Inför matchen Ipswich - Charlton

League One: Portman Road, Lör 30 Apr kl 13:30

Charltons sämsta säsong i mannaminne närmar sig äntligen sitt slut. Det har till stora delar varit en pina för de flesta supportrarna och nu avslutas säsongen borta på klassisk mark borta mot Ipswich på Portman Road. Trots den gnuttan glamour så kan vi nog inte förvänta oss någon sprakande inramning till denna match som utspelar sig i mellanmjölkens land.

När man brukar prata om mannaminne så brukar det ofta vara en överdrift och det kanske det även vara den här gången men en slagning i historieböckerna visar på att det var ett bra tag sedan vi slutade så långt ner i League One/Division 3 som denna gång. Säsongen 1973/74 slutade vi på 14 plats och 1969/70 på 20 plats och beroende på hur det går på lördag så kan vi i bästa fall sluta på 12:e plats och därmed totalt bli bättre än 1973/74 och i värsta fall sluta på 14:e plats och därmed tangera bottennappet från samma säsong. Om man ska gå in på detaljer så hade vi -7 i målskillnad 1973/74 och just nu har vi +/-0 så då kan vi glatt konstatera att det faktiskt inte varit så här dåligt på 48 år!

Om vi, innan vi går in på matchen, tittar runt omkring oss så finns det ganska mycket spänning kvar i både vår och ligan nedanför. Om vi börjar med Wigan som leder serien med två poäng inför sista omgången och som nog de flesta trodde skulle mer eller mindre säkra ligasegen i tisdags så drabbades de kanske av stora skälvan och förlorade överraskande borta mot Portsmouth. Då hade andraplacerade Rotherham ett gyllene tillfälle att vid seger gå upp på samma poäng som Wigan men mäktade bara med oavgjort borta mot Sunderland vilket öppnar upp för MK Dons på tredje plats att vara med och kriga om den andra direktkvalificeringsplatsen då de bara har blott en poäng mindre än Rotherham. Hur ser då sista omgången ut? Wigan spelar borta mot 17:e-placerade Shrewsbury, Rotherham avslutar borta mot 21:a-placerade Gillingham och MK Dons mot 6:e-placerade Plymouth. På pappret ser alltså Rotherham ut att ha den lättaste matchen men Gillingham ligger precis nedanför nedflyttningsstrecket med väsentligt sämre målskillnad än Fleetwood och två poäng efter Morecambe. Fleetwood avslutar borta mot Bolton (10) och Morecambe avslutar hemma mo Sunderland (5) och för att förgylla det hela ännu mer så kan rent teoretisk AFC Wimbledon passera både Gillingham och Fleetwood om de sistnämnda förlorar sina matcher och Fleetwood förlorar med 4 mål samtidigt som Wimbledon vinner med 4 mål hemma mot Accrington. 

Så även om det inte finns så mycket att spela om när traktorpojkarna möter koljorna så finns det mycket spännande att hålla koll på runt om i serien. Tillbaka till klassiska Portman Road som alla vi som växte upp med Tipsextra virtuellt har besökt många gånger. Men liksom hos Charlton så falnar dåtidens viktorior och det är säkert många Ipswichsupportrar som minns Bobby Robson som grundlade framgångarna på 70- och 80-talet innan han senare blev förbundskapten för England och naturligtvis oförglömliga spelare som Kevin Beattie, Paul Mariner, Alan Brazil, Terry Butcher och John Wark. På den här tiden var utlänningar ännu inte allt för vanligt inslag och av de blott 14 spelare han värvade under sina 13 år som manager så sticker kanske Holländarna Arnold Mühren och Frans Thijssen ut som införde totalfotbollen i Ipswich vilket förmodligen starkt bidrog till deras framgångar och som totalkrossade det klassiska engelska spelet. Noterbart är att Ipswich gjorde en IFK Göteborg mot Barcelona fast redan 1977/78 genom att vinna hemma med 3-0 och sedan förlora med samma siffror på Nou Camp och sedan åka ut på straffar. Det är väl kanske ingen vågad gissning att den engagerade kommentatorn Niklas Holmgren fastnade för Ipswich på 70-talet och sedan likt oss envetet hållt fast vid sitt lag. 

