Inför matchen Charlton - Blackburn

Championship: The Valley, Lör 23 jan kl 16:00

Charlton är ett lag i fritt fall både på och utanför planen. Frågan alla ställer sig är om manager Rigas comeback kan stoppa lagets negativa trend i hans första hemmamatch. Supportrarna är i uppror mot de belgiska ägarna som verkar ha flytt fältet men nu gäller det att hjälpa laget till framgång på planen. Allt vad skönspel heter kan lämnas dit hän, nu är det bara poäng som räknas.

Tabellmässigt skiljer det bara fem placeringar och nio poäng till Blackburns favör, men differensen på 32 i målskillnad visar på Charltons katastrofala brist både i anfall och försvar. Även om dessa resultat bidrar till att Charltons namn redan figurerar hos den norska Nobelstiftelsen avseende 2016 års fredspris så är varje ytterligare motgång ett steg närmare League One. Med en ägare som säger sig sikta på Premier League så krävs det ingen Einsten för att förstå att ekvationen inte går ihop.

José Riga som återinträtt som manager, efter att ha rättat laget från degradering för två år sedan och som tack för kaffet inte fick vara kvar som manager för den nuvarande ägaren, har till sin främsta uppgift att få ihop spillrorna i manskapet till ett lag. Med tanke på de två senaste förlusterna, 0-5 och 0-6, har många börjat fundera över om även spelarna börjat protestera mot de inkompetenta ägarna. Oavsett vilket så gäller det nu att plocka poäng och helst i kluster om tre. För att det skall vara möjligt så gäller det att städa bort precis allt från de så kallade prestationerna från matcherna den senaste månaden och skapa något nytt.

Under transferfönstret har flera före detta spelare lånats in (vilket naturligtvis skapar frågan varför de såldes) och ett nyförvärv i form av en ny mittback, föga förvånande från ägarens förra klubb Standard Liége. Men denna gång var det José Rigas beslut och inte ägarna och portugisen Jorge Teixeira har spelat under Riga förut så det sänder positiva signaler. Han ersätter Patrick Bauer som måste opereras och det kommer vila ett tungt ansvar på Teixeiras axlar då han skall ansvara för den centrala delen av försvaret.

I övrigt återfinns, utöver Bauer, även Lookman, Diarra och Kashi på skadelistan. Så Riga har i alla fall ett relativt friskt manskap att välja ifrån i valet av startelva, frågan är om de är tillräckligt kapabla för att plocka poäng mot Blackburn? Med tanke på de senaste resultaten känns det mer eller mindre omöjligt att förutse en startelva så den får bli en ren chansning.

Bortalaget tillhör en flora av lag som inte infriat förväntningarna den här säsongen men de har en matchvinnare i den notoriske målspottaren Jordan Rhodes, något som Charlton har varit i avsaknad av sedan Darren Bent. Rhodes har en otäck förmåga att göra mål mot Charlton oavsett vilket lag han spelar i så det blir något att bita i för Teixeiras & co.

Utöver ganska många skador saknar Blackburn även sin anfallare Chris Brown som ådrog sig rött kort i den uppskjutna FA-cupmatchen tidigare i veckan. Så förutsättningarna för Charlton att börja plocka poäng måste ändå, utifrån förutsättningarna, anses vara väldigt goda. Men det gäller som sagt att hålla Rhodes hårt i tyglarna. Hoppet är det sista som överger supportern så jag tippar 2-1 till Charlton.

Utanför planen kommer det att vara massiva protester mot ägaren och hans ledning både före och efter matchen. De protesterna kommer förmodligen få betydligt större medialt genomslag en matchrapporten då i stort sett alla större Londontidningar skrivit om förhållandena i klubben den senaste veckan.

Trolig laguppställning

Henderson

Solly
Teixeiras
Johnson
Fox

Gudmundsson
Poyet 
Jackson
Harriott

Vaz Te
Vetokele