League One: The Valley, Lör 15 okt kl 16:00
Publik: 11 406

32, Holmes
78, Lookman
88, Magennis

Charlton bärgade en viktig seger mot Coventry, men fansens protest stal rampljuset till att börja med. En norrman och en nordirländare stod för viktiga insatser.

Inför drabbningen på The Valley gjorde de två lagens fans gemensam sak och marscherade gemensamt till arenan med plakat och slagord riktade mot klubbarnas respektive ägare, som man mer än någonting annat vill bli av med. Direkt efter avspark utfördes ytterligare en protestaktion när de supportrar som var på plats kastade in en mängd gummigrisar på planen som en vinkning till hur troligt det verkar att ägarna ska ändra sitt sätt att sköta de två klubbarna – ”när grisar kan flyga”!

När matchen väl kom igång igen efter sex minuters undanplockning var det hemmalaget som tog tag i taktpinnen. Man fixade snabbt ett par hörnor, varav en där Patrick Bauer nickade bollen i vänstra stolpen. Lee Burge i bortamålet räddade sedan en bra chans från Lee Novak, varpå Ruben Lameiras hade två bra lägen för Coventry, varav det andra gick i stolpen.

Drygt en halvtimme in i matchen blev det dags för Charlton att bryta dödläget. Det var Addicks norske mittfältsmotor Fredrik Ulvestad som låg bakom målet med en volleylobb in i straffområdet, där Ricky Holmes tog bortalagets försvar på sängen, snygg plockade ner bollen och petade in den i mål. Man hade även en chans precis före halvtid där Holmes slog ett inlägg mot Josh Magennis, men nordirländaren nådde inte riktigt ända fram.

Coventry kom ut efter halvtid med luft under vingarna och tvingade fram ett par riktigt bra räddningar från Declan Rudd i Charltonmålet. Man fortsatte att trycka på och det såg länge ut som att 1-1 bara var en tidsfråga. I mitten av halvleken jobbade hemmalaget sig sedan så sakteliga tillbaka in i matchen.
Magennis jobbade som vanligt som en galning och fick till slut utdelning i 79:e minuten, då han lyckades stjäla bollen från Coventrys Jordan Turnbull höger om bortalagets straffområde, dit han tog sig in och sedan kunde stöta fram bollen till Ademola Lookman i vänster sida av samma straffområde. Den unge Charltonprodukten kunde lätt förpassa bollen till nätet och så stod det då 2-0 till hemmalaget.

Sju minuter senare fick Lookman ännu ett öppet läge framför mål efter ännu mer hårt jobb av Magennis, men den här gången gick bollen långt över. Magennis fick dock ännu mer lön för sin möda strax därpå, när Ulvestad (ständigt denne Ulvestad) slog en långboll mot den ensamme anfallaren, som tog ner bollen på ena sidan om sin back, sprang på andra och chippade bollen precis över målvakten och in i mål. 3-0 till Charlton strax innan ordinarie tids slut.

En mycket välkommen seger mot ligajumbon för Russell Slade och hans mannar, den första sedan augusti och därmed den första på åtta ligamatcher. Nästa steg är bortamatchen mot Port Vale på tisdag kväll. Då blir det som bekant svårare motstånd än igår.