Inför matchen Rotherham - Charlton

Championship: New York Stadium, Lör 20 sep kl 16:00

Efter en formidabel inledning på säsongen där Charlton är ett av fem lag i ligasystemen som ännu inte har förlorat är det dags för bortamatch mot Rotherham. På pappret en enkel historia efter att ha plockat poäng på löpande band mot förväntade topplag. Just därför tror jag att det här blir den svåraste matchen hittills den här säsongen för i The Championship finns inga enkla trepoängare!

Minnet sviker ofta och är ofta kort. Begrepp som mannanminne kan i realiteten visa sig inte vara mer än fem sex år. Charltons inledning på säsongen saknar dock motstycke i klubbens historia, inte sedan säsongen 1992/93 har klubben inlett en säsong lika bra starkt och då talar vi nog om mannaminne, 22 år är väl att anse som en generation? Många av de lag som inför säsongen förväntades tillhöra toppskiktet har långt ifrån motsvarat dessa och visst återfinns några av Charltons motståndare bland dessa så som Wigan och Brighton. Men segrar mot Watford och Derby samt nu senast oavgjort mot Wolves visar på oväntade kvaliteter hos Charlton. Elaka tungor nedvärderar Charltons prestation och pekar på att de i de flesta matcher varit utspelade rent statistiskt. Men sedan när har man vunnit matcher på enbart bollinnehav? Hittills har Charlton utnyttjat fördelen av att vara underdogs alternativt varit bättre på att förvalta sina kvaliteter än motståndarna men borta mot Rotherham kommer det att bli annorlunda. Nu är Charlton storfavoriter.

Rotherham spelar klassisk fysisk engelsk fotboll och har så här långt blandat och gett ordentligt resultatmässigt. Segrar hemma mot Wolves och borta mot Millwall imponerar samtidigt som förlust hemma mot Brentford och borta mot Bolton finns på kontot för mindre smickrande insatser. Trots att Rotherham "bara" har knaprat ihop sju poäng på sju omgångar mot Charltons tretton poäng är det ju bara två segrar respektive förluster som skiljer lagen åt poängmässigt. Alla som känner till The Champioinship vet hur snabbt det kan svänga och det finns inga enkla segrar. Det lag som ställer ut skorna kommer obenhörligen straffas mycket hårt både fysiskt och resultatmässigt. Som nykomling i ligan har Rotherham ändå visat färg, det går inte att komma till Rotherham och hämta tre poäng, man får kriga för dem.

Utifrån vad Charlton hittills har presterat skall det inte vara någon omöjlighet att vinna denna match men jag tror det krävs en ordentlig skärpa och förmodligen en stor portion uthållighet. Teknisk överlägsenhet och bättre kondition brukar oftast ge utslag i den sista tredjedelen av matcherna. Vetokele fick sig en ordentlig törn när Wolves målvakt trampade på hans arm i slutet av matchen men han skall enligt utsago vara klar för lördagens drabbning. Detsamma gäller för högerbacken Solly som har vissa problem med sitt knä och därför inte får spela mer än två matcher per vecka, därav anledningen till hans frånvaro i tisdags. Skadeläget är väldigt ljust för bortalaget, den enda mannen på listan är islänningen Berg Gudmundsson och det mesta talar för att han står över även denna match.

Managern Peeters har inte överraskat vad gäller laguppställningarna hittills, vinnande lag spelar vidare. Ingen kan klandra honom för detta men det finns ett litet frågetecken hos de flesta supportrar och det gäller rumänen Tucudean. Han har inte presterat utifrån de chanser han har fått. I matchen mot Wolves hade han ett jätteläge att utöka ledningen till 2-0 (likt Harriott i öppningsmatchen mot Brentford) och därmed en jättemöjlighet att döda matchen. Så länge Vetokele producerar mål kanske det inte märks men det är nog den enda platsen som vi kan förvänta oss en förändring från Peeters sida. Om Charlton spelar som förväntat tror jag att de vinner med 2-0 efter 0-0 i halvtid, målskyttar Vetokele och Cousins.

Trolig laguppställning

Henderson

Wiggins
Ben Haim
Bikey Amougou
Solly

Cousins
Jackson
Buyens
Wilson

Tucudean
Vetokele

Lars Liljegren, 2014-09-19 07:37