Matchrapport Barnsley - Charlton

League One: Oakwell, Lör 24 Sep kl 16:00
Resultat: 3 - 1  (1 - 0)
Domare:
Adam Herczeg
Publik: 10 234

Målgörare
10, Benson 85, Payne
56, Norwood
76, Cole

Förutsättningarna var de bästa men det var bara Barnsley som var hemma i straffområdena. Om man bortser från de rektanglarna gjorde Charlton en riktigt stabil match, synd bara att målen inte är placerade där. Det ser riktigt tungt ut för Garner och hans manskap och att det finns kvalitet i laget på träningarna ekar ganska tomt när de inte ens är i närheten av att leverera godkänt på planen när det gäller. Nedflyttningsstrecket glider allt närmare när trenden är stadigt negativ.

Utifrån insatserna de senaste veckorna var förhoppningarna inte särskilt högt ställda men om man ställer om till defensiv grisfotboll för att få stopp på glappet bakåt så finns ju alltid chansen till att kunna gneta till sig ett oavgjort resultat eller i bästa fall lyckas trycka in en kontring. Utifrån en klassisk 4-3-3 kändes det inför matchen positivt så långt. MacGillivray fick göra debut för säsongen när Wallacott var borta på landslagsuppdrag, något han säkert ångrade bittert efter matchen. Det är inte lätt att komma in som reserv som målvakt när försvaret slarvar och släpper igenom motståndarna gång på gång. 

Charlton inledde annars positivt och kunde mycket väl tagit ledningen om de hade haft bättre kontroll på ben och boll men istället blev det en kalldusch när Barnsley tog ledningen efter tio minuter. Benson fick helt oattackerat driva bollen framåt och sedan dra på en rackarökare in i bortre krysset, MacGillivray var både chanslös och mycket frustrerad och det med rätta. Det verkar som om Charlton blir helt förvirrade av att både Dobson och Blackett-Taylor jobbar defensivt och går ner i backlinjen. Fraser fyller inte upp den luckan som uppstår utan lufsar långt utåt kanten och blir sedan mer eller mindre stillastående där. När sedan bollen spelas inåt så är det en ocean av yta där Dobson har för långt att springa och Morgan inte verkar uppfatta situationen förrän det är för sent, ett skolexempel på hur det kan gå när man tappar positionerna. Skottet går inte att klaga på, det höll mycket hög klass. 

Charlton repade mod och hade ett flertal chanser och främst var det Rak-Sakyi som skapade dem. Det är möjligt att Barnsley hade läst in sig på honom eller så var han inte riktigt på tårna jämfört med tidigare matcher för bollen rullade oftast iväg några decimeter för mycket i det avgörande läget. Charlton höll uppe spelet bra mellan straffområdena, man kan säga att de var kungar där. Men inne i Barnsley's straffområde var skärpan antingen för dålig eller så gick anfallsspelet allt för långsamt och Barnsley hann att ställa upp sitt försvar och parkera bussen. Med bara ett måls underläge hyste vi alla fortfarande ett visst hopp om att det gick att vända det här.

Hoppet släcktes dock mer eller mindre helt knappt tio minuter in i andra halvlek när Barnsley, åter igen snyggt, ökade på till 2-0 efter att O'Connell blev borttryckt som en liten skolpojke i eget straffområde. Vi var alla övertygade om att han skulle styra bort Cole men en liten touch från Cole och O'Connell stöp som en fura. Passning snett inåt bakåt och Norwood klackstyrde in bollen á la Leaburn och MacGillivray var åter helt chanslös. Inte långt senare var det nära att klockan klämtade igen när O'Connell inte mötte bollen från Dobson utan blev stående på hälarna och sedan totalt sprang bort sig. Lyckligtvis lyckades Clare störa Phillips tillräckligt mycket så han sköt alldeles utanför stolpen. O'Connell, som förhoppningsvis inte haft många dagar på jobbet där han varit så dålig som i lördags, sprang snart bort sig igen. Alldeles för lösig i steget så missar han tacklingen totalt och faller åter som en fura och släpper samtidigt igenom Williams som kan spela tillbaka till Cole som enkelt kan bredsida in bollen i öppet mål. MacGillivray hoppade upp och ned så frenetiskt att han mer såg ut som Krösus Sork när Bamse har grusat någon av hans illvilliga planer.

