League One: The Valley, Lör 6/3 kl. 16:00
Domare: Anthony Backhouse
Publik: 13.716

Trendbrottet är ett faktum – Värdefull pinne till Charlton!

Äntligen lite positivitet för vårt Charlton. Delad pott, ett steg i rätt riktning blev det i lördagseftermiddagens match på The Valley inför en halvbesatt arena. Något skönspel eller några snygga kombinationer såg vi inte så mycket av, men laget visade vilja och kämpatakter och det kan som bekant räcka långt. Har man sedan planens bäste aktör mellan stolparna och som dessutom håller nollan, så trillar som bekant poängen in.

En del förändringar i uppställningen fick vi till oss. Fortsatt frånvaro gällde dock bl.a för Inniss, Clare, Washington och Aneke.  Mason Burstow, som trots sina svaga insatser på sistone, ändå fick förtroendet från start, men nu i anfallspar med Jayden Stockley, som glädjande var tillbaka efter mer än två månaders frånvaro. Saknaden av Stockely har varit stor.

Gästerna tog tag i taktpinnen från start och skapade en del halvchanser. Det rensades friskt och ibland lite i panik från vår backlinje och ett antal hörnor noterades därför.  På just hörnorna, främst från höger som Alex Pritchard alltid slog med god precision, skapades farligheter, men Craig MacGillivray agerade mycket säkert och tog hand om det som närmade sig mållinjen.

Efter en halvtimmes spel fick Sunderland en frispark i bra läge strax utanför straffområdet. Pritchard satte högerfoten till men MacGillivray var åter på sin vakt och tippade skottet över ribban. På den efterföljande hörnan visade han åter klass och greppade bollen lugnt och säkert. Under matchens första 35 minuter så kunde man inte notera något Charltonanfall överhuvudtaget. Några bolltapp från motståndarna gjorde dock att man fick låna bollen lite sporadiskt, men anfallsförsöken slutade innan de närmade sig Sunderlands straffområde.

I matchminut 35 tilldömdes hemmalaget en frispark långt ute till vänster. Elliot Lee lyfte in och Stockley mötte med huvudet men tyvärr så gick nicken strax utanför. Detta blev dock början till en klar uppryckning från Charltons sida och några ytterligare chanser skapades bl.a lagets enda hörna. Visst, Sunderland dominerade händelserna på plan men hemmalaget flyttade upp och störde under slutfasen av den första halvleken.

Charlton fortsatte i den andra halvleken som man slutade den första och det såg bättre och bättre ut med lite mer bollinnehav och några passningar till rätt adress. I den 51:a minuten var det dock mycket nära att gästerna tagit ledningen då den för dagen duktige Chris Gunther räddade på mållinjen efter att MacGillivray blivit överspelad. Några minuter senare hade Charlton sin bästa målchans för dagen då Lees frispark nådde Lavelle som dock nickade precis utanför målvaktens högra stolpe. Alex Gilbey byttes in och ersatte en trött Scott Fraser och en bra period noterades från hemmalagets sida. Burstow fick en bra chans på passning från Stockley men avslutet var svagt. Spelarna tröttnade alltmer och flera varningar i båda lagen registrerades.

De avslutande tio minuterna blev en kamp med chanser åt båda håll. I den näst sista ordinarie minuten räddade planens bäste spelare för dagen, Craig MacGillivray poängen till Charlton med ännu en högklassig räddning.

De röd-vita visade på det hela taget upp ett bra försvarsspel. Ett stort lyft mot tidigare. Man kämpade på och höll undan trots gästernas klara bollinnehav och 1-9 i hörnor.  Förutom målvakten MacGillivray ges också plus till en hårt jobbande George Dobson. Framåt så låg Lee oftast bakom det som skapades och helt tydligt så är Stockley mycket nyttig för Charlton, främst i bollmottagandet och som en ständig oroskälla för motståndarförsvaren, särskilt med sitt starka huvudspel.

Nu när förlusttrenden äntligen är bruten så ser vi framåt igen. Förhoppningsvis så är någon eller några skadade spelare också tillgängliga inom kort. En bra chans till poäng och gärna då en trea, ges på lördag, i bortamötet med Accrington.