League One: The Valley, Lör 21 Okt kl 16:00

54, Aneke
69, T Campbell
74, May
94, Leaburn

Det blev slutligen en kassaskåpssäker hemmaseger i en match som hade helt olika utseende i de två halvlekarna. Matchresultatet speglar inte matchbilden rättvist men som den gamla sanningen säger om man inte gör mål på sina chanser vinner man inte, något som Charlton tidigare är smärtsamt medvetna om. Sju ligamatcher i följd gör att Charlton nu kliver upp på en tionde plats med kvalplats inom synhåll!

Appleton förvånade mig igen när han valde att låta Aneke starta. Jag ska inte påstå att jag kan hans arbete bättre än honom men med Anekes återkommande skadeproblem känns det som rysk roulette att spela honom annat än en super-sub. Vidare fick Tedic chansen från start istället för vår sponsrade spelare Tyreece Campbell. Det var väl, åtminstone för mig, de två stora överraskningarna i startelvan. Fraser verkar inte vara redo att spela från start men jag är övertygad om att så snart kommer att ske. De drygt 2 500 tillresta Readingsupportrarna, som hoppades på säsongens första poäng på bortaplan, bidrog till att publikantalet var det näst högsta för säsongen näst efter öppningsmatchen mot Orient.

Den första halvleken bjöd inte på någon propagandafotboll från något av lagen. Spelet var förhållandevis håglöst och målchanserna var få för båda lagen. Sett till halvchanser var Reading strået vassare än Charlton men kvaliteten i avslutningarna saknade den där kvaliteten som behövs för att det ska bli mål. Dock är det svårt att inte fundera över hur matchbilden hade kunnat bli helt annorlunda om Reading hade lyckats få in någon av sina chanser. Oturen grinar ofta ett lag i motvind i ansiktet och det måste kännas ganska tröstlöst för Reading att åka till en bortamatch, det är nästan ett år sedan de senast vann i ligan på bortaplan - 12 november borta mot Hull!

Andra halvlek fortsatte med högre kvalitet från Reading och de hade en mycket kvalificerad målchans där Charltons försvar stötte undan bollen i sista hundradelen. Därpå följde två hörnor och den andra var oerhört farlig, kan inte ha varit många centimeter till Charltons fördel när framrusande Readinbspelare inte fick ordning på sina pannor och bollen ut över kortlinjen. Återigen, vad hade hänt om Reading hade fått ett mål? Det kommer vi aldrig få veta för sedan genomgick matchbilden en total metamorfas där Charlton tog över matchbilden totalt.

Ungefär tio minuter in i halvleken exekverar Hector snabbt ett inkast en bit in på Readings högra planhalva (med Charltons ögon sett) och kastar till May som möter perfekt. Spelar bollen vidare direkt till Watson som lika snabbt slår en genomskärare ut till Blackett-Taylor på vänster kanten. Han utmanar och slår ett perfekt inlägg till den store och kraftige Aneke som annekterar sina kvadratmetrar i straffområdet. Står omutligt kvar och bara sätter pannan till framför Charltons klack, 1-0. Reading gav på intet sätt upp och de skapade sedan ytterligare ett par chanser av högsta kvalitet där Charltons kantförsvar visade upp sina brister och det hade inte varit orättvist med en kvittering på någon vid någon av dessa tillfällen. Även Hector och Jones bjöd in till kvitteringschans för Reading innan det åter vände till Charltons fördel. Klockan hade tickat fram till 69 när Thomas slog en lång boll ned på Readings planhalva för Blackett-Taylor att springa på. Han utmanar åter och passar över till Tyreece Campbell på andra sidan straffområdet, mottagning, drivning åt höger och bang! 2-0, helt otagbar projektil upp i nättaket, what a cracker!

Bara några minuter senare blev Leaburn frispelad av Dobson och fick på en rackarökare men den här gången lyckades Button tippa bollen till hörna. Någon minut senare skickade Dobson ut bollen på högerkanten till Blackett-Taylor som skickade bollen långt framför sig. Han hinner upp den precis innan kortlinjen och skickar in den någon meter ut från målet. Tillspringande försvarare försöker rensa men skjuter ett hål i luften men det gör inte May som är en meter bakom. Inte nog med att han är på rätt plats vid rätt tillfälle, han har också inställningen att den där bollen kommer att nå mig och hans inte alltför märkvärdiga volley är tillräckligt för att rulla in 3-0.

Blackett-Taylor fick sedan ytterligare en chans att skriva in sig i målprotokollet minuten senare men det här var inte hans dag att göra mål, tre assist var ändå tillräckligt för att bli utsedd till matchens lirare utan konkurrens. Strax därefter blev han utbytt för att vila upp sig inför morgondagens match mot Lincoln. Resultatet verkade, trots nya Charltonchanser, stå sig men den i andra halvlek inbytte Tyreece Campbell ville annorlunda. Han slog en djupledspassning som med knivskarp precision värdig en kirurg slog en passning som rundade Readings back och Leaburn kom ännu friare än förra gången och den här gången visade han ingen pardon och fyra minuter in på stopptid spikades slutresultatet till 4-0!

På alla sätt ett mycket bra resultat men matchbilden speglar inte helt slutresultatet och det finns fortfarande en del att jobba med på försvarssidan inför tisdagens bortamatch mot Lincoln som mest troligt kommer bjuda på bättre motstånd.