League One: The Valley, Lör 19 Aug kl 16:00
Publik: 11 912

10, May (Str) 55, Wilson
71, Kanu 56, Wislett
88, Ojo

Efter floppen på tisdagskvällen så var det nu dags för The Addicks att ta tag i taktpinnen och inkassera tre pinnar mot underdogen Port Vale på hemmagräs. Ett motstånd som man faktiskt bör vinna mot ”alla dar i veckan”. Dean Holden gjorde tre förändringar mot senast. Inte helt oväntat så fick Jack Payne lämna startelvan till förmån för Daniel Kanu. Lånet från Ipswich Panutche Camara, var helt utanför truppen p.g.a en fotskada. Han ersattes av unge Terry Taylor. I backlinjen ville Holden ha in lite mer rutin så den unge och duktige Lucas Ness fick lämna plats till den mer rutinerade Michael Hector. Det bytet blev tyvärr inte så lyckat skulle det visa sig.  Så i stället för klang och jubel i solskenet på The Valley blev det för spelare och ledare till att lämna arenan med böjda huvuden. Ännu en förlust fick läggas till de tidigare tre i årets ligaspel. Nu ökade dock inte avståndet upp till topplagen men plats 18 efter fyra omgångar är inte vad någon Charlton-fan hade förväntat sig.

Matchens inleddes i högt tempo från hemmalaget och gästerna fick helt inrikta sig på försvarsspel. Alfie May fick en smäll redan i den andra matchminuten. Den efterföljande frisparken från Terry Taylor nickades bort av försvararna, Nathan Asiimwe samlade upp och hittade Corey Blackett-Taylor som avslutade med ett skott strax utanför Connor Ripleys vänstra stolpe. Attackerna från hemmalaget fortsatte och i den nionde minuten tog sig Daniel Kanu fram i gästernas vänstra straffområde framspelad av Lloyd Jones. En upphakning bakifrån föranledde domaren att peka på straffpunkten. Alfie May var säker straffskytt och placerade bollen otagbart mitt i målet till hemmaledning 1-0. Det var Mays första mål i Charlton-dressen.

Charlton fortsatte att skapa chanser och Blackett-Taylor utmanade på sin kant gång efter annan. Han var också helt fri men stördes i avslutet. Kanske att det borde blivit en frilägesutvisning i den sekvensen? Karoy Anderson var riktigt på alerten och tillsammans med främst Asiimwe och Tayo Edun låg de också bakom mycket framåt. George Dobson som förresten gjorde sin hundrade match i Charltontröjan, var inte riktigt så dominant som vi blivit vana vid, men hemmalaget var ändå helt överlägsna sina motståndare under den första halvleken. Målvakt Maynard-Brewer behövde inte förta sig, förutom då han fick plocka ner Jones långa inkast samt att titta på då någon halvchans gick utanför hans stolpar. Några varningar noterades under halvleken då May kastat bort bollen efter en dömd frispark. Maynard-Brewer maskade till sig en dito och Anderson fick också gult kort på mittplan. Dessa onödiga varningar kan bli kostsamma längre fram eftersom truppen som bekant redan är lite tunn med skador på flera etablerade spelare.

Den andra halvleken startade likt den första med stort bollinnehav för hemmalaget. I matchminut 55 går unge Asiimwe lite för hårt åt gästernas Chislett och en frispark utdöms. Ett avvaktande Charlton-försvar där främst Edun och Dobson inte håller tillräckligt tät markering på James Wilson innebär att kvitteringen är ett faktum. Wilson nickar in målet över en ställd Maynard-Brewer. Minuten senare är det så dags igen. Hector missar kapitalt och gästernas Chrislett får fri lejd och gör inget misstag. Helt plötslig bortaledning som en blixt från klar himmel.

Hemmalagets startar en offensiv och målchanser radas upp. I den 71:e minuten kommer också helt rättvist kvitteringen. Blackett-Taylor tar sig in centralt och hittar Kanu som mycket vackert nickar in bollen i målvaktens högra kryss. Charlton fortsätter framåt och går för ett segermål. Dobsons skott räddas till hörna och Mays avslut går från målvakten tätt över ribban. Mitt i den värsta anstormningen, i matchminut 88 kontrar Port Vale på sin vänsterkant. Den i matchen mycket duktige Asiimwe kommer snett och ger gästerna en chans som dock Maynard-Brewer räddar i första läget men på returen finns ingen Charltonspelare hemma och mittfältare Ojo kan enkelt rulla bollen i tomt mål. Åter ett sent baklängesmål och bortaledning på nytt.

Under nio övertidsminuter fortsätter hemmalaget att åter jaga en kvittering. Närmast kommer George Dobson i den absolut sista sekunden då han nickar strax utanför målvaktens högra stolpe. Hela det unga gardet, ”Charltons framtid”, gjorde bra insatser med ett extra plus till Daniel Kanu vilket sannolikt spelade till sig en ny startplats i kommande omgångar. Nu gäller det att ”bryta ihop och komma igen” det är väldigt många poäng kvar att fightas om.

Oxford på bortaplan står på tur. Därefter Fleetwood hemma och så första omgången i FA-cupen. Det är mycket att se fram emot under sensommar och höst.