Inför matchen Norwich - Charlton

Ligacupen: Carrow Road, Tis 22 Augusti kl 20:45

Efter segern hemma i lördags mot Northampton är det dags för en initial repris när Charlton nu ställs mot Norwich på bortaplan i den mindre glamourösa Ligacupen. På pappret en tämligen säker seger för hemmalaget men när båda lagen med största sannolikhet stuvar om totalt i laguppställningen känns matchutgången mer oförutsägbar.

Augusti är en mardrömsmånad för alla managers i de lägre divisionerna. Med en starkt begränsad ekonomi är trupperna fortfarande inte fullständiga och det kämpas frenetiskt in i kaklet av transferfönstret. Som lök på laxen drar Ligacupen igång vilket gör att det blir flera veckomatcher innan augusti månad är slut. Om man dessutom spelar i League One eller League Two drar den totalt oglamourösa Football League Trophy igång i slutet av månaden med ytterligare veckomatcher. Så om man överlever andra omgången i Ligacupen så har man mer eller mindre två matcher i veckan de två första månaderna med en trupp som är tämligen tunn och inte samspelad. Om ligan börjar med uppförsbacke sitter managern dessutom löst till vilket inte bidrar till bättre förutsättningar.

Charltons manager Karl Robinson har inte mycket till övers för årets version av Ligacupen som går under spnsornamnet Carabao Cup. I lottningen av första omgången lottades Charlton att spela hemma mot Cheltenham som sedan genom schabbel i lottningen ändrades till Exeter borta. När det så var dags för andra omgången utgick alla ifrån att administratörerna hade fått sig en ordentlig uppsträckning men så var inte fallet. I direktsändning lottades Charlton att spela hemma mot Norwich för att efter lottningen erhålla ett mail där det stod att de skulle visserligen möte Norwich fast på bortaplan.

Då det inte finns några krav från cuparrangören på vilka spelare som skall spela i form av minst antal ordinarie spelare etc så är det upp till varje manager att ställa upp med vilket lag som helst. Det brukar därför medföra att man luftar många spelare som annars får agera avbytare samt akademispelare. Enligt obekräftade rykten har Robinson flaggat för att bara två spelare från lördagens startelva kommer att spela imorgon, Clarke och Fosu. Novak är åter tillgänglig för spel efter avstängningen ahn ådrog sig i första matchen och skulle normalt varit en spelare i startelvan men jag tror att Robinson börjar med honom på bänken.

För den som orkar är det ganska underhållande att läsa igenom reglerna för cupen. Den som skrivit ned reglerna är inte direkt världsmästare att uttrycka sig enkelt och många saker upprepas flera gånger vilket förvirrar huruvida det fortfarande gäller samma sak eller ett annat förhållande. Det är möjligt att det är samma regler som gäller vid alla matcher men för mig var det särskilt noterbart att om det finns en jumbotron på arenan får den inte användas för att visa händelser som kan uppfattas som negativt från ett domarperspektiv.

12.2 The screen shall not be used to show:
12.2.1 Action replays of negative or controversial incidents;
12.2.2 Any incident which may bring into question the judgement of any Match Official;
12.2.3 The area of the trainers’ bench;
12.2.4 Until substitute boards have been displayed, pictures of any substitute Player warming up or preparing to enter the field of play; and
12.2.5 Any material which would tend to criticise, disparage, belittle or discredit The League, any Club or any Official, Player or Match Official or to bring the game into disrepute.


Norwich har börjat säsongen i The Championship allt annat än övertygande, en vinst och en oavgjord på de fyra första omgångarna gör att laget parkerar strax ovanför nedflyttningsstrecket. Skadeläget är stort och inför matchen räknar man med att minst sju spelare är skadade. Eftersom detta blir Norwich fjärde match på nio dagar så finns det all anledning att tro att manager Farke kommer stuva om i laguppställningen på samma sätt som Robinson. Norwich är oavsett detta favoriter hos bookmakers och ger i runda slängar 1,5 gånger pengarna medan vinst för Charlton ger 5 gånger pengarna, oavgjort någonstans kring 3 gånger insatsen.

Trots bookmakers slänger jag in en brasklapp för Charlton. Just det faktum att båda lagen sätter lag på planen som inte är samspelta i matchsammanhang gör att enskilda händelser kan få större påverkan än normalt. Jag tror att Robinson satsar på Jackson som lagkapten som central mittfältare och som den specialist han är på fasta situationer kan en frispark från honom avgöra till Charltons fördel.

Laguppställningen blir alltså ett större lotteri än vanligt, nedan följer min bästa gissning.

Trolig laguppställning

Phillips

Lennon
Konsa
Sarr
Page

Aribo

Jackson
Fosu
Dijksteel

Clarke
Hacket-Fairchild

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2017-08-21, 23:13.