Matchrapport Charlton - Bristol Rovers

League One: The Valley, Tis 16 Mars kl 20:00
Resultat:
 3 - 2  (2 - 2)
Domare: R Madley
Publik: 0


 

Målgörare
33, Shinnie 18, Leahy (str)
42, Forster-Caskey 32, Upson
84, Washington

Charlton gjorde en historisk vändning i Jacksons första match som manager där de visade betydligt mer hjärta än i många av de föregående matcherna. Charlton är åter, med ett antal extra matcher tillgodo, uppe på kvalplats och låt oss hoppas att vi fortsätter att vara i den regionen. Igår gjorde de det som vi många gånger efterfrågat, då vågade vinna. Så fortsätt på den linjen Jackson så kommer landet att bli betydligt trevligare att leva i.

Tankarna var många inför gårdagens möte i den uppskjutna hemmamatchen mot Bristol Rovers efter att Bowyer lite oväntat hade lämnat managerposten på måndagen och lämnade över rodret till sin ställföreträdare Johnnie Jackson. Från många håll hördes det att han inte var något att hålla i handen, han vet inte hur man skall managera ett lag. För mig synnerligen underligt med tanke på att han har varit lagkapten i många år. Utifrån Charltons form inför den här matchen så fanns det betydligt mer att oroa sig över än managern. Formen har varit allt annat än bra och stabil och sämst har det varit på hemmaplan.

Trots ny manager så hade jag tänkt nästan rätt vad gäller laguppställningen, bara två fel faktiskt. Forster-Caskey istället för Pratley och Stockley iställer för Aneke. Matchinledningen var allt annat än upphetsande och de första tio minuterna får man väl säga att lagen kände på varandra. Charlton var ändå laget som förde men plötsligt så befann sig Bristol inne i Charltons straffområde och Maatsen fällde Ayunga och domaren blåste straff som sedan backen Leahy satte säkert.

Matchens domare Robert Madley (lite lustigt efternamn) har en tämligen brokig historia bakom sig. Karriären började för 20 år sedan i de lägre amatördivisionerna som 16-åring. 2010 hade han kvalificerat sig till att få döma professionell fotboll och bara tre år senare 2013 blev han invald som en av de nitton domare som allt som oftast endast dömer Premier League. Allt gick käpprakt uppåt ända till säsongen 2017/18 när flera av hans domslut blev ifrågasatta av högt uppsatta domarkolleger. I augusti 2018 försvann han helt plötsligt på grund av personliga skäl men ca 1½ år senare kom det fram att han hade tvingats sluta efter att han hade spelat in en video där han gjorde narr av handikappade personer. Inspelningen var privat och var enligt honom själv menat som ett skämt och skulle ses i ett kontext över ett påhopp som hade gjorts mot honom själv dagen innan. Olyckligtvis för honom så skickade personen som han litade på som nära vän filmen vidare så att den kom till kännedom för ledarorganisationen för domarna, ja och resten kan ni lista ut själva. Helt plötsligt befann han sig i Norge där han dömde lägre ligafotboll innan han var tillbaka i England i februari 2020. Han har efter en del arbete med bot och bättring fått tillbaka sin licens men bara för spel i högst League One och därför befann han sig på The Valley igår där han verkar ha skött sig, eftermälet av matchen lämnar ingen kritik mot Madley.

Bristol fick blodad tand av ledningen och hade den efterföljande kvarten tre bra målchanser medan Charlton var mer eller mindre förlamade. Med dryga halvtimmen spelad bröt Bristol ett uppspel från Charlton och mittfältaren Upson drog på ett inte alltför märkvärdigt långskott från ca 30 meter som ställde Amos helt. Han hade balansen på fel fot och det såg lite dråligt ut men underläge med två mål hemma mot ett av ligans sämre lag på hemmaplan kändes allt annat än bra. Men de två förändringar Jackson hade gjort på mittfältet skulle snart visa sig vara helt rätt tänkt. Och till skillnad mot tidigare så hängde inte Charlton läpp utan det var full fart framåt och det dröjde inte mer än ett par minuter innan Shinnie tackade för kaffet och reducerade ledningen och matchen kändes plötsligt vidöppen igen. Med vind i seglen så stävade Charlton alltmer framåt istället för akter ut eller lovart och det betalade sig bra. 

