League One: The Valley, tis 16/8 kl. 20:45

45+3, Clare
76, Kirk
84, Leaburn

Vilken match! Vilken rackarrökare!

Charlton visar på klass och vinner 5–1 mot Plymouth. Laget är därmed obesegrade på The Valley. Något som är av yttersta vikt om man ska ha chans på kval eller uppflyttning. Möjligtvis så var det årets bästa match och det var kul att se ett Charlton som visade framfötterna och kapitaliserade på den vilja man har visat under Ben Garner.

Vi fick också se Jesurun Rak-Sakyi debutera och göra det på bästa möjliga vis dessutom! Rak-Sakyi gjorde inte bara matchens första mål och utan visade också vilken kvalitet han har. Han kommer bli viktig för Charlton med sin teknik och fart. Målet föranleds av hög press från Charlton som leder fram till att Albie Morgan kan pricka in bollen mot ”the six-yard box” a la Kevin De Bruyne och där får Stockley till en monsternick som visserligen räddas av pilgrimernas målvakt men som kyligt plockas ned av Rak-Sakyi som lätt rullar in bollen i mål.

Plymouth hade lite av spelet precis i början av matchen men efter en 10 minuter så tar Charlton över och det hänger i fram till målet och en stund därefter. Från minut 25 och framåt så har Plymouth en hel del i matchen men inget riktigt farligt kommer mot Wollacott. Mot slutet av halvleken kommer Charlton i ett bra läge och Stockley hittar Kirk på bortre som prickar en försvarare på armen. Domaren dömer straff, men även rött kort. Det röda kortet blev omdiskuterat och jag är tveksam till direktrött, ett gult och straff hade nog räckt. Straff blir hur som helst och Jayden Stockley trycker dit 2–0. Nu har Charlton ett fint övertag och full kontroll på matchen.

Första halvlek lider mot sitt slut när Kirk passar till Clare som är utan straffområdet. Clare lägger fram bollen till sig själv och får till en riktigt raket som är helt otagbar för målvakten. 3–0 är ett faktum och det kan vara så att målet så småningom kommer bli framröstat till säsongens mål.

Nu är vinsten redan hemma men Charlton vill mer! Trots att Plymouths Whittaker gör ett väldigt fint solomål i den 71 minuten så blir det aldrig darr på ribban. Och det hela är helt punkterat när Kirk sätter dit 4–1. Kirk var för övrigt väldigt bra i matchen och visade verkligen hur viktigt han kommer att bli för Charlton. Utan att överdriva så var det Kirks bästa insats i en Charltontröja. Som grädde på moset så kommer Miles Leaburn in andra halvlek och får även han sätta dit sitt första mål på hemmaplan, framför klacken på Covered End och med hela The Valley i eufori som ett resultat. Vilken avslutning.  Jag noterade också storleken och styrkan på grabben och det får mig att tänka på Ibra.

Det finns mycket att ta med sig från matchen och alla i laget var verkligen bra. Oklart om vi kommer ha så stora problem med anfallet i år. Vi kanske inte har en tydlig anfallare förutom Stockley men om han fortsätter på den inslagna vägen så kommer han öppna upp för andra att göra många mål. Det torde vara bättre att 5 spelare gör 10 mål vardera än att förvänta sig att Stockley ska göra 25–30 mål själv. Morgans passningar ska icke glömmas bort – de var underbara att se.

En helt fantastisk match och ett spel som Charlton förhoppningsvis kan återupprepa flera gånger under säsongen. En rolig detalj i sammanhanget är också att senaste Charlton gjorde 5 mål i en ligamatch så mötte man just Plymouth. Den 20 april 2021 vann Charlton med hela 6–0 borta mot pilgrimerna. För att få en måldifferens på 4 så får vi gå tillbaka till förra årets möte mot Doncaster och vinsten hemma med 4–0 den 30 oktober.