Inför matchen Wigan - Charlton

League One: DW Stadium, 29/12 kl 20:45

Charlton är nere i brygga och musklerna börjar tryta. Vinsterna den senaste månaden är lika många som snöflingorna i Sahara. En katastrofal insats senast mot Southend skickade ned Charlton under kvalplatsen och det finns inget som pekar på att kvällsmatchen borta mot Wigan medför att vi återtar den. Med 17 man på skadelistan rår man inte på serieledarna.

Den som kan sin Charltonhistoria brukar ofta bäva för de 10 sista omgångarna på säsongen. Alltsedan tiden i Premier League har detta varit en akilleshäl för att nå allt från en plats i Europa till att slippa nedflyttning. Något som det talas tystare om är den miserabla formen i december. Vi måste gå tillbaka sex år för att hitta en decembermånad som åtminstone innehåller två vinster, åtta år bakåt i tiden hittar vi en månad utan förluster. Bortsett från den betydelslösa vinsten borta mot Swansea i Kalle Anka-cupen 5 december så får vi gå tillbaka till 21 november hemma mot Rochdale innan vi hittar en vinst i ligan. I takt med att resultaten uteblivit har skadelistan mer eller mindre utökats med en man per match i den lövtunna truppen. Den är nu så tunn att Robinson inte ens fick ihop en 18-mannatrupp i lördags! Och om det inte skulle vara nog var även ett par av spelarna som spelade småförkylda.

Ja det är inte mycket som är muntert i Charltonleden och de spelare som deltog i annandagsmatchen borta mot Southend fick, förutom spott och spe från publiken, dyka upp på träningsanläggningen klockan 7 i går morse för att titta på matchen i sin helhet till ett par koppar te innan träningen. Vems är då felet till att formkurvan pekar åt fel håll, spelarnas, tränarnas, ägarnas? Det enkla svaret är att det är en kombination men den tyngsta skulden ligger på ägarna. För mig är det ett under att vi ligger så pass högt i serien som vi gör, Charlton har haft mer tur än på många år med resultaten den här hösten. Uddamålsvinster istället för oavgjort och oavgjorda resultat istället för uddamålsförluster. Vi får gå tillbaka till sista september för att hitta en vinst större än med ett mål och totalt fyra sådana vinster på hela säsongen. Truppen var alltför tunn redan i augusti och de utlovade förstärkningarna på forwardsidan kom aldrig. När Magennis målform uteblev klev Fosu in som en räddande ängel men när sedan han blev skadad så har det bara blivit en seger och Magennis letar fortfarande längst ned i tomtens julklappssäck efter målformen.

Tja, efter denna domedagsprofetia. Vad finns att säga om matchen borta mot Wigan? Jag tror att de flesta yttre förutsättningar kommer att vara bättre. Planen på DW Stadium (noterbart är att adressen fortfarande är JJB Stadium efter den förra sponsorn) kommer vara klasser bättre än på Root Hall, spelarna kommer vara mer skärpta då ett bättre motstånd bjuds och det miserabla decembermörkret kommer till sitt slut. Men motståndet kommer med all sannolikhet vara alltför svårt, vi möter ett Wigan i kanonform. De har inte förlorat sedan 18 november och trasade sönder Oxford på bortaplan med 7-0 precis innan jul och dessförinnan slog de AFC Wimbledon med 4-0, även det på bortaplan. Oavgjort hemma mot ligatvåan Shrewsbury igår gjorde att de bibehöll sin ledning med fyra poäng. I jämförelse med Charlton har de 16 poäng mer och 36 måls bättre målskillnad!

De fem spelare Wigan har inlånade kommer alla från de två högsta divisionerna och de tretton spelare som är utlånade är det till lag i samma liga eller någon av divisionerna under League One. De har hela sex målvakter i truppen! Totalt består truppen av trettionio spelare. Charltons trupp består förvisso av trettiotvå spelare men bara tjugotre av dem rankas till A-laget enligt klubbens egen hemsida. Av dessa saknas Forster-Caskey, Fosu, Bauer, Solly, Clarke, Pearce och Page sedan tidigare pga skador och enligt rykten har nu även Best, Holmes, Marshall och Clarke sällat sig till den skaran. Därutöver finns Umerah, Yamfam, Yao, Maloney, Kennedy, Edwards och Charles-Cook från U23-truppen på skadelistan. Umerah, forward, har varit utlånad till Wycombe men har varit skadad sedan i oktober. Hans lån löper ut 15 januari men är redan återkallad för att intensifiera rehabiliteringen på hemmaplan. Sju av de sjutton spelare som ingick i truppen igår rankas som ordinarie spelare i 18-mannatruppen. Jag tror att december och 2017 slutar i moll, för att inte sänka lagandan och supportrarna helt så får vi nog rikta in oss på att hålla nere siffrorna. Vad annat kan man kräva borta mot serieledarna med 17 man på skadelistan!!!

Vad händer i januarifönstret och finns det någon substans i ryktena om en ny ägare? Om det finns en köpare på gång tror jag den snåle belgaren håller hårt i plånboken under januari för att minimera sina ekonomiska förluster och då kanske siktet får ställas om till att undvika nedflyttning istället för att sikta på Championship om det inte blir en fråga om lånespelare i massor.

Det normala efter en genomklappning som mot Southend är en ordentlig omstuvning i truppen men med tanke på att det inte finns så mycket spelare att välja på tror jag att laguppställningen blir, med tanke på ryktet om Holmes skada, till största delen oförändrad. Med mer än halva truppen på skadelistan är nog det största hoppet att undvika förlust att matchen blir inställd pga kyla och nederbörd som det prognostiseras för det kommande dygnet.

Trolig laguppställning

Amos

Dijksteel
Konsa
Sarr
Dasilva

Aribo
Reeves
Jackson
Kashi
Ahearne-Grant 

Magennis

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2017-12-28.