Matchrapport Charlton - Cheltenham

League One: The Valley, 2 Dec, 20:45
Resultat:
 0 - 1  (0 - 0)
Domare: A Young
Publik: 12 566


 

Målgörare
              84, May

To be or not be? That is unfortunately the question that still is unanswered. Gårdagens pinsamt dåliga resultat skapar än mer frågor men även om det är enkelt att peka finger på det enkla så är min känsla att lösningen är betydligt mer komplex än vad vi har insyn i. Oaktat detta har supportrarna all rätt att kräva en bättre insats och ett bättre resultat än vad utfallet blev mot Cheltenham.

Ben Garner överraskade nog de flesta när laguppställningen tillkännagavs. Dels en trebackslinje med två debutanter, dels ett femmannamittfält med två backar på vardera flanken som initialt gav tanken till wingbacks även om jag inte riktigt såg att det var så det fungerade i praktiken och slutligen ett anfall utan Aneke. Skador och avstängning i all ära men jag fick känslan av att laguttagningen speglade den brist på engagemang som Garner skyltat med i media, dvs att en del spelare tror att de är större än laget och att de har en självklar plats oavsett prestation på planen. Utifrån den vinkeln vill Garner kanske börja bygga på något nytt, något inför nästa säsong. Kanske han känner att truppen är allt för dålig för att kunna kämpa till sig en position som leder till The Championship och då gäller det att redan nu börja spela in spelare som ska vara en del av det bygget. Kanske är det en signal till TS att om du inte öppnar plånboken i januari så kan du sluta drömma om avancemang medan degradering är högts troligt. Att försöka skapa ett nollresultat för ett lag i League One är nog en utopi, att försöka uppnå det i League Two med ambitioner att avancera är så exorbitant att den inte får plats i detta universum.

Sedan kvarstår att avgöra om Garner är rätt man för jobbet. Som de flesta konstaterat så verkar det aldrig finnas en plan B när den ursprungliga är genomskådad av motståndarna alternativt inte fungerar. Om man läser vad Swindonsupportrar har att säga så är det inte rosor allena utan kommentarerna handlar mycket om avsaknad av plan B och att statistik "is all that matters". Och om man tittar på gårdagens statistik så var det en formidabel insats från Charlton, bollinnehav 66 - 34, precisa passningar 461 (84 %) - 196 (69 %), hörnor 
11 - 4 och skott 14 -13. Dessvärre förlorade vi statistiken som verkligen betyder något, skott på mål med 4 -5. Ni som såg på Japan - Spanien vet att bollinnehav är totalt ointressant om innehavet inte leder till något konstruktivt. Japan vann matchen med 2 - 1 med ett engagemang i Kamikazeklass medan Spanien vann bollinnehavet med 82 -18 (har även sett 83 - 17). Oaktat att Spanien i slutet av matchen hade resultatet från Tyskland - Costa Rica att gå på och tjänade på att förlora så gällde detta bara i slutet av matchen. Ett tag var Spanien utslaget när Costa Rica var i ledningen men den sista kvarten kunde de på känt manér rulla bollen. Så statistik på bollinnehav kan spegla en match men den kan lika gärna vara totalt intetsägande om innehavet inte lett till att laget har skapat några målchanser av detta.

Ni som inte såg något av gårdagens match får chansen att se "höjdpunkterna" nedan och ni kan då i viss mån se att det massiva bollinnehav Charlton hade i första halvlek i stort sett inte ledde till något emedan Inniss bollsnubblande kunde lett till både ett och flera baklängesmål. Till hans försvar ska sägas att han räddade en boll på mållinjen. De nybakade ytterbackarna Mitchell och Ness gjorde bra ifrån sig och det finns definitivt något att bygga på där. Clare trivdes betydligt bättre på mittfältet än i backlinjen emedan Sessegnon inte kom till samma rätt på sin vänstermittfältsplats mot hur han brukar prestera som vänsterback. Anfallet var, oavsett mittfältets tillkortakommande, alltför tunt för att kunna åstadkomma något mot stabila mittbackar. Det var mållöst i halvtid och Charlton är det lag som ska vara mest nöjda med detta, det kunde utan problem varit ledning för Cheltenham med både ett eller flera mål. Och då pratar vi om laget som inför denna match var ligans näst sämsta bortalag.

