Inför matchen Charlton - Rochdale

League One: The Valley, Lör 4 Maj kl 18:30

Sista ordinarie omgången för säsongen och Charlton har revansch att utkräva efter debaclet i Rochdale i höstas. En omgång som enligt många inte har någon betydelse för Charlton men vi kan fortfarande sluta trea vilket med största sannolikhet skulle medföra en väsentligt enklare lottning i de efterföljande kvalmatcherna!

Bowyer luftade lite nya spelare i lördagens bortamatch mot Gillingham, enligt utsago på grund av litet lättare skador. Vad som är sant eller inte är svårt att veta då han förmodligen inte vill dra på sig nya skador eller avstängningar inför kvalmatcherna. Troligtvis kände han sig ganska säker på att det manskap han satte på plan ändå skulle klara av att slå Gillingham och möjligtvis hade han samma tankar inför den avslutande matchen hemma på The Valley mot Rochdale. Jag känner dock att förutsättningarna har förändrats i och med tisdagens resultat där både Portsmouth och Sunderland mycket överraskande åkte på stryk och därmed är tabellen oförändrad i det avseendet sedan i lördags. Måste ha känts särskilt tungt för Sunderland att åka på ett baklängesmål i 94 minuten!

I den sista omgången möts: 

Charlton - Rochdale
Luton - Oxford
Bristol Rovers - Barnsley
Portsmouth - Accrington
Southend - Sunderland
Doncaster - Coventry
Peterborough - Barton

Och tabelläget är följande
Lag Målskillnad Poäng
Luton +46 91
Barnsley +42 91
Portsmouth +32 87
Sunderland +34 85
Charlton +29 85
Doncaster +16 70
Peterborough +7 69

Det finns således ganska mycket på spel för flera lag. Luton vinner ligan helt säkert så länge de vinner sin match, om de spelar oavgjort eller förlorar riskerar de tappa segern till Barnsley. Portsmouth som visat mycket stark form åkte på sin första förlust sedan den 9 mars då de förlorade borta mot Charlton. Förvisso har de nu favör av hemmaplan mot Accrington som inte har något annat att spela för än äran men förlusten hemma mot Peterborough visar helt klart på lite nervositet. Ännu mer nervöst blev det nog för många när det började brinna alldeles bredvid Roots Hall i tisdags eftermiddag men en snabb insats av brandkåren gjorde att branden inte hann sprida sig till själva arenan. Annars hade alla ovanstående matcher kanske hade fått senareläggas i jakten på en ny arena för Southend! Peterborough tog det sista halmstrået när de vann borta mot Portsmouth i tisdags och är nu bara en poäng efter Doncaster som innehar den sista kvalplatsen. Till följd av betydligt sämre målskillnad är dock Peterborough fortsatt piskade att vinna sin sista match samtidigt som de måste förlita sig på att Coventry slår Doncaster vilket absolut inte är någon omöjlighet med tanke på vad Coventry presterade i Sunderland för några veckor sedan.

För Charltons del gäller det att slå Rochdale och helst med stora siffror och förutsättningarna är väldigt goda! Rochdale har i konkurrens med Scunthorpe seriens sämsta försvar, de ståtar med föga imponerande -29 i målskillnad (Charlton har +29). Om de vinner med minst fyra måls marginal medan Portsmouth och Sunderland förlorar eller spelar oavgjort så kniper de tredjeplatsen och får därmed möta Doncaster eller Peterborough. Även om allt kan hända i kvalmatcher i dubbla möten så är jag ändå tämligen säker på att Bowyer föredrar något av de lagen framför Portsmouth eller Sunderland elva dagar av tio! Helt plötsligt finns det alltså hur mycket som helst att spela för och vem hade trott det för bara fem omgångar sedan!  Och det är i toppen av serien. I botten är det lika rafflande där AFC Wimbledon har 49 poäng, Southend och Plymouth 47 samt Walsall och Scunthorpe 46. Tre lag åker ut, två får stanna kvar. Jag hoppas verkligen att Wimbledon klarar sig kvar, ligasystemets mest genuina lag som mer eller mindre helt drivs på ideell basis.

Så hur skall Bowyer hantera situationen? För mig hade det varit självklart att börja med bästa möjliga manskap och gripa efter det halmstrået som finns kvar och sedan avvakta utvecklingen i alla berörda matcher. Dumdristigt tänker säkert många men även om du "sparar" dina bättre spelare så kan de lika väl gå åt pipsvängen i någon av de kommande kvalmatcherna där spelare blir skadade eller avstängda. Vilket manskap det blir får vi se beroende på hur skadefronten ser ut men det verkar som om Williams är skadad medan Taylor, Bielik och Bauer åter skall vara tillgängliga för spel. Forster-Caskey vilar fortfarande som en dark horse och frågan är om inte han borde få en chans till en ordentlig genomkörare inför de kommande två kvalmatcherna?

Av egen dyrköpt erfarenhet vet vi att Rochdale inte är en promenad i parken och de har inför denna matchen tre raka vinster samt fyra vinster på de fem senaste omgångarna, bara förlust borta Portsmouth i det protokollet. Om man inkluderar ytterligaren en förlust borta mot Sunderland i början av april så är det två plumpar på de två senaste månaderna, bara två förluster på de tio sista omgångarna. Ganska imponerande av ett lag som ligger 30 poäng efter Charlton och som, om jag minns rätt, gick om Charlton i oktober efter den vinsten.

Allt pekar på en riktig nagelbitare på många ställen i League Ones sista omgång, mycket glädje men förmodligen än mer gråt och tandagnisslan. Om Charlton sätter sitt starkaste lag på planen är jag övertygad om att de kan vinna stort och om målen börjar att trilla in snabbt så kommer vi sätta press på Portsmouth och Sunderland och då kanske, kanske, kanske det faktiskt finns en chans att knipa tredjeplatsen. Våga vinn, tufft att göra mål!

4-0 till Charlton efter hat-trick av Taylor samt ett sambamål av Aribo! It ain't over until the fat lady sings!!!!

Trolig laguppställning

Phillips

Dijksteel
Pearce
Bauer
Purrington

Cullen
Bielik
Aribo 
Forster-Caskey

Taylor
Vetokele

Artikeln skriven av Namn Namnson, 2019-05-03, 16:30