Inför matchen Charlton - Leyton Orient

League One: The Valley, Lör 5 Aug kl 16:00

Så var det då dags igen, ny säsong och nya förväntningar om avancemang till finare jaktmarker. Öppningsmatchen börjar med hemmamatch men det är inte så många kilometer som motståndarna behöver förflytta sig från Leyton vår borg söder om Themsen. Om det blir fågel eller fisk återstår att se, som vanligt är det oerhört svårt att förutse resultaten i början av säsongen med trupper som inte fått tillräckligt med tid att spela sig samman.

Lördagens motstånd huserar på Brisbane Road som också spelar en viktig roll för Swedish Addicks, det var där undertecknad och Gunnar för första gången träffade Magnus, Skomagarn, Valen, Mander och Kajan 2004 och som sedermera resulterade i att vår förening grundades. Passa på att ta en tur i minnenas allé och granska alla dessa, då unga, herrar genom att läsa krönikan om den resan. De flesta av dessa are still going strong i vår förening men vi kommer inte att känna igen några spelare på lördag från matchen 2004. 

Dean Holden har ju städat ut ordentligt i leden för att försöka skapa ett nytt gäng som ska bära hela vägen till The Championship. Harry Isted, Lloyd Jones, Alfie May, Panutche Camará, Tayo Edun och Terry Taylor är nya namn att bekanta sig med samtidigt som Jesurun Rak-Sakyi, Macauley Bonne, Sean Clare, Alex Gilbey, Ryan Inniss, Joe Wollacott och Albie Morgan inte längre är kvar i truppen. Rak-Sakyi kommer utan diskussion att saknas och mest sannolikt kommer han antingen att få nöta bänk i Crystal Palace alternativt lånas ut till en klubb i The Championship. Vi har som vanligt klent med forwards och där har Holen & co en del arbeten kvar att arbeta med. Att Bonne lämnar truppen innebär en forward färre men med det bleka avtryck han lämnade efter sig så var det ingen större förlust. Clare är väl den back som kommer att saknas mest men hans ojämnhet och ibland farligt hårda tillvägagångssätt satte truppen i trubbel mer än en gång. Jämfört med Inniss så var Clare ändå nästan en söndagsskolepojke och den långsamme och alltför hårdförde mittbacken kommer i alla fall inte jag sakna särskilt mycket. Morgan är nog den jag personligen kommer att sakna mest. Inte den vassaste killen men en lagspelare ut i fingerspetsarna. Om han förlorade boll så kämpade han alltid tillbaka 110 % och i sina bästa stunder så slog han passningar och inlägg av yppersta kvalitet. Gilbey var alltför mycket skadad och ojämn när han fick chansen att spela så det är för mig ytterligare en spelare som inte borde vara alltför svår att ersätta.

Harry Isted blir ny andremålvakt bakom Mayrnad-Brewer. Han kommer senast från Barnsley som han hjälpte att gå till play-offfinal mot Sheffield Wednesday på Wembley i slutet av maj. Han har tidigare representerat klubbar som Portsmouth, Southampton, Stoke och Luton. Harry ersätter Joe Wollacott som av naturliga skäl inte trivdes i att få spela andrafiolen och därför valde att gå till Hibernians när hans kontrakt löpte ut.

Lloyd Jones blir ny mittback istället för Ryan Inniss och kommer närmast från Cambridge. Jones har, trots att han bara är 27 år, en diger rad med klubbar på sin stamtavla som Plymouth, Liverpool, Cheltenham, Accrington, Blackpool, Swindon, Luton, Northampton och Cambridge. Jag såg honom när Charlton spelade borta mot Cambridge i mars men lade inte märke till honom, han utmärkte sig i alla fall inte negativt så det är väl en bra början.

Alfie May är egentligen en Charltonkille från första början då han kommer från Gravesend men påbörjade dock sin karriär som pojkspelare i MIllwall. Hans karriär som seniorspelare har varit allt annat än spikrak och han får väl kallas en late bloomer. De flesta av de klubbar han har representerat är för mig helt okända alternativt mycket vagt bekanta med något undantag eller vad sägs om Corinthian, Billericay Town, Chatham Town, Bromley, VCD Athletic (damlagets hemmaplan), Erith & Belvedere, Farnborough och Hythe Town. 2017 blev han kontrakterad av Doncaster  (han var med i play off matcherna mot Charlton 2019) och 2020 gick han till Cheltenham där han gjort 66 mål på 156 matcher. 30 år gammal är han välrutinerad och till skillnad mot många av våra andra forwards verkar han ha förmågan att hålla sig skadefri!

Panutche Camará kommer in på lån från Ipswich och är förmodligen den första spelaren i Charlton som representerat Guinea-Bissau. Han kommer närmast från ett lån hos Plymouth där han i sin mittfältsposition gjort 10 mål på 95 matcher, således ytterligare en spelare som inte verkar skadebenägen.

Tayo Edun är en 25 år gammal vänsterback som har mycket landskampmeriter som ungdomsspelare, U17, U18, U19 och U20. Han slog igenom i Fulham men blev som många andra unga spelare i PL utlånad till klubbar i lägre divisioner, i hans fall Ipswich. 2020 flyttade han till Lincoln och var med i playoff-finalen på Wembley 2021 när Lincoln förlorade knappt mot Blackpool. Han tog steget upp i The Championship när han gick till Blackburn där han spelat 34 matcher på två säsonger. Verkar som en stabil och rutinerad spelare.

Terry Taylor är en lite yngre mittfältare (22 år) som påbörjade sin ungdomskarriär i Wolverhampton. Det blev en A-lagsmatch där innan han lånades ut till Grimsby och sedan februari 2021 huserat i Burton Albion där han spelat 69 matcher. Han har således samlat på sig ordentligt med erfarenhet från League One.

Hos Orient så hittar vi gamla Charltonbekantingar i form av Darren Prattley som gjorde det avgörande målet i playoff-matchen mot Doncaster 2019 samt Joe Pigott som kom fram ur Charltons akademi och fick sitt självförtroende kört i botten när han ställdes som forward hemma mot Millwall tillsammans med den oerhört bleke Simon Church och fick bära huvudansvaret som forward i sin A-lagsdebut från start. Vi såg den här matchen på årsmötet i Gamla Stan den gången och vi undrade samfällt hur Chris Powell kunde utsätta honom för ett sådant eldprov. Det tog honom många år att komma tillbaka till fotboll på jämförbar nivå och nu spelare han alltså i grannklubben Orient.

Hur den här matchen kommer att sluta eller hur laguppställningarna kommer att se ut är oerhört svårt att sia om men jag hoppas naturligtvis på seger och hoppas att vi kan bygga vidare på det. I vilken utsträckning nyförvärven får spela återstår att se men några av dem lär nog få spela från start, speciellt May som är vår enda seniora forward som inte är skadad. Vi får även hoppas att laget får ordentligt stöd från läktarna när säsongen startar på hemmaplan.

Våga vinn och våga tro på att den ljusnande framtiden är vår i The Championship 2024/25!

Trolig laguppställning

Maynard-Brewer

Thomas
Jones
Hector
Egbo

Blackett-Taylor
Camará
Dobson
Campbell

May
Kanu

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2023-08-03, 12:00.