Inför matchen Accrington Stanley - Charlton

League One: Wham Stadium , Lör 18 aug kl 16:00

Charlton reser upp till Accrington för ett möte med nykomlingarna och "klubben som vägrade dö". När man läser om historiken kring dagens motstånd ges en inblick i ett harvande och kämpande, inte minst ekonomiskt, på den engelska fotbollens bakgator på en helt annan nivå än den vi upplever med Charlton. Att Accrington Stanley i år spelar i League One är en fantastisk händelse för klubben. 

I eftermiddag får vi ett möte mellan två klubbar med olika ambitioner i ligan. En vinst för hemmalaget skulle vara en massiv framgång helt enkelt. Det är det största hotet för Charlton idag. Den lilla klubben norr om Manchester, mellan orterna Burnley och Blackpool, lever la vida loca just nu och det vet vi alla hur svårt det kan vara att bryta ner en boostad underdog. Å andra sidan är den utmaningen inte ny för Charlton. 

Accrington Stanley har för deras nivå och med framgångarna lockat fler namnkunniga s k "lovande spelare", mestadels från klubbar i grannskapet, vilket inte är att förakta. (Charlton har ju som bekant med åren gjort en omvänd resa och får glada att man trots allt fortfarande är intressant som klubb, kanske främst genom sin välrenomerade akademi.) Men jag vill påstå att Charlton har mer meriterade spelare på varje position.

Så idag gäller det bara att The Addicks förstår att det ändå krävs en insats för att vinna. Samtidigt som jag skriver detta återkommer flashbacks från matchen mot Swindon (0-3) som vi i Swedish Addicks såg på plats. Inställningen där från Charlton var mer eller mindre en chock. Egentligen bara en i raden de senaste åren. Så vi tar inte ut någon seger ens mot ett lag som Accrington Stanley i förskott längre. 

Charlton har i veckan gjort klart med sin fjärde värvning. En defensiv förstärkning och ett lån från Arsenal: Krystian Bielik. Efter en skadedrabbad säsong vill han nu visa vad han går för och det är bara att hoppas att han kan göra skillnad. I charltontruppen känns det välkommet just nu. Hemmalaget har också förstärkt inte minst defensivt. Av detta märktes dock föga i veckans ligacupmatch som stanleylaget förlorade med 1-6 mot Mansfield FC. Ligaspelet har man dock inlett positivt vilket inte är ovanligt för en nykomling. 

Charlton kommer också från en förlust i cupen via 0-3 mot AFC Wimbledon. En match som dock mer var en luftning av youngsters och bänknötare och lagets formation idag blir en annan. Varning! Här kommer en jinx: Jag tror att Accrington Stanley kommer att förlora och det rätt klart. Kanske inte med så stora siffror men solklart efter en match som Charlton kommer att dominera från start. Det är känslan. 

Jag vill tillägga att jag gärna skulle vilja se denna match på plats. Det är något genuint fotbollengelskt med en klubb som Accrington Stanley FC som lockar. Ungefär samma tilldragande kraft som lockade med Charlton en gång i tiden. Den där känslan som sitter djupt i själen och som finns där fortfarande men som man numer ofta måste påminnas om. 

Trolig laguppställning

Phillips

Marshall
Bauer
Bielik
Solly

Pratley
Sarr
Lapslie
Aribo

Ahearne-Grant
Taylor

Artikeln skriven av Gunnar Persson, 2018-08-18