Inför matchen Bournemouth - Charlton

Championship: Goldsands Stadium, Lör 3 Aug kl 16:00

'Så var det dags igen, avspark för en ny säsong. Charlton börjar, näst intill som vanligt, med att möta Bournemouth i öppningsmatchen. Att uttala sig om lagens form är ungefär lika lätt som att sätta sju rätt på Lotto med en enkelrad. Jag utgår ifrån att Charlton vinner, de brukar göra det mot Bournemouth....

Charltons försäsong har varit stabil. Inga stora rörelser på transfermarknaden, inalles finns det bara tre nyinköta/inlånade spelare jämfört med förra säsongen medan ytterligare sex unga spelare från ungdomsakademin fått ta steget upp till fullblodsproffs. Åt andra hållet har åtta spelare försvunnit och en lånats ut. Således är det mer eller mindre status qou i numerären men en försvagning har det blivit på forwardssidan där det bara finns fyra renodlade spelare varav en är förstaårssenior.

Desto mer stabilt är det i mittfältet där det finns nio spelare som kämpar för de fyra mittfältsplatserna. Ungefär samma förhållanden är det i backlinjen där det finns tolv spelare att tillgå, dock är fyra av dem förstaårsseniorer. Bla återfinner vi Morgan Fox som tidigt i våras provspelade för Hammarby, lustigt hur man kan platsa i ett lag i Championship men ratas av ett lag i Superettan. Målvaktsidan är ett dilemma och i år ser det än så länge svagare ut än på länge. David Button lämnade nyligen klubben för spel i AFC Wimbledon och lämnade därmed Ben Hamer ohotad som förstahandsval mellan stolparna. Nick Pope får ta rollen som reservkeeper men med blott 23 minuter i förra säsongens sista match mellan stolparna kan man lätt påstå att han saknar rutin.

Men vi har som vanligt förtroende till den alltid leende Chris Powell. Han visade förra säsongen att det går att åstadkomma underverk med en starkt begränsad budget. Charlton missade precis  kvalplatsen till Premier League och det skapar förstås förväntningar inför den kommande säsongen. Serien är dock, som vanligt, oerhört oviss att förutspå även om de nedflyttade lagen från Premier League, Wigan, Reading och QPR är favorittippade. Det är dock många lag som fått inse att Championship definitivt inte är någon promenad i parken och de lär få slita hårt varje match för att kunna vara med och kämpa om en plats tillbaka till Premier League.

Det är tredje gången på de fyra senaste säsongerna som Charlton möter Bournemouth i öppningsmatchen. För två år sedan var jag själv på plats när Charlton, bla med Rhoys Wiggins nyss inköpt från Bournemouth, gjorde processen kort med gästerna och vann klart med 3-0. Lagen har inte mötts så många gånger de senaste 40 åren, blott 12 gånger. Charlton har 5 segrar, Bournemouth 3 och 4 matcher har slutat oavgjort. Bournemouths förra seger var 1975 så de lär vara sugna på en seger. Charlton var dock ett av seriens bästa bortalag förra säsongen, senaste förlusten inkasserades 16 februari.

Det som blir mest intressant imorgon är att se om Powell ställer upp en 4-4-2 eller 4-3-3 som han nyttjat ett flertal gånger i träningsmatcherna under försäsongen. Av nyförvärven tror jag att Wood eventuellt får börja i mittbacksposition medan Gower förmodligen får ta en plats i maskinrummet. På topp kan det bara finnas plats för en av de två nyförvärven då Kermorgant är given.

Självklart tror jag att Charlton börjar säsongen med en seger, de brukar ju vinna mot Bournemouth. En mer vetenskaplig analys får man leta efter, men den stämmer, jag lovar!

Trolig laguppställning

Hamer

Wiggins
Morrison
Wood
Solly

Green
Gower
Jackson
Harriott

Sordell
Kermorgant
 

Lars Liljegren 2013-08-02