Matchrapport Charlton - MK Dons

EFL Trophy: The Valley, Tis 4 Jan kl 20:00
Resultat:
 1 - 0  (0 - 0)
Domare: L Swabey
Publik: 1 653


 

Målgörare
90 + 1, Leko

I de sista sekunderna fick Charlton in lednings- och segermålet i en inte allt för underhållande match där båda lagen luftade sina reserver/ungdomar. Det var tydligt att båda lagen vilade sina bättre spelare inför helgens FA-cupmatcher men när vi nu är vidare till kvartsfinal i denna cup så börjar det kanske bli intressant, bara två matcher kvar till Wembley...

Inför matchen så uttalade sig Jackson om att han hade två likvärdiga startelvor. Det låter ju väldigt bra och jag måste hålla med honom om att båda laguppställningarna i de två sista matcherna har varit ungefär lika dåliga, gårdagens uppställning var dock något mer kreativ och det skapades några målchanser. Tanken med alla cupmatcher är att så många ordinarie spelare som möjligt skall vara med för att attrahera en publik, har ännu inte lyckats begripa vilka spelare som ingår i begreppet "ordinarie" och om man tittar på Charltons laguppställning igår är det väl på sin höjd fyra spelare som skulle kunna komma på tal för en ligamatch, backlinjen + Leko. Nu var MK Dons lika goda kålsupare och de närmaste de kom ordinarie spelare var tre spelare från startelvan från i lördags samt sex av sju från bänken. Noterbart var även att de inte hade full bänk vilket får tolkas som om även deras trupp är ganska tunn.

Spelet saknade det mesta av värde, det var hafsigt, tafatt och oengagerat. Förutom att tempot och fysiken i närkamperna var väsentligt mycket högre så påminde spelet till stora delar hur det brukar se ut i det lag där min 13-åriga dotter spelar sina matcher. De gjorde sina passningar men gjorde sig sedan inte spelbara, kortpassningsspelet var ofta allt för nätt så bollen kom inte fram till rätt adress samt att de inte var på tårna och ta nödvändiga löpningar när tillfällena dök upp. Positivt jämfört med matchen i lördags var att de gång på gång försökte bryta sig igenom centralt i offensiven och lyckades med detta vid flera tillfällen även om det inte alltid bar hela vägen fram. Och när chanserna dök upp, oftast lite oväntat, så var det pinsamt uppenbart att den avslutande spelaren inte hade i sin tankevärd att bollen skulle kunna komma fram till honom. Leko sumpade två gyllene tillfällen i första halvlek till följd av detta och det var för mig väldigt förvånande med tanke på den positiva skillnad han gjorde när han kom in i matchen i lördags.

Till skillnad mot lördagsmatchen så hade matchen en kompetent domare. Han visade ganska snabbt inledningsvis vart skåpet skulle stå genom att dela ut en varning till vardera laget. Han friade en straff för Dons i ett läge där majoriteten av domare skulle ha blåst för straff. Men när man såg på reprisen, även om vinkeln inte var den bästa, så såg det ut som att han fattade rätt beslut. Han friade även ett flertal hårda men korrekta närkamper men tvingades lite senare blåsa av spelet för att den aktuelle spelaren låg och höll sig för huvudet. Liksom mot Wycombe så såg det betydligt farligare ut när Dons ställde om och började anfalla. Det var klassiskt brittiskt rakt på istället för det sidledsrullande som Charlton alltför ofta visar prov på. Och de fick sina chanser men det var roligt att se hur Harness i målet visade prov på god kompetens och självförtroende. Med cirka 20 minuter kvar att spela var jag helt säker på att klockan klämtade för Charlton när Kasumu fick en passning snett inåt bakåt och från sju-åtta meters avstånd tryckte till men Harness gjorde en fantastisk reflexräddning och kunde avvärja. Det var sedan nära igen på returen då tre Charltonbackar först bara stod och tittade men till slut lyckades få iväg bollen.

Charlton repade mod efter detta och blev allt mer kreativa i sitt spel, de såg ut som om deras kondition var snäppet vassare än gästernas vilket skapade utrymme för djupledspassningar. Dock saknades skärpan vid avsluten så chanserna rann oftast ut i sanden, på sin höjd blev resultatet en resultatlös hörna. De flesta, även om de dagen till ära var tämligen få, på läktaren var nog inställda på straffsparkar då den mållösa matchen började lida mot sitt slut och gick in på stopptid. Och så plötsligt i efterspelet av just en resultatlös hörna så kom bollen efter lite rullande fram och tillbaka från motsatta sidan i förhållande till varifrån hörnan hade slagits. Bollen damp ner vid bortre stolpen där Burstow nickade ner bollen till Leko som kunde stöta in segermålet från tre meter och bokade därmed en plats i kvartsfinalen. Fram tills nu har cupen varit regional men övergår nu till att vara nationell så nästa match kan bli mot vilket av de kvarvarande lagen som helst och vilket det blir, ja det får vi reda på imorgon kl 12.

Man skall alltid glädjas över en seger men det känns ganska oroande vad gäller kvaliteten när vi till helgen ställs inför ett möte mot Norwich. Även om de för närvarande ligger sist i Premier League så känns det som en ocean av avstånd dit från mitten av League One. Cupmatcher har dock ställt till det förr för på pappret bättre lag så vi hoppas på att Jackson lyckas gjuta nytt förtroende i laget och att t.ex. Stockley är tillbaka i startelvan!

Laguppställning Charlton

Harness

Matthews (66)
Inniss (77)
Gunter

Blackett-Taylor (67)
Henry (87)
Watson
Kirk (87)
Souaré

Leko
Burstow
                                 
Harvey

Davison (87**)
Dempsey (87*)
Elerewe (66)
Gavin
Ness  (77)
Williams (67)

Laguppställning MK Dons

Ravizzoli

Watson
Darling
O’Hora
Jules

Ilunga
Kasumu
Robson (88)
Boateng

Bird (60)
Eisa.
                                                                 
Fisher
Harvey
Martin (60)
McEachran (88)
O'Riley
Twine

 

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2022-01-05, 09:15-