Matchrapport Charlton - Leyton Orient

League One: The Valley, Lör 5 Aug kl 16:00
Resultat:
 1 - 0  (1 - 0)
Domare: A Kitchen
Publik: 18 512

 

Målgörare
45, Dobson

Säsongen inleddes på bästa sett med seger i ett derby mot gästande Leyton Orient. Spelet var överraskande optimistiskt anfallsspel trots att truppen är långt ifrån färdigkonstrurerad. Likaså var startelvan oväntat ung med många egna produkter som fick chansen och inte alls gjorde bort sig. Resultatmässigt var det inte en övertygande seger men tre poäng är alltid tre poäng och det är det som betyder mest när man siktar mot avancemang till The Championship. Bara 45 omgångar kvar!

Holdens startelva var en intressant blandning av gamla rutinerade spelare blandat med nyförvärv och några unga egna spelare som gjorde sina första matcher från start. Motståndare var lokalkonkurrenten en bit norrut i form av Leyton Orient så uppladdningen inför säsongspremiären var så bra den kunde och bortasupportrarna hade slutit upp mangrant på Jimmy Seed stand. Det fanns dock ett stort orosmoln inför avspark, det rikliga regnfallet. Det var många Charltonsupportrar som tvekade att åka iväg i regnet och det fanns också en oro över att planen inte skulle klara av de rikliga regnmängderna. Det har ju hänt ett flertal tillfällen att matcher har behövt ställas in efter kraftiga regnfall men det verkar som om planskötarna gjort ett bra arbete inför premiären och planen visade sig hålla måttet för att domaren skulle ge klartecken. Väderprognosen visade på att uppehåll var på gång och även hemmasupportrarna strömmade till i stora skaror vilket skapade en härlig inramning för säsongspremiären på The Valley.
 
Det är svårast att sia om laguppställningen en säsongspremiär och mina gissningar föll in till cirka 50%. Då Holden valde en 3-5-2-uppställning med wing-backs så gjorde det än svårare att sia om uppställningen. Om gårdagens uppställning var en indikation på säsongen ryggrad är det tydligt att Holden har för avsikt att satsa på en kombination av mycket unga spelare i kombination med några äldre rutinerade dito representerade av Thomas, Dobson, Fraser och May. Och alla sätt är ju goda tills motsatsen bevisas.

Matchen inleddes med attacker på flankerna från Charltons sida och Alfie May kunde ha fått en drömstart på sin karriär i Charlton redan i fjärde minuten. Blackett-Taylor sprintade ifrån sin bevakare och skickade in bollen mot bortre stolpen där debutanten Asiimwe nickade in bollen centralt. Den landade hos May som tog emot med höger och lyfte över bollen till vänster fot och klippte till på volley från nio meter men Orients målvakt Brynn stod för en högklassig räddning och kunde styra ut bollen. Det var många försöka till anfall men de flesta rann ut i sanden. Efter cirka en halvtimme spelad skapade Orient sin bästa möjlighet då de bröt in från höger och Maynard-Brewer tvingades att lämna retur men som tur fanns en Charltonback rätt placerad och kunde enkelt undanröja hotet av returen.

Det mesta talade för att båda lagen skulle gå till halvtidsvila mållösa men i halvlekens sista minut bröt ånyo Blackett-Taylor fram på sin vänsterkant, bröt in i straffområdet och slog den där iskalla passningen mellan målvakt och backlinje. Dobson hade tagit en lång löpning in i straffområdet och pekade tidigt var han ville ha bollen och den serverades med ackuratess! Om Dobson missat den så fanns May på plats en halv meter bredvid men från cirka två meters håll hade Dobson inga problem att styra in bollen i mål till stor glädje för den månghövdade publiken. Bästa möjliga avslut på halvleken för Charlton och psykologiskt viktigt.

Charlton fortsatte andra halvlek i samma goda optimistiska anda med försök efter försök på kanterna där Blackett-Taylor och Campbell oförtrutet stretade på och utmanade. Det brast dock i skärpa i den sista avgörande passningen eller dragningen. Halvleken blev också uppstyckad av många avblåsningar och en, som det kändes, aldrig sinande mängd av spelarbyten. Med cirka 20 minuter kvar att spela kom nyförvärvet Camara in och även han var nära att få en bländande start när han spelade fram Campbell i högra sidan av straffområdet och det var inget dåligt avslut från Campbell men Brynn gjorde sig oerhört stor och stod för ytterligare en högkvalitativ räddning.

Charltons mittfält såg mycket solitt ut både offensivt och defensivt, det ser mycket lovande ut. Utan tvekan den lagdel det är störst konkurrens om platser i startelvan och det känns tryggt inför, högst troligt, kommande skador och avstängningar. Allt eftersom tiden masade sig framåt talade det mesta för att resultatet skulle stå sig matchen ut när Camara fick ett gyllene tillfälle på en retur efter skott från Fraser. Mitt i slottet hade han bara att bredsida in bollen bredvid Brynn men lyckades vinkla foten lite för mycket och bollen rann retligt precis utanför stolpen. Då hade det gått tre av sju tilläggsminuter men det var fortfarande oceaner av tid kvar och Orient skulle få ytterligare två chanser att kvittera. Först ett skott från långt håll och till slut en frispark från cirka tjugo meter men kvaliteten på leveranserna lämnade övrigt att önska och i den nionde tilläggsminuten fann domaren till slut att det var dags att blåsa av och Charlton kunde kvittera ut säsongens första seger.
Det är naturligtvis svårt att uttala sig om hur långt en sådan här insats kan räcka i det långa loppet och om motståndet var av tillräckligt hög kaliber men en seger är alltid en seger och spelet kändes bra mycket stabilare än det var i många matcher under förra säsongen. Så här i början av säsongen är matchandet intensivt och på tisdag är det dags för första omgången i ligacupen borta mot Newport. Då tror jag att vi till stora delar kommer få se en annan laguppställning.

Laguppställning Charlton

Maynard-Brewer

Jones (76)
Ness
Thomas

Asiimwe
Anderson (70)
Dobson
Fraser
Blackett-Taylor (83*)

May
Campbell (83**)
                                 
Isted
Camará (70)
Edun (83*)
Hector (76)
Kirk (83**)
McGrandles
Payne

Laguppställning Leyton Orient

Brynn

Hunt (80*)
Beckles
Happe

James (80***)
Sweeney
Pratley (80**)
El Mizouni
Sotiriou

Archibald (91)
Pigott (70)
                                 
Howes
Brown (80*)
Galbraith (80**)
Graham (80***)
Moncur (70)
Pegrum (91)
Turns

Artikeln skriven av Namn Namnson, 2023-08-07, 10:10