-Taylor och Raki-Sakyi som någon slags wingbacks alternativt yttermittfältare, det är ju ändå redan fyra i backlinjen! Carl Leaburn gjorde mål på Old Trafford för Charlton i FA-cupen 1994, ska sonen Miles lyckas upprepa den bedriften?

Hur går det då? Ja som sagt, allting talar för att det mer eller mindre kommer att bli spel mot ett mål och det gäller för Charlton att i första hand hålla nollan så länge som möjligt och i andra hand hålla siffrorna nere. Variabeln att de spelar hemma mot Man C på lördag kommer att göra att de drar sig in i de längsta att slänga in ordinarie spelare, framför allt skulle jag bli oerhört förvånad om Rashford är med i truppen. Om min ovanstående taktik fungerar så lever hoppet om oavgjort och straffar. Om de förlorar med två tre bollar är det ändå inget att skämmas för så länge de gör en bra insats. Vi har allt att vinna, United har allt att förlora så våga vinn! C'mon your Reds!

Trolig laguppställning

MacGillivray

Clare
Inniss
Ness
Sessegnon

Rak-Sakyi
Morgan
Dobson
Fraser 
Blackett-Taylor

Leaburn 

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2023-01-09, 19:20.