Matchrapport Charlton - Exeter

League One: The Valley, Tis 3/10 kl. 20:45
Resultat:
 4 - 1  (1 - 1)
Domare: David Rock
Publik: 11 575

 

Målgörare
45, Blackett-Taylor 23, Scott                 
65, May
79, Leaburn
86 May

Finns många speciella uttryck inom idrott på engelska, ett av dem är back-to-back-home-win. Det är ingenting som har nyttjats i någon högre utsträckning hos Charlton men igår kväll fick de tillfälle att nyttja det och det med besked när Exeter besegrades med 4-1. Appleton är fortsatt obesegrad som manager och publiken blir gladare och gladare.

Förväntningarna var uppskruvade efter den senaste segern hemma mot Wycombe för drygt en vecka sedan då Exeter, inför gårdagens match, hade lika många poäng som Wycombe och därför borde det vara fullt möjligt att inbringa ytterligare en Viktoria. Appleton överraskade åtminstone mig när han startade med Aneke och det är ju glädjande att han verkar vara tillräckligt stark för att klara av det. Att Isted hade skadat sig hade åtminstone gått mig förbi varför det var en överraskning att Maynard-Brewer var tillbaka i målet samt att U21-spelaren Henry Molyneux fick känna av atmosfären att sitta på bänken för första gången. Sedan fick Boban Tedic göra sin debut från start. Allt detta ledde till att Leaburn och Tyreece Campbell, som varit ordinarie tidigare, vilades initialt, mest troligt för att inte matcha dem för hårt med tanke på att det var match i fredags.

Till skillnad mot matchen mot Wycombe och Shrewsbury så startade Charlton i ett sprudande tempo, säsongens klart bästa matchöppning! Nästan så att man inte trodde att det var Charlton! Aneke visade att han fortfarande har drivet när han tog till vara på en djupledspass efter knappa tjugo minuter. Han satte bollen iskallt mellan benen på den utrusande finske målvakten Sinisalo. Till hans stora förtret dömdes dock målet bort pga offside och utifrån de bilder som erbjuds är det svårt att säga om det är korrekt eller inte. Den medlöpande Tedic var inte offside men det glädjer ju föga. Några minuter senare kontrade Exeter på samma sätt och här var den medlöpande Mitchell offside men det var inte han som fick bollen utan Scott. Den sistnämnde lade in bollen vid första stolpen precis utanför Maynard-Brewers räckvidd och en orättvis ledning var ett faktum. 

Strax för halvtid var samme Scott väldigt nära att dubbla Exeters ledning när de gjorde bort Charltons försvar på vänsterkanten. Ett lågt inlägg där Scott mötte och försökte placera in bollen i bortre krysset men den snek strax över ribban. Charlton tog chansen i de sista sekunderna när May skickade in ett perfekt avvägt inlägg där Aneke mötte med pannen ungefär vid straffpunkten men det ville sig inte bättre än att bollen tog i ribban. Däremot så landade den hos Blackett-Taylor som bara hade att skyffla in returen på volley och det var klart och betalt, kvitterat. Precis före halvtid, blytung kvittering!

Charlton fortsatte det livliga och mer konstruktiva spelet i andra halvlek och Tedic fick på sitt första riktiga avslut där han snurrade runt på en ettöring i straffområdet och skickade iväg en hög projektil men Sinisalo kunde tippa till hörna. Tjugo minuter in i andra halvlek belv det väldigt tilltrasslat. Först blev Tedic nedsparkad strax utanför straffområdet, solklar frispark och mest troligt varning, men Rock valde att låta Charlton fortsätta spela, dra nytta av fördel av bollen. Den spelas in av Watson vars inlägg nickas bort av en back mitt framför eget mål i riktning ut mot Watson som kommer inhoppande i en situation när han blir fälld och domaren dömer straff. Här fick Aneke ett gyllene tillfälle för tredje gången gillt men det var verkligen inte hans dag. Straffen kanske inte var den bästa men långt ifrån den sämsta man har sett. Sinisalo låg som Linus på linjen och lyckades tippa bollen i stolpe och ut. Likt vid Charltons tidigare kvitteringsmål så kommer May springande som en projektil, han har startat sin löpning med fart utanför straffområdet när Aneke slår straffen och är först framme på returen och kan enkelt stöta in bollen på volley i öppet mål. 2-1 och matchen hade vänt!

Alldeles efter avspark inträffade en incident som blev väldigt avgörande för matchens utgång när Exeter fick en spelare utvisad, mittfältaren Cole fick rött kort direkt när han sparkar ned May. Det är omöjligt att se vad som faktiskt händer, det ser inte så illa ut och utifrån bilderna svårt att förstå hur May kan få så ont. Domaren stod dock mycket väl placerad och tvekade in en sekund utan det röda kortet åkte upp direkt. Charlton gjorde sedan ett flertal byten där bl.a. Aneke byttes ut till förmån för Leaburn och det skulle visa sig vara ett lyckat byte. Efter cirka tio minuter på planen tog han rutinerat ned ett långt ifrån perfekt inlägg, stötte bollen åt sidan och nöp till direkt, boooom - 3-1. Man kan väl säga att det var spiken i kistan för Exeter som nu gick på knäna med en man mindre på banan och som straffades hårt av ett livligt Charlton. Protokollet var dock inte riktigt färdigskrivet. I matchens nästsista ordinarie minut spelade May ut bollen till Blackett-Taylor på vänsterkanten. Han kommer förbi sin spelare och passar in mot Leaburn som dock har hunnit springa lite för långt och bollen tar på en back och ut en liten bit. Där kommer May, efter att ha tagit en lång löpning, perfekt in och nyper till ordentligt rakt upp i nättaket precis under ribban och precis över huvudet på en försvarande back.

Nu var det verkligen tack och godnatt för Exeter. Är helt övertygad om att det inte ens med kunskaper vunna på den nyinstiftade utbildningen i magi på Exeters universitet hade gått att vända på den här matchbilden och i avsaknad av elever från Hogworth's så slutade matchen 4-1. En mycket välförtjänt seger till ett välspelande lag. Aneke uppenbarligen lite ringrostig men som tur var hade han ju alerta medspelare som tog vara på hans returer. Charlton knappade in ordentligt på lagen ovanför och är nu bara två poäng efter Exeter som sjönk från åttonde  till tionde plats medan Charlton klättrade från sextonde till fjortonde plats. På lördag möter vi Blackpool hemma som ligger en placering och poäng före oss i tabellen.

Laguppställning Charlton

Maynard-Brewer

T Watson (80*)
Hector
Jones
Thomas

Dobson (87)
L Watson (80**)

Tedić (80***)
Blackett-Taylor
May

Aneke (68)
                                     
Molyneux
Leaburn (68)
Asiimwe (80*)
C Campbell (87)
T Campbell (80***)
Fraser (80**)
Ness

Laguppställning Exeter

Sinisalo

Aimson 
Fitzwater (72*)
Hartridge

Kite (66)
Carroll
Cole
Jules

Harper (58)
Scott (72**)
Mitchell
                                                                 
Cox
Aitchison (66)
Richards
Sweeney (72*)
Taylor (72**)
Wildschut (58)
Woods
 

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2023-10-04, 23:30.