Inför matchen Charlton - Crewe Alexandra

League One : The Valley, Tis 27 Apr kl. 20:00

Charltons långa förlustfria trend tog slut hemma mot Peterborough i lördags och genast känns det lite skakigt. Att vinna hemma mot Crewe är ett måste om inte chanserna till kvalspel skall gå om intet. Men då måste Charlton skärpa till sig, de är bara 19:e bästa lag på hemmaplan. Det duger inte! Adkins måste få killarna att åter släppa sargen och mest troligt blir det nog lite ommöbleringar nu när skadelistan i stort sett är helt tom.

Den främsta orsaken till att Charlton fortfarande hänger med i kampen om kvalplats är det bedårande spelet på bortaplan, bäst i serien! Men på hemmaplan, som tidigare varit vår borg, där ekar det länge mellan segrarna och där dyker vi upp på en betydligt mindre smickrande 19:e plats. Av de fyra matcher vi har kvar att spela är Crewe tabellmässigt det sämsta laget (15) och man kan väl enkelt påstå att motståndet blir svårare för varje match, Accrington (12), Lincoln (4) och Hull (1). Om vi inte skall förlita oss på andra lag så behövs det nog minst tre segrar för att vara säkra på kvalplats. Rent teoretiskt beroende hur det går för de andra lagen skulle det kunna räcka med tre poäng men mest sannolikt krävs det förmodligen minst sex poäng.

Crewe är på alla positioner ett sämre lag än Peterborough. Enligt många så var Peterborough det bästa laget vi har mött i serien den här säsongen. Crewe har en mindre smickrande resultat de senaste fem omgångarna med en seger, två oavgjorda och två förluster samt 3 - 9 i målskillnad, senast blev det 1-1 hemma mot Rochdale. En något udda tillställning där båda målen kom till i matchens slutskede. Crewe fick straff i den 89:e minuten där Rochdales målvakt räddade men straffskytt Kirk kunde själv ta hand om returen och reparera sitt misstag. En tung trepoängare tänkte de flesta men som Charltonsupporter så vet man att man skall aldrig ropa hej för tidigt. Och i den sjätte av totalt åtta stopptidsminuter kunde Rochdale rättvist kvittera.

Rent psykologiskt borde Crewe vara mer skakade av det poängtappet än Charltons förlust. Men som sagt, Charltons hemmafacit är allt annat än bra och nu gäller det för Adkins att klämma ut 100 % av alla spelare som ställs på plan för det här är en nyckelmatch i jakten på en kvalplats, om vi inte vinner den då kan vi mest troligt sluta drömma om Wembley. Senast var det bara en ändring i startelvan då Inniss ersatte Fawemo. Jaiyesimi utgick pga skada redan i 23:e minuten och är mest troligt inte aktuell mot Crewe. 

Frågan är lite vilken uppställning Adkins tänker sig, 4-4-2, 4-2-3-1 eller 4-5-1? Den offensiva 4-3-3 som han började med mot Peterborough är naturligtvis också trolig med tanke på att motståndet på pappret är lite svagare. Det är nog inte otroligt att Inniss åter spelar från start men att han även får sällskap från start med Aneke och Washington, i så fall mest troligt till förmån för Gilbey/Watson och Jaiyseimi. Även om det är en match som på pappret skall vinnas gäller det som vanligt att säkra segern genom stabilt försvarsspel. Förhoppningsvis kan Millar och Aneke skapa mycket oreda på varsina kanter understödda av Forster-Caskey och Washington. Möjligheterna till variation är många men kanske det blir mest rotation framåt. Stockley sköt en dålig straff mot Posh som mest troligt innebar att Charlton gick poänglösa från matchen. Ett piggt och snabbt anfallspar i form av Aneke och Millar kan vara betydligt farligare än en klassisk tung center som Stockley. Och kanske väljer Adkins att satsa på mer rutin på mittfältet i form av Pratley istället för Watson?

Seger är det enda som räknas så våga spela ut och använd ytorna klokt så sitter nog en 2-0 seger lika säkert som att björnar skiter i skogen.

Trolig laguppställning

Amos

Matthews
Inniss
Pearce
Purrington

Washington
Morgan
Pratley
Forster-Caskey

Aneke
Millar
 

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2021-04-26, 00:00