Inför matchen Rotherham - Charlton

League One: New York Stadium, Lör 9 Apr kl 16:00

Tongångarna är allt annat än muntra hos Charlton med två raka matcher utan vinst där de borde ha vunnit, en full hand med gula kort, två röda kort samt ett par skador till. Lägg därtill att vi nu skall möta topplacerade Rotherham på bortaplan så känns det allt annat än mungiporna uppåt. Eller är det när man förväntar det som minst som det plötsligen händer?

När priserna och inflationen skenar och kriget medför restriktioner av olika slag är det viktigare än någonsin att återvinna. För er som undrar varför Rotherhams arena heter New York Stadium hittar ert svar på denna sida snarare än att börja Googla. Rotherham och Charlton har kamperat ihop till och från i olika divisioner under de senaste åtta säsongerna och Rotherham har varit en riktigt favoritmotståndare. Inte en enda förlust på de fyra säsongerna. Vi måste gräva ännu djupare i arkiven för att hitta en vinst för Rotherham oaktat hemma- eller bortaplan, nämligen gången dessförinnan vi spelade i samma division, 1983! Men den här gången är oddsen utan att tveka på Rotherhams sida, ska de ta sin första seger på 39 år?

Matchen i tisdags mot Wimbledon började i dur men slutade i moll i dubbel bemärkelse. Många kliar sig i djupt i hårbottnen för att försöka förstå vad det är som inte fungerar i laget. Även om vi inte har ligans bästa trupp så är den sett till spelare för spelare långt bättre än vad laget presterar. Match efter match syns det tydligt att det saknas hjärta, passion, vilja, kämpa för laget, antalet metaforer som kan räknas upp är näst intill oändliga. När man tänker tillbaka i tiden på spelare som John Robinson, Graham Stuart, Matt Holland, Hermann Hreidarsson m.fl. så är den mentalitet som dagens lag visar upp blekare än en blyg mjölk. Dessutom verkar de vara lika bräckliga som papier machéfigurer, så fort någon spelare får en lite kraftigare smäll så är de borta i minst tre månader. Och vissa (läs Inniss) ser till att förlänga den "ledigheten" så fort de kommer tillbaka från skada med ytterligare några matchers avstängning efter att dra på sig ett idiotiskt rött kort efter 9 spelade minuter, 9 minuter!!! 

För att vara lite raljant; inte nog med att han är dum, han är ful också! Kanske en del av bläcket från någon av alla tatueringar har trängt igenom och satt sig på hjärnan? Om jag var Jackson skulle jag vara skogstokig! Med tanke på Gilbeys totalt onödiga utvisning mot Lincoln så borde ju detta förfarande ha diskuterats ordentligt inför denna match men lik förbannat så trissar Inniss på insatserna och fördubblar idiotin. Jaha, funderar du. Vart vill han komma med det här långa resonemanget då? Jo, inte nog med att vi har en trupp med klen mental förmåga, den blir tunnare för varje match. På bara två matcher har vi till den här matchen tappat Gilbey, Inniss och Lavelle, det var en jäkla tur att Forster-Caskey kom tillbaka från start senast så att det hela balanserades lite bättre. Aneke saknas fortfarande och i övrigt så är ett flertalet av de ungdomsspelare som luftats lite grann också skadade. 

Så vad skall Jackson då göra? Ja för mig är det självklart, släng in minst ett par tre akademispelare. Det här är inte en match som vi förväntas ta poäng i och det ska inte vara i den här matchen som vi även teoretiskt säkrar kontraktet, sådana detaljer kan vi spara till nästa hemmamatch mot Morecambe. Nej då det måste bli en gigantisk utrensning av spelare efter säsongen är det lika bra att låta dem som kommer att vara kvar få chansen, bättre att lufta dem nu än nästa säsong då vi skall ta oss tillbaka till The Championship. För det ska vi väl? 

Om vi skall ägna värdarna lite uppmärksamhet så har de under hela det här året varit klara för The Championship, länge legat i ledningen. Men på sistone har det börjat att knaka lite i fogarna och vattnet börjat läcka lite ur brandpumparna, kanske dags att byta O-ringar? Mellan 22 januari och 5 mars var de obesegrade när du förlorade hemma mot MK Dons, det lag som nu åtminstone tillfälligt tagit över deras direktkvalificering. Under den perioden släppte de bara in 2 mål på 11 matcher, snacka om clean sheets! I laget återfinns en svensk målvakt vid namn Viktor Johansson som under 2014 satt på bänken några matcher för Hammarby och som blott 16-åring värvades av Aston Villa. Han spelade aldrig några matcher där utan lånades ut till Alfreton Town i division 6 för att 2018 värvas till Leicester där det inte blev annat än några matcher för deras U21-lag. 2020 gick han till Rotherham där han länge var förstahandsvalet men den här säsongen har det mest blivit spel i cupmatcher. 

Tillbaka till den knakande formen. Efter förlusten mot MK Dons har det bara blivit en seger på fem matcher och den kom hemma mot Lincoln. I övrigt har det blivit oavgjort mot Hartlepool, Wycombe och Sutton (i Football League Trophy, vinst efter förlängning på Wembley och Johansson stod i mål) samt ordentligt med däng hemma mot Shrewsbury matchen innan cupfinalen vilket förmodligen starkt bidrog till att Johansson fick vakta buren. När nu den ordinarie målvakten Vickers dessutom skadat handen så illa på träning så talar det mesta för att Johansson kommer att stå i Rotherhams mål på lördag. Återstår då att se hur cupvinsten har påverkat laget, det har ju hänt mer än en gång att en sådan framgång medför en svacka ett tag efteråt då spelarna är mentalt trötta, speciellt efter en halvtimmes förlängning också! Myntet har som bekant två sidor och självklart kan det också innebära den boost som de behöver för att försöka ta en av de direktkvalificerande platserna från Wigan eller MK Dons under de kvarvarande sju omgångarna (fem för MK Dons). 

Rotherhams manager Paul Warne försöker tona ned favoritskapet och lyfter istället fram bortamatchen mot Charlton som ett varnande exempel. Den matchen spelades 2 november och var en av Rotherhams svåraste och tuffaste matcher på hela säsongen, enligt Warne. Och även på sistone har ju Charlton åstadkommit dödsryckningar helt oväntat, t.ex. hemma mot Sunderland för drygt en månad sedan. Efter det har det blivit några segrar mot Gillingham, Burton och Doncaster men spelet har inte varit i närheten mot vad som presterades mot Sunderland. Det som mest talar för Charlton är att de är starkt nederlagstippade och slipper kännt trycket på att föra matchen, den rollen faller helt på Rotherham. Och visst skulle Charlton kunna ta den seger de behöver för att slutligt säkra kontraktet för säsongen på någon slumpchans men det mesta talar för förlust och lite huvudbry för JJ vilket lag han ska ta ut. Tror det blir Fawemo som ersätter Lavelle och att Lee får återvända till bänken till förmån för Fraser. De akademispelare jag helst skulle vilja se kommer nog lysa med sin frånvaro.

Trolig laguppställning

MacGillivray

Clare
Fawemo
Purrington

Matthews
Forster-Caskey 
Dobson
Fraser
Jaiyesimi 

Stockley
Washington

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2022-04-07, 23:30