Matchrapport Charlton - QPR

Championship: Arenanamn , Lör 8 Augusti kl 16:00
Resultat:
 2 - 0  (0 - 0)
Domare: R Madley
Publik: 19 469


 

Målgörare
52 Watt  
72 Fox  
   

I det vackra sommarvädret inledde Charlton med ett lika vackert spel och inkasserade en säker seger i premiären hemma mot QPR. Trots alla nya spelare kändes spelet stabilt efter en lite halvknackig början. Segern var dock aldrig hotad och QPR fick känna på skillnaden mellan Premier League och Championship.

Jag är väl ingen mästertippare och det speglar mitt tips om 1-1 men att i ligapremiären spika nio av elva spelare får anses som klart godkänt, speciellt med tanke på att Watt petades från start. Slutresultatet visade dock tydligt hur fel den petningen var.

Seriepremiär är alltid något speciellt, både för spelare och supportrar. Trots alla träningsmatcher och vänskapsmatcher är det först nu det är upp till bevis och nu när det för första gången gäller något mer än äran. För supportrarna är det med skräckblandad förtjusning man åter samlas, hur skall det gå den häär säsongen? Säsongsbiljettinnehavare hälsar på bänkgrannen som de kanske suttit bredvid i tjugo år men annars inte har några förbindelser med. Flaggorna vajar och speakern skriker högre än vad någon kan minnas. Kort sagt, det är premiär!

QPR kom, liksom Charlton, till spel med ett i stort sett nytt lag. Men till skillnad mot värdarna så var de åter tillbaka till den serien inget lag i England egentligen vill spela i, The Championship. The "R's" startade med hela åtta engelska spelare, något som förmodligen saknar motstycke i modern tid i de två högsta divisionerna. Personligen tror jag nog att anledningen är mer relaterad till deras ekonomi än patriotism!

Inledningsvis hade gästerna det mesta av spelet men några riktiga målchanser lyste lika starkt med sin frånvaro som den äkta varans närvaro. Charlton jobbade sig sakta in i matchen samtidigt som försvaret förtjänstfullt till största delen höll QPR bort sitt straffområde. Pope, som vaktade hemmaburen då Henderson är skadad, fick dock visa sig på styva linan en gång på ett lågt skott från några meter utanför straffområdet. När domaren blåste av för halvtidsvila var det fortfarande mållöst vilket Charlton förmodligen var mest nöjda med då de bara hade lyckats skapa några ofarliga inlägg och missriktade långskott.

Andra halvleken inleddes med att Tony Watt ersatte den unge och lovande Karlan Ahearne-Grant och därmed var en av de mest givna i startelvan på plan. Enligt rykten skall anledningen till petningen vara tjafs mellen managern Luzon och Watt på träningen. Om så är fallet visade nog Luzon mest tecken på omogenhet då han dels riskerar lagets poäng men samtidigt också hela Karlan Ahearne-Grant framtida karriär genom att lägga ett tungt ansvar på honom i en ligapremiär. Vi såg ett liknande händelse när den då ännu mer oerfarne Piggott fick sin första match från start i ett derby hemma mot Millwall vilket inte föll särskilt väl ut, efter det har hans karriär dalat och återfinns för närvarande i Southend.

Watt ingav betydligt mer förtroende än sin yngre kollega och den nyligen inlånade Makienot blev också betydligt bekvämare i sin forwardroll. Det hade bara gått sju minuter när Ba slog ett inlägg från höger som Makienot "fintnickade" på och bollen gick över till Watt på högra sidan. Han ryckte in i straffområdet, fintade vänster men bröt istället in åt höger. Istället för det förväntade skottet i bortre burgaveln satte Watt skottet vid första stolpen där det egentligen inte fanns så mycket plats. Men målvakten Green förväntade sig nog också bortre burgaveln så han fick bara en hand på bollen men fick se det hårda skottet rulla in i nätmaskorna, snacka om en briserande vulkan från läktarplats!

Halvvägs in i andra halvleken punkterades matchen när den egna produkten (det var inte mindre än fyra sådana i Charltons startelvan och en i QPR!) Morgan Fox gjorde sitt första mål i seniorsammanhang för sitt Charlton. Ett lurigt långskott från vänster studsade strax före Green som trots helt utsträckt fick se bollen retligt leta sig in i den bortre burgaveln. Frågan är om inte Fox jublade högre än publiken, det är sällan man får se sådana glädjeyttringar. Och Hammarby lär väl gräma sig än mer att de inte kontrakterade denne flinke vänsterfotade vänsterback! QPR var nu ett stukat lag som fick rikta in sig på att hålla siffrorna nere. Närmast ett tredje mål kom Gudmundsson när hana frispark från ca trettio meter träffade ribban så hårt att den landade först utanför straffområdet.

Det var en välbehövlig seger för Charlton som avslutade förra säsongen halvknackigt och sedan bytt ut ungefär halva laget. Än mer glädjande var det med den stora publiken, 19 469 som naturligtvis lyftes upp av den månghövdade bortaklacken på 3 126. QPR kommer att resa sig igen men de spelare som är kvar från Premier League fick känna på skillnaden mellan ligorna. Säsongen är lång och redan imorgon (tisdag) är det dags för ett nytt derby i Ligacupen när ett av Englands coolaste namn, grannarna från öster Dagenham & Redbridge, kommer på besök.

Laguppställning Hemmalag

Pope

Solly
Diarra
Bauer
Fox

Gudmundsson (89)
Kashi
Ba (76)
Cousins

Ahearne-Grant (46)
Makienok
--------------------
Mitov
Bergdich (76)
Charles-Cook
Ceballos (89)
Jackson
Lennon
Watt (46)

Laguppställning Bortalag

Green

Konchesky
Onuoha
Hill
Perch

Luongo
Chery (71*)
Henry (71**)
Mackie

Austin (84)
Phillips
--------------------
Lumley
Doughty
Emmanuel-Thomas (71*)
Faurlin (71**)
Hall
Hoilett
Polter (84)