League One: The Valley, Lör 20 Nov kl 16:00
Domare: P Wright
Publik: 26 090

61, Purrington
84, Washington

Syftet inför matchen var att få The Valley att rocka och nog gjorde det så i dubbel bemärkelse. Inte nog med att publiksiffran andades Premier League, Charlton tvålade dit självaste serieledarna vilket gjorde att deras förlustfria svit stannade på sexton omgångar. 13 poäng av 15 möjliga på de fem senaste matcherna innebär också att de just nu har den starkaste formen i ligan, rock'n roll!!!

En sen officiell korrigering bland varningarna från matchen mot Burton innebar att det gula kort som då delades ut till Fawemo istället gavs till Purrington. Det innebar att Fawemo står kvar på fyra gula kort och var därmed åter tillåten att spela emedan Purrington fick ett kort adderat vilket gör att båda spelarna nu har fyra gula kort vardera och kommer att bli avstängda så fort de får ett gult kort till. För laguppställningen medförde detta att det bara blev en förändring gentemot Burton, Washington ersatte den avstängde Stockley. Noterbart var även några förändringar på bänken där Henderson ersattes av Harness samt att Burstow ersatte Elerewe, båda backar från U21-truppen. Känns som om Jackson sakta vallar in de yngre spelarna så att de åtminstone får känna lite på atmosfären inför kommande inhopp.

Sandgaards drag att dela ut tre gratisbiljetter till alla säsongskortsinnehavare föll nästan helt fullt ut. Tanken var att fylla The Valley helt men det saknades drygt tusen personer för att uppfylla det. Enligt utsago var dock alla biljetterna sålda så tyvärr innebar det att många personer inte fick möjlighet att komma till följd av att alla inte dök upp. Nåväl, inramningen var densamma som på tiden i Premier League så det var bra tryck från den tolfte spelaren från början till slut. Knappt tretusen tillresta Plymouthsupportrar gjorde att det var bra tryck även på Jimmy Seed stand. Spelet kanske inte höll Premier League-klass men det var definitivt en av de bästa matcherna den här säsongen och det var ju perfekt timing att pricka den formen hemma mot serieledarna.

Den första perioden höll ett bra tempo och båda lagen hade goda chanser att göra mål. Plymouth var först ut med en frispark som nådde en framsträckt fot i straffområdet som styrde bollen strax utanför stolpen. Farten på bollen blev inte så snabb så det såg ut som om MacGillivray hade koll på den. Dobson hade Charltons första chans när han bröt ett uppspel strax utanför straffområdet men riktningen på skottet var allt annat än bra trots bra skottläge en bit in i straffområdet. Purrington var sedan närmast att måla vid bortre stolpen nere vid kortlinjen efter en hörna men marginalerna var inte med honom, den gången. Första halvlek slutade mållös och båda lagen kunde välförtjänta inta pausvila, för Charltons del i sköna skinnsäten, för Plymouths del på träbänkar.

Kanske hade Plymouth lite träsmak kvar i baken när andra halvlek startade för Charlton var klart hungrigast. Vad än Jackson sa i pausvilan så fick han manskapet att höja sig ett snäpp till. Med dryga kvarten spelad så fick Purrington sin revansch. Situationen var väldigt lik den han hade i första halvlek men den här gången kom bollen lite längre ut. De framförvarande spelarna missade alla bollen när de försökte nicka bort den vilket gav Purrington chansen att ta ned bollen på bröstet efter uppstuds och sedan slå till på volley, ett skott som var tillräckligt hårt för att smita under Cooper i Plymouths bur. Det blev vilt firande nedanför Charltons klack! Charlton hade sedan bud på straff efter en lite tilltrasslad situation i straffområdet men domaren vinkade friande alternativt att Charlton hade fördel av bollen. Lee tog i för kung och fosterland och bollen gick en halvmeter över ribban. Charlton tryckte på ordentligt nu och bara sju minuter efter ledningsmålet hade Gilbey ett gyllene tillfälle att dubbla ledningen. Han blev påpassligt frispelad av Jaiyesimi men helt ensam med målvakten dunkade han bollen stenhårt mer eller mindre rakt på målvakten.

Med sju minuter kvar att spela av ordinarie speltid gjorde Washington en lika snabb löpning som i slutet av landskampen mot Italien, han är verkligen ruskigt snabb på 30-40 meter. Han rusade lätt ifrån sin bevakning på det långa uppspelet från Lee och satte sedan behärskat bollen mellan benen på Cooper. Lee hade sedan en gyllene chans att utöka ledningen i den fjärde stoppminuten men bollen gick liksom för Gilbey alltför rakt på målvakten och Charlton fick "nöja" sig med 2-0. Det var en mycket välförtjänt seger som säkrade devisen att form slår klass och de som såg matchen på plats hade större anledning att tro att det var Charlton som var serieledare och inte tvärtom.

Den metamorfas, paradigmskifte som laget har gått igenom under Jacksons ledning är mer som en saga än en verklighet. Hur samma manskap kan åstadkomma så mycket på så kort tid efter att ha varit mer eller mindre sämst i serien under de tretton inledande omgångarna. Återstår att se hur länge formen håller i sig men Plymouth fick uppleva att deras sexton matcher långa svit fick ett abrupt slut inför ett näst intill fullsatt The Valley. De flesta matcherna kring Charlton i tabellen gick i deras favör och de tog ett kraftigt hopp upp från 17:e till 12:e plats och är därmed för första gången på den övre halvan av tabellen. Det är fortfarande nio poäng upp till kvalplats men i och med Plymouths förlust så krymptes alla avstånd upp mot toppen. Om Charlton lyckas bibehålla sin form någorlunda känns det inte helt orimligt att de skulle kunna vara uppe och nosa på en kvalplats i mitten av januari. 13 poäng av 15 möjliga på de fem senaste ligamatcherna, alla under Jacksons ledning, gör oss för närvarande till det formstarkaste laget i ligan. Håller formen i sig på tisdag när det skall fiskas räkor i Morecambe? En liten stad flera av oss minns med glädje efter vårt besök där med den dansande linjemannen 2014, lagets första söndagsmatch i historien som bland annat firades med halva priset på öl på arenans pub. Detaljer man inte glömmer!