League One: Artic Stadium, Ons 15 Nov kl 20:45

51, May
58, Dobson
77, T Campbell
85, Mbick

Efter ett massivt övertag lyckades Charlton knyta ihop säcken i början av andra halvlek och säkrade avancemang i FA-cupen. För att skilja fem divisioner så satt ändå segern onödigt långt inne men till slut slappnade både spelare och supportrar av. Andra omgången bjuder på nytt derby borta mot Gillingham, kan vi hoppas på ny viktoria?

Med landslagsuppehåll till helgen så satsade Appleton i stort sett med samma styrka som senast spelade oavgjort mot Portsmouth. Strategin var solklar, matchen ska dödas så fort som möjligt så att han sedan kan byta in lite juniorer. Hemmalagets taktik var lika solklar, alle man i försvar och så satsar vi på kontringar. En gammal beprövad metod som vunnit många fältslag och där vilket bonnagäng som helst kan nå framgång.

Arenan som var mer en sprängfylld efter att kommunen beviljat dispens och ökat kapaciteten med 50 %. Det var tydligt att Charlton hade en annan inställning än i den förra matchen. Mycket mer pondus inledningsvis och hemmalaget fick knappt låna bollen under den första halvtimmen. Det starkt defensiva Cray Valley hade dock inte alltför stora problem att freda sitt mål även om de fick springa en del. Trots det enorma övertaget, 78 % under de första 30 minuterna, så gick spelet ändå alltför långsamt och det var mycket slarviga bolltapp till följd av dålig skärpa i bollmottagningarna. Det krävdes en elegant djupledningspassning från Ness för att bryta måltorkan och framspelningen till May var elegant och Mays avslutning var också av hög kvalitet när Charlton äntligen kunde ta ledningen. Nu tänkte man att det släpper men så icke, en viss känsla av övermod kunde anas när tempot sänktes.

Charlton fortsatte att ha ett massivt övertag men de fick se sitt övermod straffa sig när Cray Valley skickade upp en lång boll på Bengt, förlåt Lisbie. Vår vikarierande målvakt missbedömde situationen helt och rev ner Lisbie strax utanför straffområdet men det var ingenting domartrion noterade utan Breakspear pekade distinkt på straffpunkten och delade ut ett gult kort. Alternativet hade väl varit frispark och rött kort men det kanske hade varit att föredra. Lisbie tog själv hand om straffen och slog den mer eller mindre i mitten medan Walker dök och det var kvitterat precis före halvtid. Det var knappt man trodde sina ögon men det var näst intill så illa det kunde bli och Charltons spelare såg allt annat än nöjda ut när de gick ut till halvtidsvila. Inga välsignelser var att vänta i omklädningsrummet.

Man kunde nästan se på Charltonspelarnas frisyrer att hårfönen hade gått varm i halvtidsvilan. Blackett-Taylor som varit tämligen anonym under den första halvleken byttes ut till förmån för kvicksilvret Tyreece Campbell och så var andra halvlek igång. Det var betydligt mer fart på Charltons spelare och det dröjde bara 4 minuter innan Leaburn kunde stöta in ett nytt ledningsmål och det kändes genast lite tryggare. Gästerna nöjde sig dock inte med det och fyra minuter senare nätade May för andra gången denna afton och det kändes som om matchen började rinna ur händerna på Cray Valley. När Dobson strax innan timmen var spelad nöp till direkt efter ett inkast så kändes det som matchen var avgjord. Det var en riktig stänkare från födelsedagsbarnet Dobson.

Spelet avmattades sedan till följd av en rad byten i båda lagen. Ett av dem hos hemmalaget var ett känt namn för Charltonsupportrar, Oshilaja. Lillebror till Deji Osjilaja som spelade hos Charlton för två år sedan innan han gick till Burton. Några minuter efter att spelet kommit igång igen så passade Tyreece Campbell på att snygga till siffrorna och nu kändes matchen definitivt avgjord med cirka kvarten kvar att spela. Appleton gjorde sedan sitt patenterade trippelbyte där McGrandles, Leaburn och May fick lämna plats för Chem Campbell samt juniorerna Kedwell (hans andra inhopp i karriären, 18 år gammal) samt 17-årige Mbick som gjorde sin debut. Och Mbick kommer nog att minnas sin debut med glädje när han några minuter senare även fick göra sitt första A-lagsmål och därmed avslutade dagens målprotokoll.

Det blev till slut en tämligen bekväm seger med 6-1 men det var ett resultat vi borde ha kunnat prestera i den första matchen även med en B-betonad uppställning. Det skiljde ändå 116 placeringar ligamässigt mellan lagen. Cray Valley Paper Mills ska ha all heder för på det sätt de stod upp i en och en halv match innan de till slut fick hissa vit flagg. För oss som varit med ett tag så var det ju härliga deja vu-känslor att återfinna både Leaburn och Lisbie i målprotokollet, spelare som höll till i Charlton på 80-/90-talet respektive 90-/00-talet. Nu var det alltså deras söner som fick skriva in sig i målprotokollet och Lisbie får väl sägas avgå med seger i den bataljen efter ett mål i vardera match! När arrangörerna rundade av kvällen med att spela Red Red Robin var nostalgitrippen total, heder åt Cray Valley! Bara att hoppas på att de klarar av att anvancera någon division inom kort!

Närmast står nu en bortamatch mot Gillingham på tapeten för Charlton i FA-cupens andra omgång, ytterligare ett derby alltså. Gillingham anses vara ett råtthål, en plats de flesta Charltonsupportrar hatar. Jag lämnar de känslorna därhän men Gillingham måste ha den sämsta bortaläktaren i de fyra högsta divisionerna, en tillfällig läktare i plåt som har stått där i hur många år som helst. Kvällens bortasektion höll betydligt bättre standard även om den bara inrymde cirka 280 personer och mestadels bestod av stampat jordgolv. Det dröjer dock till första helgen i december innan matchen borta mot Gillingham ska spelas och närmast på tur står ännu en gloriakantad cupmatch hemma mot Sutton United nästa tisdag i EFL Trophy innan det är dags att styra kosan norröver mot legendariska Carlisle som denna gång gästas av nio glada grabbar från Swedish Addicks!