Matchrapport Charlton - Brentford

Championship: The Valley, Lör 14 feb kl 16:00 
Resultat:
 3 - 0  (1 - 0)
Domare: G Scott
Publik: 14 875

Målgörare
27 Gudmundsson  
55 Vetokele  
90 Bulot                             

Det lag som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus; ja över dem som spelar i dödsskuggans dal skall ett ljus skina klart. Ja det var nog många som kände en viss religiös känsla när Charlton efter 98 dagar utan vinst äntligen tog en trepoängare genom att pulvrisera Brentford. Är det den efterlängtade vändningen? 

Stämningen inför matchen var laddad, näst intill elektrisk då lagen tågade in på The Valley. För hemmasupportrarna närmade sig vinna eller försvinnamentaliteten och det är inte svårt att ha medlidande med en publik som inte har fått uppleva en vinst på hemmaplan sedan 21 oktober, 116 dagar. Föregående vinst var borta mot Norwich 8 januari. Och till skillnad mot många matcher den senaste tiden visade Charlton självförtroende från start. Det fanns tanke, kämpaglöd och teknik, samtidigt!

Brentford som haft en närmast magisk resa i tabellen och även på sistone haft en god form har den senaste veckan präglats av dissonans i klubben då ägaren meddelat att managern Warburton inte kommer att återfinnas i sin nuvarande position nästa säsong. Efter en knapp förlust mot Watford senast var inte Brentford alls att kännas igen i lördags, att laget var påverkat av allt vid sidan av planen var tämligen uppenbart. Rent statistiskt var det fördel Brentford sett till bollinnehav och skott mot mål men sett till kreativitet så saknade bina stinget helt och hållet.

Nej det här var mer eller mindre Charlton från början till slut och när Gudmundsson satte 1-0 efter 27 minuter kunde det lika gärna varit 3-0 om inte den före detta Charltonmålvakten Button hade storspelat i Brentfords mål. Ledningsmålet i all ära så var det ändå litet deppigt hos Charlton efter första halvlek då både Wiggins och Jackson tvingats utgå på grund av skador. Wiggins ersattes av, den av Hammarby ratade, Fox som tio minuter in i andra halvlek låg bakom uppspelet till Charltons andra mål. Bulot skickade bollen vidare in i mitten alldeles utanför straffområdet där Vetokele först tappade kontrollen över bollen och bollen skyfflades undan tillfälligt av Brentfordförsvarare. Dock inte bättre än att bollen landade hos Watt som spelade tillbaka bollen till Vetokele som behärskat placerade bollen otagbart intill stolpen.

Som så ofta vaknade det andra laget till och Brentford kom längre in i Charltons straffområde. Det var tämligen tyst hos Charlton under transferfönstret förutom några byten inom Duchatelet's stall. En joker var Roger Johnson som kom in på fri transfer utan att ha spelat en match på ett år. Jag var högst tveksam till den rekryteringen men i lördags visade Johnson att han kan vara den härförare som saknats i mittförsvaret. I Charlton återfanns Henderson för första gången sedan segern bort mot Norwich 8 november och han bidrog även till att Charltons försvar höll huvudet betydligt kallare än många gånger tidigare. Den kombinationen var i alla fall tillräcklig för att eliminera Brentfords anfallsförsök.

Två måls ledning känns ofta bedrägligt tryggt varför ett tredje är efterlängtat. På stopptid nådde Henderson Bulot halvvägs in på Brentfords planhalva med en lång och precis utspark. Bulot var tämligen ensam när han bröt in Brentfords straffområde jagad av fem ilskan bin. Alla förväntade sig nog ett pass in i straffområdet inklusive Button i målet. Skottet såg allt annat än otagbart ut när det rullade in vid borte stolpen men matchen var definitivt punkterad och Charlton hade inte bara vunnit för första gången på 98 dagar, de höll nollan och gjorde tre mål, något de inte har mäktat med sedan 19 augusti när Derby besegrades med 3-2.

En fluga gör som bekant ingen sommar och Charltons manskap ställs ordentligt på prov när de möter Wigan i en riktig sexpoängsmatch nästa lördag. Om Charltons form har varit dålig måste Wigans betecknas som ännu sämre med en seger, två oavgjorda och sju förluster de sista tio omgångarna. Trots att det bara skiljer fem placeringar lagen emellan har Charlton hela fjorton poäng mer. Wigan spelar verkligen med kniven mot strupen och om Charlton kan prestera ett liknande spel som mot Brentford skulle nedflyttningsstrecket distanseras väsentligt vid seger. 

Laguppställning Hemmalag

Henderson

Solly
Ben Haim
Johnson
Wiggins (23)

Gudmundsson
Jackson (43)
Cousins
Bulot

Vetokele (83)
Watt
--------------------
Dmitroviæ
Bikey
Buyens (43)
Fox (23)
Harriott
Lepoint
Wilson (83) 

Laguppställning Bortalag

Button

Craig
Dean
Douglas
Odubajo

Dallas (59)
Gray
Diagouraga Smith
Pritchard

Jota (58)
Yennaris
--------------------
Bonham
Long (59)
McCormack
Saunders
Toral (58)
Udumaga 

 

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2015-02-17 08:01