Inför matchen Charlton - Swansea U21

EFL Trophy: The Valley , Tis 13 nov kl 20:45

Efter ett oväntat och oönskat oavgjort resultat i FA-cupen igår så är det dags för nytt cupspel imorgon i den något mindre gloriösa EFL-Trophy. Med tanke på skadeläget är det nog väldigt sannolikt att Bowyer väljer att vädra så många bänknötare som möjligt.

Att vara eller inte vara, det är frågan. Tidigare idag lottades den andra omgången i FA-cupen och vinnaren mellan Charlton och Mansfield får möta amatörlaget Chorley eller Doncaster på hemmaplan. En högst mänsklig lottning där avancemang till tredje omgången får ses som klart görbart. Den matchen spelas nästa tisdag och får anses prioriteras betydligt högre än morgondagens Kalle Ankacupmatch. Det talar än mer för att det mer eller mindre blir ett B-lag som sätts på planen imorgon.

Bowyer är alltså inte särskilt imponerad av lagets spel igår och än mindre glad över att det blir en extra match för det hårt prövade manskapet. Även om en rad bänknötare ser chansen att visa framfötterna är Billy Clarke kanske den som är gladast. Han kom in som avbytare mot Mansfield i den 69:e minuten och får ses som en självklar startspelare imorgon. I grunden bör det bli ungefär samma manskap som igår men vissa av avbytarna kan nog förväntas få starta. En stilla undran över hur allvarligt skadeläget är fick man när Bowyer bara tog med sig fem av sju tillåtna avbytare.

Motståndet är svårt att uttala sig om då de vanliga ligalagen oftast sätter in B-lag i den här cupen i kvalspelet. Swansea ligger just nu på tredjeplats men det är nästan två månader sedan deras förra match då de vann med 1-0 borta mot AFC Wimbledon som just nu leder serien två poäng före Swansea och en poäng före Charlton men med en match mer spelad. I slutet av augusti spelade Swansea sin första match och åkte på ordentligt med däng borta mot Stevenage, samma lag som Charlton besegrade med 8-0 för en månad sedan.

Ja som ni ser finns det ingen röd linje i någonting här och det beror mest troligt på att ingen av lagen tar särskilt allvarligt på den här turneringen. När man kommit så här långt kan det dock snabbt bli intressant. Om jag förstått reglerna rätt så räcker det för Charlton med oavgjort resultat även om de skulle förlora på straffsparkar, matcherna har ingen förlängning. I så fall skulle Swansea få en bonuspoäng och båda lagen skulle sluta på fem poäng tillsammans med AFC Wimbledon. I det fall två eller flera lag delar på samma poäng vinner det lag som har bäst målskillnad och efter 8-0 vinsten mot Stevenage finns det ingen som kan konkurrera med Charlton i det avseendet. 

I så fall går Charlton vidare som gruppetta till cupspelet bland de kvarvarande 32 lagen och kommer då att lottas att få en hemmamatch mot någon av de övriga grupptvåorna förutom det laget som kom tvåa i den egna gruppen. Seger där och det börjar bli intressant och beroende på lottning så kan plötsligt vägen mot Wembley stå öppen. Seger eller oavgjort imorgon och Charlton vinner gruppen, förlust så blir de utslagna. Lite intressant är det alltså att vinna samtidigt som Bowyer vill minimera riskerna att dra på sig ytterligare skador. Jag tror att B-laget klarar av det som behövs, dvs vinst eller oavgjort.

Swansea har i vanliga fall ett U18-lag och ett U23-lag så det laget som ställs på plan i den här cupen är förmodligen en blandning från båda lagen vilket kanske gör att de är mindre samspelta. Lite kuriosa kring laget är att managern heter Cameron Toshack och har en kort karriär som professionell spelare mellan 1988 - 1993, men allt är förstås i skuggan av hans pappa, legendaren John Toshack. Johns karriär var betydligt längre och han gjorde 397 matcher mellan 1965 - 1984 och 172 mål varav 172 av matcherna spelades för Liverpool där han gjorde 72 mål. Hans tränarkarriär har varit än längre, han började som spelande manager redan 1978 i Swansea och den karriären toppades med seger för Real Madrid i La Liga 1990. Sedan har det gått sakta utför även om välkända lag finns att finna, så som Real Sociedad, Saint Etienne, Murcia, Besiktas, landslagen i Wales och Makedonien, det sistnämnda lämnade han 2012 och då kanske han skulle lagt ner karriären. Men likt Svennis verkar han inte kunna sluta. Manager i Khazar Lankaran (Azerbadjan), Wydad Casablanca (Marocko) och nu senast Tractor Sazi (Iran) där han skrev på ett 3-årskontrakt juni 2018 men fick sparken i september. Så nu är det nog slut på den karriären liksom den här artikeln.

Trolig laguppställning

Phillips

Dijksteel
Pratley 
Sarr
Marshall

Maloney
Ward 
Lapslie
Stevenson 

Clarke
Hackett-Fairchild

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2018-11-12, 22:43.