Men likt Charlton så har årets säsong varit en stor besvikelse. Många Charltonsupportrar ojade sig inför säsongen över hur dåligt arbete klubben hade gjort med värvningar och pekade på Ipswich som mönsterklubben, de hade köpt många för mycket pengar och gjort klart värvningarna i tid. Och i sak kan man naturligtvis hålla med men det gäller ju att skapa ett lag av värvningarna som Robson gjorde på sin tid för Ipswich och Curbishley för Charlton. Så även om man i sak kan kritisera Charlton för sin senfärdighet så blev det alltså till slut i stort sett ingen skillnad då det kanske slutar med att det skiljer en placering mellan klubbarna mitt i den tredje divisionen. Utan överdrift kan vi väl konstatera att det är långt under de förväntningarna klubbarna hade inför säsongen. Utan att ha insyn i Ipswich så gissar jag att Me, Myself and I hos spelarna har varit framträdande på samma sätt som hos oss. Det verkar vara en generationsfråga för den bristen på inställning som vi mer eller mindre kategoriskt har sett hos spelarna i laget hittade man hos några enstaka spelare för 10 år sedan, t.ex. Carlton Cole och Jimmy Floyd Hasselbaink vad gäller Charlton. Men de spelarna blev ju också inte särskilt gamla, dökött gör man sig av fortast möjligt.

Något som förvånar mig och gör mig besviken är att Jackson valt att fortsätta matcha dessa C-divor trots att kontraktet är säkrat och trots att det finns många unga lovande akademispelare som ännu inte lagt sig till med dessa divalater. T.ex. Deji Elerewe som nyligen blev utsedd till League One bästa ungdomsspelare.  Med tanke på det redan meddelats att Chris Gunter, Ben Watson och Papa Souare inte kommer att få några nya kontrakt och Jonathan Leko, Ben Purrington, Adam Matthews, Elliott Lee, Conor Washington, Juan Familia-Castilio, Jason Pearce, Jake Forster-Caskey, Stephen Henderson, Nile John, Ryan Inniss, Akin Fawemo och Corey Blackett-Taylor kontrakt går ut samt att Jason Burstow redan är såld och hans lån också tar slut så vore det väl på sin plats att låta några andra hungriga ungdomar ta chansen att visa upp sig. Helt klart är att Sean Clare inte kommer att spela då han ska operera bort sitt födelsemärke på kinden men i övrigt så är nog truppen densamma som inför matchen mot Shrewsbury.

Att Ipswich, trots 8 poäng mer än Charlton, bara befinner sig på 11:e plats i serien och i bästa fall vid seger kan avancera en placering beror på deras oförmåga att vinna matcher. Samtidigt har alla oavgjorda matcher då lett till att de har en placering bättre än oss. Kort sammanfattat så har de ett ganska bra försvar och ett lite för tunt anfall. Om vi tittar på de sista 15 omgångarna har de 5 vinster, 8 oavgjorda och 2 förluster men den senaste vinsten kom 26 mars och det tapp de gjort på de efterföljande omgångarna ger sammanlagt 12 poäng och 12 poäng upp hade inneburit 1 poäng mindre än Plymouth som ligger på 6:e plats. Som ni tidigare har förstått så är det två klubbar som är oerhört missnöjda med sin säsong som rundar av säsongen med en helt betydelselös match. Vi får väl ändå hoppas att spelarna bjuder till lite grann för publiken har i alla fall bjudit upp till dans med över 25 000 biljetter sålda och Portman Road tar 30 311 åskådare. Charlton bidrar med       1 890 supportrar efter att ha blivit tilldelade ytterligare 198 biljetter.

Jag hoppas att Jackson verkligen vågar lufta några yngre spelare som bidrar med rörelse och energi. Nedan laguppsställning är kanske mer hoppfull än mest trolig men ni får ta det för vad det är. Utifrån tidigare resultat så är det ingen högoddsare om matchen slutar oavgjort, stalltipset är 1-1. Oavsett vilka som spelar och hur matchen slutar så är det ändå Valborgsmässoafton och Magnus Persson fyller år, det sistnämnda är ju i alla fall något att fira!

Trolig laguppställning

MacGillivray

Elerewe
Pearce
Famewo

Matthews
Forster-Caskey
Dobson
Morgan
Blackett-Taylor

Aneke
Washington 

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2022-04-29, 14:00