Inför matchen Leyton Orient - Charlton

League One: Breyer Group Stadium (Brisbane Road), Tis 26 Dec kl 14:00

Är Charltons roll som jultomte slut? Det är dags för Appleton & Co att sluta dela med sig av poängen till välbehövande lag och fokusera på sin egen framgång. Om det här generösa tillvägagångssättet fortsätter kommer drömmen om att nå en slutspelsplats sakta försvinna likt en hägring i öknen och istället kommer laget straffas med att vandra i dödsskuggans land en säsong till. Segrarna har varit allt för få den första halvan av säsongen men här har Charlton chans att ta säsongens första dubbel när de drabbar samma med Leyton Orient i ett klassiskt annandagsderby!

Lika traditionsenligt som annandagsderbybandy i Sverige är derbyn inom fotboll på The Boxing Day i Storbritannien. Charlton reser ca en och en halv mil norrut för att möta Leyton Orient på klassiska Brisbane Road även om den idag heter Breyer Group Stadium och tidigare även Matchroom Stadium. Om du frågar några slumpmässigt utvalda supportrar från respektive lag är jag övertygad om att majoriteten skulle svara Brisbane Road. För vår del är det även klassisk mark då det var här som de två falangerna från Helsingborg och Stockholm strålade samman för första gången 2004 och som sedan låg till grund för att klubben grundades 2005, fem av de sju deltagande på resan är fortfarande kvar i klubben!

Med tanke derbyt så kommer det bli lapp på luckan och för Charltons del såldes de 1200 tilldelade biljetterna slut redan 28 november! Leyton Orient är ett klassiskt Tipsextralag för oss som varit med ett tag men likt Charlton de senaste femton åren så har Orient traskat omkring i de lägre divisionerna än längre. Säsongen 1994/95 var den sista Orient spelade i division 2, nuvarande The Championship. De har även efter lite olustiga palavrar på ägarsidan, likt Charlton, varit nere och vänt i National League 2017-2019. Oavsett ligatillhörighet så strömmar alltid supportrarna till när det är dags för derby och Charlton är ett lag som Orient vill slå så räkna med att det blir livat på läktarna idag.

Charlton började säsongen med att vinna mot Orient på hemmaplan med 1-0 och det var inget övertygande spel som låg bakom den segern. Nu har vi alltså chansen att ta säsongens första dubbel om vi lyckas vinna även på bortaplan och med tanke på hur vi har spelat den senaste månaden så lär det inte vara något skönspel som ligger till grund för den segern. Charlton har inte vunnit sedan vi var på plats tisdagen 28 november och med tanke på att det nu åter är en match på en tisdag, vilket inte tillhör vanligheterna, och snart har gått en månad vore det på sin plats med en ny vinst. Om Charltons form är sviktande har Orients varit ännu sämre, deras senaste hemmaseger kom mot Carlisle den 4 november. Deras senaste seger var borta mot Cheltenham 16 december men för övrigt har de alltså inkasserat 6 förluster och 2 oavgjorda sedan 4 november.

Skadeläget är för Charltons del oförändrat, Harry Isted, Lucas Ness, Conor McGrandles, Terry Taylor, Panutche Camará, Chuks Aneke, Miles Leaburn saknas alla. Det mesta talar alltså för att det blir samma startelva som senast hemma mot Burton. Orient har det bättre ställt och saknar bara två spelare varav en avstängd till följd av ett rött kort. I deras senast förlust mot Bolton gick det intialt dåligt när de släppte in tre mål i matchens första tio minuter men de stod för en stark upphämtning även om de till slut förlorade med 3-2 i en match där båda lagen ägde varsin halvlek. Dagens match kommer vädermässigt inramas av klassiskt brittiskt, dvs gråmulet och ca 5 grader varmt så förutsättningarna är goda för spelarna att prestera.

Charlton kommer att spela i sitt vita tredjeställ och det är bara att hoppas på att laget nu har lärt sig läxorna från matcherna mot Burton, Barnsley och Cambridge. Kanu hade en svår uppgift i sin debut från start efter lånetiden i Southend men gjorde ändå en fullt godkänd insats men frågan vi alla ställer oss varför äpplet envisas med att spela May på kanten istället för i mitten. Jag tror att om den offensiva uppställningen istället har May i mitten ackompanjerade av Blackett-Taylor och Kanu på kanterna så kommer vi bli mer lyckosamma. Med tanke på hur mediokra vi har varit i att knyta ihop säcken så ligger dessvärre 1-1 närmast till hands men jag kan ta en smutsig 1-0 seger vilken dag som helst bara för att klättra upp några placeringar från mittens rike.

Trolig laguppställning

Maynard-Brewer

T Watson
Hector
Jones
Edun

Dobson
L Watson
C.Campbell

Kanu
May
Blackett-Taylor

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2023-12-26, 12:00.