Matchen kändes nu mer eller mindre över, det kändes som om Barnsley gjorde mål när de ville och höll Charlton borta på behörigt avstånd från det egna målet. Ett trippelbyte som Garner hade gjort strax innan det tredje baklängesmålet satte dock fart framåt och skapade flera chanser och med fem minuter kvar av ordinarie tid lyckades Charlton till slut få till en reducering när Payne snappade upp en nedtagning från Stockley som studsade allt för långt ifrån honom varpå Payne fick göra sitt första mål i klubben. Charlton hade sedan bud på ytterligare chanser men Rak-Sakyi brände åter igen klara chanser så det blev aldrig tid för någon gastkramande upplösning.

Barnsley var numret större på alla sätt, det var nästan som att det var män mot pojkar samtidigt som Charlton ånyo visade prov på total förvirring i försvaret och avsaknad av skärpa i avsluten. Det hela blir inte särskilt mycket bättre av att Stockley hela tiden står och gestikulerar varje gång han inte får bollen när han tycker att han borde ha fått den, skickar inte rätt signaler från någon som är utsedd till lagkapten.

Garner säger sig veta att det finns tillräckligt med kvalitet i det här laget för att vinna matcher, att laget presterar så oerhört mycket bättre på träningar än på matcher och då är ju frågan om det krävs någon hjärnskrynklare som kan lyckas omvända spelarnas självförtroende eller attityd så att de hellre utför det motsatta. Det är tragiskt att se välbetalda spelare till stor del håglöst, helt utan energi eller engagemang, yra omkring på planen utan att prestera mycket av värde under 90 (98) minuterl. Med tanke på att Charlton nu har sex ligamatcher i rad utan vinst så får vi väl se hur mycket tålamod TS har med Garner. Ett managerbyte är ju kanske inte det vi helst önskar igen och innan man överväger det alternativet måste man nog se själv i ögonen och fråga om man verkligen har gett honom rätt förutsättningar. Även om Garner påstår det så måste vi nog alla till mans ifrågasätta om det här laget har tillräckligt kvalitet för att hålla sig kvar i League One. Om vi jämför med det laget som kämpade till sig en seger på Wembley för tre år sedan så var de flera klasser bättre på alla positioner.

Jag hoppas att jag har fel men det är inte särskilt mycket som pekar i Charltons favör som skulle kunna påverka att lagformen börjar peka i positiv riktning. Närmast väntar nu Oxford på hemmaplan som har en match mindre spelad och en poäng mindre och där krävs det verkligen vinst för att vi inte redan nu ska dras in i bottenstriden. Garner har fem dagar på sig att förändra pojkarna till män, se till att de lär sig att hålla positioner och framför allt lära dem att tacklas.

Laguppställning Barnsley

Walton
Cundy (66*)
6Andersen
3Edwards

Williams
Benson
Kane
Cadden (66**)

Thomas (85)
Cole
Norwood (59)

                                
Searie
Hondermarck
Larkeche (66**)
McCarthy (66**)
Martin (85)
Phillips (59)
Tedic

Laguppställning Charlton

MacGillivray

Egbo (72*)
Lavelle
O’Connell
Clare

Dobson (72**)
Fraser (Leaburn 59)
Morgan

Rak-Sakyi (72***)
Stockley
Blackett-Taylor (59**)
                                                                 
Harness
Inniss
Sessegnon (72*)
McGrandles (72**)
Kirk (59**)
Leaburn (72)
Payne (72***)

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2022-09-26, 23:35.