Inför matchen Charlton - Liverpool

Premier League: The Valley, Lör 7 Dec kl 16:00

Charlton tar på lördag emot tabelltvåan Liverpool och efter tre raka segrar så är man dock lite hoppfull om att vi skall kunna plocka poäng även av detta topplag. En annan sak som talar för hemmalaget är att Liverpool inte direkt rosat marknaden direkt den senaste tiden och på de senaste fem ligamatcherna har det bara blivit en seger. De två senaste bortamatcherna har man förlorat mot Middlesbrough (0-1) och Fulham (2-3) så visst har det kommit in grus i Gerard Houlliers maskineri.

Senaste matchen hemma mot Man United blev det också förlust med uddamålet 1-2, men den matchen avgjordes av individuella misstag och kunde lika väl slutat med vinst för Liverpool. Målvakten Jerzy Dudek kommer nu att bytas ut till matchen på lördag och in kommer Englands U21 målvakt Kirkland som kom till klubben i från Coventry förra året och väntas en lysande framtid. Han har tidigare spelat stabilt när han fått chansen, men nu slängs han in i hetluften efter ett par grodor från Dudek och visst kommer den unge Kirkland att känna av trycket på sig !

Backlinjen såg senast ganska stabil ut och även om inte mittbacksduon Hypiä & Henchoz är världens snabbaste hade man bra koll på van Nistelrooy & Co. Min personliga favorit är ytterbacken Djimi Traore som kan bli hur bra som helst och hans känsla och tanke bakom allt han gör är imponernade att se av en så ung spelare. På mittfältet härjade Gerrard, Hamann, Murphy, med Smicer i en lite fri roll framför dessa tre. Två spelare som brukar vara dominerande på mitten Hamann & Gerrard hade svårt att imponera och föll bort i från matchen långa stunder av matchen. Då var Murphy den klart mest kreativa på mittfältet och Smicer är också en spelare som glimtar till bitvis i matcherna, men är livsfarlig när han får mycket ytor att jobba på.

I anfallet började man matchen med Michael Owen & Milan Baros och de plockades ganska effektivt bort av Uniteds försvar även om man lyckades skapa ett par bra chanser. Just mot så snabba spelare måste man spela med ett lågt försvarspel, så att de inte får ytor bakom backlinjen att arbeta på. Det gjorde United försvaret och det hoppas jag även Charltons trebackslinje kan klara av !? 

Hemmalaget är inne i en ruskigt bra trend, med tre raka segrar på kontot och det har inte hänt sedan våren 1999. Charlton har aldrig tagit fyra raka segrar i Premier Leauge, så en eventuell vinst på lördag kommer att bli historisk ! Senast mot Leeds gjorde man en mirakelvändning de sista tio minuterna, med vinstmålet av Parker på övertid. En vinst som inte var direkt orättvis, för det var bortalaget Charlton som var det mest stabila och farliga laget under matchens 90 minuter. Så trots att Leeds tog ledningen i matchen fortsatte Charlton att mala på och just nu spelar man med ett stort självförtroende efter sina segermatcher.

Mot Liverpool på lördag tror jag att man kommer att spela med en trebackslinje bestående av Rowett, Rufus och Fish, som tyvärr fick utgå på grund av en smäll senast, men som troligen kan vara med på lördag ? På mitten hoppas jag att Super Claus Jensen kan spela igen, för även om vi vunnit på slutet så saknar man den danske mittfälsgeneralen. Frågan är vem som kommer att spela till höger på mittfältet, men jag tror att man satsar på bulgaren Kishishev och sedan blir det i övrigt Parker i mitten med Jensen & Konchesky till vänster och framför i en fri roll Euell som imponerat enormt senaste tiden.

Som forwards tror jag att man fortsätter med Lisbie och Bartlett, även om jag inte tycker att någon av dessa herrar imponerar direkt. Senast gjorde Lisbie ett mål och man får hoppas att det släppt nu för denna unga jamaican som ofta skapar fina chanser, men som sällan gör några mål ! Tittar vi tillbaka på matcherna mot Liverpool sedan vi kom upp Premier Leauge så får man ju lite skrämselhicka. Fyra matcher spelade och resultaten är 0-4,0-3,0-2,0-2 så om man bara tittar statistiskt så ser det ju inte så ljust ut för hemmalaget !

Men som tur är så avgör inte detta utgången på matchen på lördag, utan jag tror efter vinsten mot Leeds att vi har en bra chans att skaka Liverpool. Så denna gången tippar redaktionen bara med hjärtat och då tror jag att matchen Charlton-Liverpool slutar 2-1 efter mål av Euell och Jensen på frispark.
 

Artikeln skriven av Magnus Persson, 2002-12-06.