Inför matchen Ipswich - Charlton

Championship: Portman Road , Tis 5 Apr kl 20:45
 

Skall Charlton ånyo kunna stjäla poäng från ett lag som jagar Premier League-kontrakt? Det kommer att bli en het drabbning imorgon då seger är det enda som gäller för båda lagen.

Charlton har överraskat genom att vinna hemma mot topplacerade Middlesbrough och Birmingham på hemmaplan, båda matcherna har kantats av enorma protester mot Charltons ägare och inramats av spelavbrott på grund av inkastade föremål. Borta mot Wednesday blev det klar förlust däremellan och nu är det alltså dags för ny bortamatch, denna gång mot Ipswich som har fem poäng upp till kvalplats till Premier League.

I och med att lagen ovanför Charlton mestadels har vunnit samtidigt som Charlton är läget upp till säker Championshipmark oförändrat sju poäng. Kalenderbitaren påtalar säkert att det bara är sex poäng vilket är korrekt men med Charltons horibla målskillnad krävs det sju poäng. Intressant är dock att lagen strax ovanför strecket inte tar lika många poäng och om den utvecklingen håller i sig kan det bli riktigt många lag som blandas i nedflyttningsstriden. Närmast efter Ipswich väntar en ny tuff bortamatch för Charlton mot QPR. MK Dons, nedanför strecket, möter närmast Wolverhampton och Rotherham hemma medan Fulham, ovanför strecket, möter Preston borta och Cardiff hemma. Inget av lagen har alltså några särskilt lätta matcher så det återstår att vänta till klockan sex på lördag innan man på allvar kan avgöra hur chanserna ser ut för att kunna nå nytt kontrakt eller inte.

Ipswich form är trots tabelläget inte särskilt bra, faktum är de bara har tagit fem poäng på de fem senaste matcherna mot Charltons tio. Detta är säkert något som oroar Mick McCarthy i uppladdningen inför den viktiga matchen imorgon. Supportrarna kräver naturligtvis vinst mot ett bottenlag samtidigt som tappade poäng kan vara katastrofalt i jakten på en kvalplats till Premier League. Med tanke på att Ipswich har kvar att möta topplag som derby, Middlesbrough och Sheffield Wedensday, alla topp-6,  så är allt annat än en vinst en stor missräkning. Så pressen är hård på Ipswich manskap vilket gagnar Charlton som kan inrikta sig på försvarsspel och kontringar. Jag skulle inte bli alltför förvånad om José Riga väljer att spela med en forward. Någor som oroar mig i det fallet är om valet faller på den långe dansken Makienok som verkar vara en gunstling hos Riga trots att han bara får godkänt i var tionde match.

Skadeläget har länge varit ansträngt hos Charlton men börjar successivt förbättras vilket ger Riga bättre och bättre möjligheter till ett slagkraftigt lag oberoende av motstånd. Högerbacken Chris Solly är närmast en come-back från de som är kvar på skadelistan men med tanke på det hårda matchandet den här veckan, tre matcher på åtta dagar, är det omöjligt att föutse hur Riga tänker kring laguttagningen. Det säkraste kortet är att han till största delen kör samma uppställning som i lördags.

Ipswich saknar en av sina bästa målskyttar, Daryl Murphy, medan anfallskollega David McGoldrick är tillbaka efter skada och gjorde ett kort inhopp senast borta mot Wolves. Mittfältaren Bishop saknas med största sannolikhet också och jag tror att McCarthy är litet bekymrad över målgörarkapaciteten, bara två mål på de fyra sista matcherna. 

Trots att det skiljer femton placeringar mellan lagen, till fördel för Ipswich, så är läget ändå tämligen ovisst. Första målet kan bli väldigt avgörande om det blir något mål. Ju längre matchen lider och Charlton kan hålla tätt bakåt ökar chanserna drastiskt till Charltons fördel. Hjärtat tippar 1-2 medan förnuftet tror mer på 1-1.
 

Trolig laguppställning

Pope

Solly
Fanni
Teixeira

Motta

Gudmundsson
Cousins
Diarra
Lookman

Harriott
Vetokele

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2016-04-04.