League One: The Valley, Mån 10 Apr kl 16:00
Publik: 12 788

7, Rak-Sakyi 45+2, Hughes
17, Rak-Sakyi 76, Walker
50, Bonne

Solen sken över The Valley då domare Sunny gav kapten George Dobson klartecken att sparka igång matchen. I hemmalagets trupp saknades såväl Miles Leaburn som Steven Sessegnon från senaste startelvan. Gästerna kom utan Charltonlånen Charlie Kirk och Sam Lavelle vilka enligt lånekontraktet fått spelförbud i denna match. Hemmaspelarna var på tårna och tog tag i taktpinnen direkt. Gästerna såg vilsna ut och redan efter sjutton minuter så trodde man att tillställningen var avgjord. Då hade Jesurun Rak-Sakyi redan noterats två gånger i målprotokollet. Men, vi som minns det målrika bortamötet i höstas fick i stället känna vibbarna av en repris. Det var faktiskt inte särskilt långt borta att matchen slutat med exakt samma resultat som då.

Matchen inleddes med ett hemmalag som gick på högsta växeln direkt. Tyrecce Campbell fick första målchansen men Craig MacGillivray i bortamålet räddade och Burton-försvaret fick sedan undan returen. Minuten senare fick vi beskåda Rak-Sakyi show. Från högerkanten startade han en dribbling och rundade den ene försvararen efter den andre och avslutade hur snyggt som helst med ett välplacerat skott i MacGillivrays högra gavel. Ett klassmål!

Nära ökad hemmaledning kort därefter då Rak-Sakyi i fritt läge tyvärr inte fick någon kraft i nicken på Terell Thomas precisa vänsterinlägg. Charlton övertygande stort och chanserna avlöste varandra. I matchminut 17 kom så nästa mål då Scott Fraser samarbetade med Rak-Sakyi som tog sig igenom ett passivt försvar och enkelt rullade in bollen.

Allt talade för hemmalaget, bra spel och fullständig dominans och chanser radades upp. Dobson slog inte en passning fel och såväl Rak-Sakyi som Campbell sysselsatte gästernas försvar som inte fick en lugn stund. Allt såg bra ut och nu väntade man in paussignalen. Två tilläggsminuter visades upp på tavlan då gästernas Jasper Moon från långt håll slog in bollen i Charltons straffområde. Ashley Maynard-Brewer gick ut för att plocka ner bollen men misslyckades helt och bollen hamnade framför fötterna på Sam Hughes som enkelt placerade in lädret i en övergiven hemmabur. Från ingenstans så var gästerna plötsligt med i matchen.

Andra halvleken startade som den första med stort spelövertag för hemmalaget. Redan efter fem minuter noterades 3-1 ledning för Addicks då Campbell vann en duell på sin vänsterkant och spelade in till Macauley Bonne som från några meter sulade in bollen vid MacGillivrays högra stolpe. Den för dagen aktive Bonne, som var bättre än på mycket länge och kanske till och med nu åter kan ses som ett alternativ i en kommande startuppställning.  Allt såg lugnt och tryggt ut när Dean Holden efter 68 minuter genomförde ett trippelbyte. Ut gick comebackande Mandela Egbo samt mittfältarna Dobson och Fraser. In kom Todd Kane, Aaron Henry och Jack Payne. Strax efter bytet var det nära ökad hemmaledning. Rak-Sakyi drev in i straffområdet där han föll men bollen nådde Bonne som dock träffade överliggaren.

Hemmalaget kändes inte riktigt organiserade efter bytena och plötsligt så var det reducerat. Gästernas Josh Walker fick en halvträff mot Charlton-målet som Albie Morgan räddade men domare Gill i samråd med sin assisterande, ansåg att bollen var över linjen och 3-2 på tavlan var ett faktum. Minuten senare var det bud på kvittering då Thomas i sista stund nickade bort bollen från farligt område. Charlton tappade lugnet och tryggheten i sitt spel och The Brewers skapade en del chanser på slutet. Tilläggstiden på fem minuter noterades då inbytte Payne drog på sig sitt andra gula kort och fick vandra av banan och in i spelargången. Gästernas attacker avtog dock efter hand och hemmalaget kunde trots allt inkassera tre nya pinnar och därmed också ett avancemang i League One-tabellen.

Maynard-Brewer gjorde inte någon av sina främsta insatser i Charltontröjan. Uteförsvaret var har blivit mer stabilt med Michael Hector som dirigent. George Dobson och Scott Fraser får mer än godkänt liksom så klart chansskaparen och tvåmålsskytten Rak-Sakyi. Bonne som vid ett flertal tillfällen visade sin farlighet är också viktig i defensiven främst med sitt huvudspel och han får också ett stort plus.

Nu väntar Ipswich i nästa omgång och härliga minnen från den 29 oktober i fjol gör sig påminda. På plats, fyra mål på stopptid och delad pott då. Kan det målrikt på nytt?