Inför matchen Charlton - Derby

League One: The Valley, Lör 3 Feb kl 16:00

Transferfönstret är stängt och det rasslade in en ny höger- och en vänsterback igår kväll. Nu återstår att se om laget är mogna att ta sin första vinst på 10 veckor när Derby gästar. Förra veckan mäktade vi något överraskande av att knipa poäng borta mot ligans bästa hemmalag, lyckas vi med att vinna mot ligans näst bästa bortalag? 

Transferfönstret har inneburit en rad förändringar i truppen både ut och in. Båda våra skottar, Fraser och McGrandles, har lånats ut och något förvånande såldes Elerewe till Bromley i National League. Det sistnämnda var i mina ögon en besvikelse då han var en lovande spelare. Igår fick vi alltså efterlängtade förstärkningar på backsidan i form av två unga backar, en höger- och en vänsterback. Kayne Ramsay har skrivit på ett kontrakt på 3½ år och kommer från League Two-laget Harrogate medan Thierry Smalls kontrakt i första hand sträcker sig den här säsongen ut med en option om ett års förlängning. Small kommer från Everton där han blev deras yngsta spelare någonsin att göra debut vid 16½ års ålder i A-laget. Han har senare spelat i Southampton där även Ramsay kommer ifrån ursprungligen. Förutom den gemensamma faktorn har båda haft Nathan Jones som manager där, en man som det ryktats om ska bli vår nästa manager. Och det känns väl lite väl sammanträffande med dessa gemensamma nämnare för att det helt skulle vara en slump, den närmsta framtiden får utvisa huruvida vår nästa manager är "The mysterious Mr Jones" som Slade sjöng om.

Förra veckan bjöd på en tämligen överraskande poäng borta mot hemmastarka Blackpool. Sett över matchen var det inget resultat vi direkt förtjänade, med bättre skärpa från Blackpool borde vi ha legat under med 4-0 i halvtid. Hur ofta händer det att den notoriske målskytten Jordan Rhodes missar öppet mål från 2 meter? Kvitteringen kom i samband med ett bra inlägg där en hemmaförsvarare styrde bollen i eget mål och efter det jämnades spelet ut lite grann. Men totalt sett var vi det klart sämre laget där vi, trots ny manager, envist fortsätter med att spela i sidled eller bakåt. Rhodes miss kom till efter detta infernaliska kortpassningsspel i eget straffområde efter inspark, jag är så less på att höra på att man strävar efter att ha en hög andel av bollinnehavet.

Återstår att se vad som kan förbättras när vi nu åter ställs mot ett klart bättre lag i form av Derby. De har tabellplaceringen till trots en något sviktande form där det i stort sett är helt jsamma statistik avseende vinster, oavgjorda och förluster både på hemma- och bortaplan de senaste 10 matcherna. Till skillnad mot Charlton har de dock 6 vinster men där merparten av dem ligger i december. Förra omgången medförde dock en knapp seger hemma mot Cheltenham, alltså samma lag där vår senaste seger inhämtades 28 november. Derbys 3 sista bortamatcher har resulterat i en förlust mot Reading (1-0), en oavgjord mot Lincoln (0-0) samt en vinst mot Fleetwood (1-3). Det går inte att dra några slutsatser av det då både Reading och Fleetwood ligger efter oss medan Lincoln ligger i mitten av tabellen. Derby är helt enkelt för närvarande ett lag med väldigt varierande form vilket skapar öppningar för en första vinst på över två månader, det känns verkligen som om vi vandrar i dödsskuggans dal och då får man greppa efter halmstrån som att motståndarna har en varierande form.

Nyckel till framgång är att sluta med detta sidledes bolltrillande. Precis alla motståndare har analyserat och genomskådat detta och sätter hög press på bollhållarna vilket tvingar oss att gång efter annan spela tillbaka bollen till backlinjen eller målvakten. Det i sin tur leder till att besök i området närmast motståndarnas straffområde blir extremt sällsynta. Lika sällsynt är att May numer hamnar i målprotokollet och det beror på, förutom tidigare beskrivning, att han placeras ute på kanterna där hans snabbhet inte kommer till samma fördel som centralt. Gång efter gång slår han besviket och uppgivet ut med armarna vilket osökt leder tankarna till Jayden Stockley och den typen av gestikulerande vill man inte ha från lagets bästa målskytt.

Jag hyser fortfarande gott hopp om att vi kan knipa en seger om vi bara vågar ta steget upp, vågar skicka fram bollen, vågar skicka in bollen i straffområdet osv istället för att passa oss fram till mållinjen, gärna genom att starta med en inspark inom eget straffområde. Nej, det gäller att släppa sargen och komma in i matchen. Våga är mantrat för dagen och det kan leda till en högst oväntad men lika högt efterlängtad seger med 2-1. Jag blir förvånad om laguppställningen förändras särskilt mycket jämfört med föregående match, möjligen att Coventry kan vara tillbaka efter sin hjärnskakning. Up The Addicks!

Trolig laguppställning

Maynard-Brewer

Gillesphey
Thomas
Ness

Watson
Bakinson
Dobson
Edmonds-Green
Asiimwe

Ladapo
May
 

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2024-02-03, 10:00.