En frispark alldeles utanför Bristols straffområde några minuter innan halvtid förvaltades på bästa sätt av Forster-Caskey. Det känns lite som att frisparken går rakt igenom Bristols mur i huvudhöjd och det gjorde inte Days dag om man säger så. 2-2 alldeles innan halvtid och Charlton var tillbaka i matchen. Förmodligen tämligen muntra tongångar i omkädningsrummet ackompanjerat av te och apelsinklyftor innan det var dags att gå ut och knyta ihop säcken. Det har ju inte varit Charltons signum den här säsongen så jag kände mig inte alltför säker skall erkännas. Liksom tidigare matcher där situationen varit ungefär densamma så skapade Charlton men det ville sig inte i det avgörande momentet framför mål. 

Men med ca fem minuter kvar att spela av ordinarie tid så dök chansen plötsligt upp. En rensning från Forster-Caskey (tror jag) upp på Bristols planhalva jagades ikapp av Aneke som blivit inbytt tio minuter tidigare. Han vann nickduellen och bollen landade hos Washington som touchade iväg en lätt volley som passerade Day i Bristolkassen men träffade stolpen och gick ut. Som tur var hade inte Washington lagt av sin löpning utan fullföljde förbi målvakten och kunde lätt rulla in sin egen retur. I mina ögon var Washington klart offside när Aneke nickade fram bollen men inga signaler från domarkåren och udda är säkert jämnt vad gäller sådana domslut, allt som oftast går de emot en även om man är on-side.

Charlton kämpade på för att stänga matchen helt och i en liknande situation som där Charlton tog ledningen så störtade Aneke ånyo iväg för att jaga en boll som helt ställde hela Bristols backlinje. Målvakten Day var dock uppmärksam och mötte bollen långt utanför eget straffområde- I nickdullen med Aneke gjorde han dock ingen ansats att försöka nå bollen och då ansåg domare Madley att det fanns fog för det röda kortet. Det var i stort sett det sista som hände och det blev inget fjärde mål men det var en vändning av historiska mått som trupperna fick bevittna, inga åskådare är ju inte tillåtna. Utifrån vad jag kan komma ihåg har Charlton inte vänt en match på det här sättet sedan påsken 2013 när de vände 0-2 till 3-2 hemma mot Bolton. Om jag inte missminner mig så gjordes Charltons vinstmål av Kermongant på straff efter att Darren Pratley hade fällt Ricard Fuller och Bolton fick avsluta matchen med nio man!

Med två matcher mer spelade än Ipswich och en poäng tillgodo så klättrade Charlton tillbaka till kvalplats med tio matcher kvar att spela. Upp till bevis nu grabbar. Om det kan hjälpa så kommer motståndarna mestadels spela på den högre halvan av tabellen och där har ju Charlton hittills presterat betydligt bättre än mot lag som Bristol Rovers, Shrewsbury och Burton!     Våga vinn!
 

Laguppställning Charlton

Amos

Gunter
Famewo
Pearce
Maatsen

Forster-Caskey
Morgan
Millar (60)
Shinnie (95)

Stockley (74)
Washington
                                 
Maynard-Brewer
Aneke (74)
Jaiyesimi (60)
Oshilaja
Pratley (95)
Schwartz
Watson

Laguppställning Bristol Rovers

Day

Williams
Kilgour
Baldwin
Leahy

McCormick
Upson (94)
Nicholson (65)
Westbrooke (82**)

Ayunga
Hanlan (82*)
                                                                 
van Stappershoef (94)
Daly (82*)
Ehmer
Hargreaves (65)
Little (82**)
Martinez
Walker

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2021-03-17, 23:47