Ligacupen: The Valley, Onsdag 21 December kl. 20:45
4-3 eft. str. (0-0 efter full tid och förlängning)

120+, 1-0 Jake Forster-Caskey (str.) 120+, 1-1 Evan Ferguson (str.)
120+, 2-2 Corey Blackett-Taylor (str.) 120+, 1-2 Lewis Dunk (str.)
120+, 3-3 Steven Sessegnon (str.) 120+, 2-3 Tariq Lamptey (str.)
120+, 4-3 Sam Lavelle (str.)

Charlton tog en mycket överraskande seger i Ligacupen mot Premier League-klubben Brighton. Efter mållösa 120 minuter gick matchen till straffar där Charlton till slut vann med 4-3. Charlton är det enda laget från utanför Premier League som har kvalificerat sig för kvartsfinal i Ligacupen.

Att favoriter inte alltid vinner fotbollsmatcher blev vi varse under fotbolls-VM. Charlton spelade vidare på den melodin när de, klart nederlagstippade, tog emot Premier League-klubben Brighton hemma på The Valley i åttondelsfinalen i Ligacupen.

Charlton ställde upp med Ashley Maynard-Brewer i mål, en tremannabacklinje med Ryan Inniss, Sam Lavelle och Lucas Ness, ett mittfält med Richard Chin, George Dobson, Scott Fraser och Steven Sessegnon och på topp Jesurun Rak-Sakyi, Miles Leaburn och Jack Payne.

Spelmässigt syntes det tydligt vilket lag som är hemmahörande i League One och vilket som spelar i Premier League. Brighton hade närmare 80 % bollinnehav och vann avsluten med 18-6. I första halvlek prickade veteranen Adam Lallana ribban för Brighton med ett vänsterskott från strax utanför straffområdet och i andra halvlek radade Brighton upp chanser. Exempelvis tvingades Ashley Maynard-Brewer tippa en nick från Levi Colwill och ett lågt distansskott från Leandro Trossard till hörna. Solly March var nära att göra ett "Zlatan mot NAC"-aktigt mål när han åkte slalom mellan tre Charltonförsvarare och placerade ett vänsterskott precis utanför den bortre stolpen. Den inhoppade vänsterbacken Pervis Estupiñán kom också runt bra på kanten i andra halvek och stod för ett par inspel som det nästan blev mål på.

Charlton höll undan i 120 minuter plus tillägg och då väntade straffar. Det var inte fotbollshistoriens mest högkvalitativa straffläggning, då sex av de första nio straffarna missades eller räddades. Efter att Ashley Maynard-Brewer räddat Pervis Estupiñáns straff stod det dock klart att Sam Lavelle bara behövde sätta sin straff för att vinna straffläggningen för Charlton. Sagt och gjort, Lavelle dunkade in straffen förbi Jason Steele i Brightons mål och skrällen var ett faktum. Charlton är som enda lag utanför Premier League klart för kvartsfinal i Ligacupen. Brightons nye tränare Roberto De Zerbi gick ut och bad fansen om ursäkt efter förlusten och sa att han tyckte att laget hade spelat tillräckligt bra för att vinna matchen.

Kvartsfinalerna kommer att spelas i den vecka som inleds med 9 januari. Exempel på lag som Charlton kan få möta då är Leicester, Manchester United, Newcastle och vinnaren mellan Manchester City och Liverpool. Nu närmast väntar dock en League One-match hemma mot Peterborough 26/12.