Inför matchen Rochdale - Charlton

League One: Crown Oil Arena , Lör 5/2 kl 18:30

Sista ligamatchen för säsongen och en plats till play-off står på spel. Förutsättningarna är så fantastiskt goda att jag stuckit ut hakan och tagit ut "segern" i förskott. Bara känslan av att drömmen om Wembley fortfarande lever gör att det känns som om det är bara tre arbetsdagar per vecka!

Som ni tidigare läst så skrädde jag inte orden efter hemmamatchen mot Scunthorpe. Om Bowyer inhandlat ryssfemmor och astmamedecin eller om han lyckats få laget att ta sig i kragen vet jag inte riktigt men efter den matchen har Charlton börjat spela som ett lag, kämpat på trots att motståndet har varit väldigt vädligt tufft! 

Lika väl som att lag som spelar utan geist är dåliga inte har något flyt så gäller vice versa. Charlton var inte det bättre laget sett över hela matchen i lördags mot Blackburn men genom att försöka skapa chanser fick de en frispark som efter flera skottförsök oplanerat bakades i mål av Pearce, se matchsammandraget här. Men som sagt, om man bara ligger i så brukar bolluslingen förr eller senare trilla in i maskorna, det får vara hur fult som helst.

Förutsättningarna är som sagt väldigt goda att nå en kvalplats. Vid vinst eller oavgjort så tar vi oss dit av egen kraft. Vid förlust så tar vi oss vidare ändå under förutsättning att målskillnaden totalt inte försämras med mer än fem mål, dvs om vi förlorar med två mål och Plymouth vinner med tre så går vi fortfarande vidare. Om vi förlorar med tre mål och inte gör något mål så hamnar vi på en sjunde plats. Om vi däremot förlorar med samma marginal men gör ett mål så slutar vi sexa. Om vi förlorar med 0-4 och Plymouth vinner med 2-0 så blir det delad sjätte plats och det blir i så fall en extra play-off match om play-offplatsen. Glasklart? Gott, då kör vi på!

Bowyer har redan annonserat att det inte blir några större förändringar till den sena lördagsmatchen men klart är att av oss sponsrade Joe Aribo kommer spela från start, förmodligen får Kashi då kliva undan. Rochdale hade ett gyllene läge att kliva ovanför strecket när de hade ledningen borta mot Oxford som inte har något att spela för. Men två klumpiga brytningar i straffområdet av Callum Camps resulterade i lika många straffar för Oxford som satte båda och därmed vände matchen och vann. Så om Magennis och Ajose ligger tillräckligt nära Camps i straffområdet borde saken vara biff!

Rochdales sista trumfkort är att supportrarna skramlat så att deras enda (?) utländska supporter, Jesus skall komma och frälsa dem från vandringen i dödsskuggans dal. Det blir spanska Jesus första match på plats, frågan är om det räcker? Med tanke på att det i genomsnitt brukar vara ca 3500 besökare på matcherna så var det ingen större uppoffring resterande supportrar gjorde, i genomsnitt skänkte de knappt 2 kronor var eller 20 pence :) Men även om Rochdale i teorin kan grusa Charltons förhoppningar så måste de samtidigt förlita sig på att Oldham, som möter Northampton i ett superbottenmöte (båda lagen kan teoretiskt trilla ur), inte vinner. 

Men det kommer inte att hända. Förutsättningarna är perfekta för att vi skall ta en kvalplats. Rochdale måste ligga på och kontra och kommer då med jämna mellanrum lämna enorma blottor bakåt som vi kan nyttja i kontraattacker. Det kommer inte bli den mest skönspelade matchen i historien men en poäng är tillräckligt för att gå vidare. Jag tror ändå att Charlton vinner med uddamålet, 1-0. Och du, glöm inte att matchen direktsänds på Sky. Så försök att leta upp en pub som visar matchen!

Om jag har injicerat ryssfemmot och inhalerat astmamedecin för att uppnå denna optimism, ja det är en fråga vi kanske aldrig kommer att få något svar på. Men klart är att jag är helt säker på att vi ror steg ett i hamn, ställ in er på minst två matcher till och börja planera för att boka in Wembley 27 maj. Om Charlton är där kan ni ge er fan på att jag är där. Jag tänker inte missa 2000-talets kanske enda match på Wembley med Charlton inblandade!!!

Trolig laguppställning

Amos

Konsa
Bauer
Pearce
Page 

Reeves 
Aribo
Forster-Caskey
Marshall

Magennis
Ajose 

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2018-05-03.