Matchrapport Charlton - Derby

League One: The Valley, Lör 3 Feb kl 16:00
Resultat:
 0 - 1  (0 - 1)
Domare: Edward Duckworth
Publik: 16 014


 

Målgörare
                             31, Mendez-Laing
Även om Charlton bjöd på bättre spel än i de flesta matcher tidigare så räckte det inte till mot ett bättre motstånd. Skillnaden mellan framgång och fiasko är ofta hårfin och Derby straffade Charlton hårt vid ett tillfälle och det var tillräckligt. Tabellplaceringen är prekär och än mer nervöst blir det nästa lördag när vi spelar borta mot Reading, uttrycket sexpoängsmatch har sällan kommit mer till sin rätt!

Golgatavandringen fortsätter för våra kuvade hjältar och när vi nästa lördag tar bussen upp till Reading sträcker sig den vinstfria sviten till hela 74 dagar, ett negativt rekord som kanske till och med är klubbrekord. 

Laguppställningen stuvades om lite då vår kapten Dobson nyligen dragit på sig en skada i vaden och därmed missade sin första match på flera år, känns det åtminstone som. Tråkigt för honom men kanske inte dåligt för truppen då andra spelare fick ta på sig lite större ansvar och där spelet kunde bli lite friare då annars det mesta av uppspelet brukar gå via Dobson. Coventry som var tillbaka efter hjärnskakning fick istället ersätta Dobson i mitten av maskinrummet. Vidare jämfört med föregående match fick Edun åter möjlighet till förmån för Asiimwe på högerkanten. I övrigt oförändrat både vad gäller laguppställning och lagformering, dvs 3-5-2 som kanske fortsatt kan ifrågasättas när man släpper in för många mål och oftast förlorar. Tjänar ju inte så mycket till att spela in ett lag i en formering om den först leder till degradering.

Även om Charlton började ovanligt piggt så var det som oftast för dålig kvalitet i de avgörande momenten, för många tillslag och för dålig adress på passningarna, bristen på självförtroende lyser igenom. Efter dryga halvtimmen visade sig klasskillnaden mellan lagen när Gillesphy slarvar med ett uppspel in centralt i mittfältet där Edmonds-Green precis signalerat att han inte vill ha bollen. Bird tar ett steg framåt och bryter passningen och slår sedan direkt en stickare till Mendez-Laing som tar emot med vänstern, lägger upp för högern och nyper till. Ness försöker förtvivlat komma ikapp när Thomas är överspelad men han är någon tiondel för sen. I slutet av den ordinarie tiden kunde det varit 2-0 om inte Derby slarvat med den sista passningen i straffområdet som gav Gillesphy chans att revanschera sig något.

Ett mål ned i halvtid är inte hela världen och Charlton försökte verkligen att vända på skutan i andra halvlek. Kanu kom in istället för Edun för att förstärka anfallet som verkligen är vår svagaste länk. Den tänkta förstärkningen i form av Ladapo har helt lyst med sin frånvaro. Han får speltid men driver mest omkring som en passagerare på ett tåg, antalet chanser han skapat på alla matcher är lätt räknade på ena handens fingrar. Avsaknaden av Leaburn och Aneke gör sig smärtsamt påmint. Kanu är i stadiet av lovande i sin utveckling men det känns inte riktig som han är mogen den här nivån ännu. Kanske att ett mål skulle kunna ändra på det men för att uppnå det måste han bättre förutse var bollen kan komma att hamna istället för att försöka anpassa sig när bollen kommer. Skillnaden är inte stor men ett eller två steg ifrån är detaljen som avgör huruvida det kommer att bli mål eller inte. På så sätt missade han nog Charltons största kvitteringsmöjlighet när bollen styrde på en försvarare och ändrade riktning och därmed var han ett steg ifrån att göra mål och han kunde ha stått där utan att vara offside.

När han senare var rätt placerad i en misstänkt offside så är avslutet i form av en nick alldeles för tamt. Med gott om tid på sig att fixera bollen måste han få ned bollen mot marken och inte nicka mot målvakten. I slutet hade båda lagen goda chanser att öka på målproduktionen men resultatet stod sig och Charlton kunde därmed räkna in sin fjortonde match i rad utan vinst (tretton om man bara räknar ligamatcher). Vi är definitivt ett lag i fritt fall och förstärkningarna i transferfönstret har mest lett till att vi bytt ut spelare på positioner där vi redan hadde att tillgå och än så länge har de inte visat sig vara särskilt mycket bättre. Anfallet, den del av laget där vi behövde mest nytt blod, ekar det fortsatt tomt av kvalitet.

Små men viktiga detaljer straffar sig hårt mot ett bättre motstånd som Derby var. Oturen grinar oftast det redan otursförföljda laget i ansiktet och det ger tyvärr inga pluspoäng att spela bra mot bättre motstånd när man fortfarande förlorar, Charlton hade hela 61% bollinnehav. Man blir ju smått förundrad över hur det kan komma sig att de inte kan lyfta sig till den här kvaliteten mot alla sämre lag som de i parti och minut har tappat poäng mot. Något fattas fortfarande i truppen, det är uppenbart. Det är bara att hoppas att de lyckas hitta de vitala delarna inför nästa lördag då det är sexpoängsmatch de lux när vi spelar borta mot Reading. I sammanhanget är det nog en fördel att spela den matchen på bortaplan och slippa trycket från hemmapubliken men det måste till en vinst för att vi inte ska riskera att trilla ned på nedflyttningsplats. Hemmapubliken gav ändå snyggt sitt stöd efter matchen och stannade kvar i stora skaror och applåderade deras insats.

Laguppställning Charlton

Maynard-Brewer

Gillesphey (68)
Thomas
Ness

Edun (46)
Bakinson (78**)
Coventry
Edmonds-Green
T Watson (78*)

Ladapo (90)
May
                                 
Isted
Campbell (78*)
Fiorini 
(90)
Jones
Kanu (46)
Ramsay (68)
L Watson (78**)

Laguppställning Derby

Vickers

Cashin
Bradley
Nelson

Sivley (72**)
Hourihane
Bird
Adams (72*)
Ward (89)

Collins
Mendez-Laing (38)
                                                                 
Wildsmith
Barkhuizen (38 in), (88 ut)
Elder (72**)
Nyambe (89)
Smith
Thompson (72*)
Wilson (88)

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2024-02-03, 10:15.