Andra halvlek bjöd Charlton på ett betydligt bättre och mer stabilt spel även om det fortfarande rullas för mycket á la handboll vilket gör spelet så tråkigt så att klockorna stannar. När så Aneke kom in blev det som så oftast mycket bättre spel när vi får in en forward som klarar av att hålla i bollen även i trängda lägen. Med tanke på att han fick spela från start i FA-cupmatchen mot Stockport var i alla fall jag förvånad att han inte fick spela från start i den här matchen. När han kom in var det ca 25 minuter kvar att spela och Charlton hade nu ett konstant bollinnehav och skapade gång efter annan chanser men det saknades skärpa i det avgörande ögonblicket. Med knappt 10 minuter kvar av ordinarie tid skickade Fraser en fräsande boll från höger till vänster sida som helt friställde Kirk på vänsterkanten. Kirk avancerade och rullade behärskat (jag är förvånad) in bollen i bortre burgaveln. Trots att Kirk hade alla spelare i sikte lyckades han ändå ställa sig offside och målet dömdes därför helt korrekt bort för offside.

Charlton fortsatte att dominera när Cheltenham skickade upp en långboll på vinst och förlust som skulle bli matchavgörande. Om laget i stort underpresterade i första halvlek så stod vår rutinerade målvakt MacGillivray för en huvudlös insats att man till och med hade skakat på huvudet om det hade inträffat i en match i Korpen på grus. Trots att han ohotad kan kontrollera bollbanan hela tiden så går han utanför straffområdet och försöker nicka bort bollen. Om ni tittar på höjdpunkterna nedan kan ni se att bollen i detta läge fortfarande är på väg uppåt, dvs det finns inte på världskartan att Cheltenhamspelaren ska kunna nå den förrän flera meter senare då bollen skulle befinna sig i straffområdet och MacGillivray enkelt skulle kunna ha plockat bollen med händerna. Istället kunde May ta hand om MacGillivrays tröstlösa försök till att nicka undan och enkelt lobba bollen iskallt över målvakt och back som helt korrekt utgick ifrån att MacGillivray hade koll på läget och de trogna 346 tillresta supportrarna fick anledning att jubla. Utifrån vad som ändå hade räddats i första halvlek så blir MacGillivrays ingripande totalt matchavgörande och medför bland annat att vi inte längre är ett av de bästa hemmalagen (vilket har räddat oss tabellmässigt) och att vi samtidigt är ett sämre bortalag än Cheltenham.

Närmast står ett omspel borta mot Stockport på agendan och frågan är om det blir samma manskap som får äntra planen eller om Garner tänker om igen? Ryktena som TS ständigt dementerar att han försöker sälja laget kommer att bli tydliga i transferfönstret. Om han inte pumpar in nya spelare och säljer av dököttet så kan vi nog dra slutsatsen att det finns grund för ryktena. Och om så är fallet måste vi nog ställa in oss på att det kommer att handla om att undvika degradering istället för att drömma om avancemang. Tyckte ni att det var jobbigt med en förlust hemma mot Cheltenham? Tänk då på vad en förlust borta mot Cheltenham kan innebära i seriens sista omgång 6 maj!

Laguppställning Charlton

MacGillivray

Mitchell (90)
Inniss
Ness

Clare
Morgan (78)
Dobson
Fraser
Sessegnon (77)

Rak-Sakyi (65)
Jaiyesimi (66)

                                 
Maynard-Brewer
Aneke (66)
Campbell (77)
Forster-Caskey (90)
Kirk (65)
Lavelle
Payne (78)

Laguppställning Cheltenham

Southwood

Long
Taylor
Freestone

Broom
Sercombe
Olayinka (72)
Bonds
Williams (71)

May (85)
N'Lundulu
                                                                 
MacDonald
Barkers
Brown
Hutchinson (71)
Jackson (72)
Norton (85)
Raglan

Artikeln skriven av Namn Namnson, 2022-12-03, 08:45.