Swedes in Addicks

Det dröjde fram till slutet av 40-talet innan de först utländska proffsen började spela i Engelska ligan. Charlton tillhör inte de lagen som haft en stor andel utländska proffs men på senare tid har det av naturliga skäl blivit allt vanligare. Med den hysteri som länge rådit på den engelska spelarmarknaden har mindre klubbar tivngats att köpa utländska spelare då de inhemska alternativen som varit intressanta varit så dyra att bara de riktigt stora och etablerade klubbarna haft en tillräckligt tjock plånbok att öppna.

Under årens lopp har några av de utländska proffsen i Charlton varit svenskar. De har inte varit många men ändå betydligt fler än i många av de andra klubbarna i Premier League. Den förste svensken på The Valley var Hasse Jeppson som åkte över till England 1950 för att lära sig engelska och som under vinteruppehållet i Sverige även ville spela fotboll. Efter Jeppsons korta men betydelsefulla gästspel skulle det dröja 48 år innan näste svensk gjorde debut för Charlton, Martin Pringle.

Beroende på hur man räknar blir antalet svenskar allt från fem till sju stycken. Vi har dock valt att utan urskiljning ta med alla som har tillräckligt stark svensk anknytning och hoppas givetvis att det inte skall dröja länge förrän vi får se ytterligare svenska fotbollsspelare hos Charlton. 

Hans Jeppson

Martin Pringle

Mathias Svensson

Jonathan Johansson

Jesper Blomqvist

Fatih Dincer

Astrit Ajdarevic


Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2008-01-06.