Matchrapport Birmingham -  Charlton

Championship: St Andrews, Lör 21 nov kl 16:00
Resultat:
 0 - 1  (0 - 0)
Domare: D Drysdale
Publik: 16 514


 

Målgörare
                   61, Jackson
   
   

Charlton klämde i med sin andra raka seger och den första bortasegern för säsongen när ett stukat Birmingham maldes ned. Kaptenen Jackson visade vägen med sitt 50 mål för klubben men det var de unga akademispelarna som stod för det mest positiva i Charltons spel. Därmed klättrade Charlton äntligen över nedflyttningsstrecket och skapade sig litet arbetsro.

Trots vinsten innan landslagsuppehållet hemma mot Wednesday var Charlton kraftigt nederlagstippat när de reste de tjugo milen upp till Birmingham. Hemmalaget fick hem sin mästerskytt Donaldson skadad efter landslagsspel när Jamaica mötte Haiti och lär bli borta resten av året. Den skadan skulle visa sig ödesdiger för Birmingham.

Laguppställningen för Charlton blev inte riktigt vad jag hade trott då flera spelare fortfarande inte var kuranta vilket kryddade laguppställningen med flera unga egna produkter. Att startelvan består av fyra egna produkter tillhör inte vanligheterna i The Championship och på bänken fanns ytterligare tre. Holmes-Dennis ersatte skadade Solly på högerbacksplatsen och på den hårt skadedrabbade forwradsfronten fick Lookman göra sin första match från start. 

Charltons taktik var tydligt defensiv vilket blev oerhört frustrerande för Birmingham. Med Donaldson frånvarande var deras offensiv kraftigt tilltufsad. Visserligen levererade de många avslut, hela 21 stycken, men bara 6 gick på mål. Merparten av dem dessutom avlossade på distans och Henderson sattes bara riktigt på prov vid ett tillfälle, han var rätt placerad i varje situation. Charlton var desto pricksäkrare när de siktade mål där 4 av 8 avslut gick på mål. 

Så trots att Birmingham dominerade spelet i första halvlek så byggdes Charltons självförtroende upp allt medan de förhållandevis enkelt höll tätt bakåt. Och det var bara orutin från Charltons unga spelare som gjorde att Charlton inte tog ledning redan i första halvlek på en av flera farliga kontraattacker. Birmingham mattades av alltefter första halvleken förflöt och Charlton kunde börja rulla boll.

Hemmalaget tog nya tag i andra halvleken stärkta av Midlands starkaste te och sötaste apelsinklyftorna och satte Henderson i Charltonkassen på prov för första gången. Men den gänglige målvakten stod på rätt plats även denna gång. Med dryga kvarten spelad dribblade Holmes-Dennis och forcerade fram på högerkanten, slog ett väl avvägt inlägg där kapten Jackson mötte perfekt med pannan och placerad bollen i målvaktens vänstra hörn samtidigt som Kuszczak var på höger i sidledsförflyttning.

Direkt efter målet stärkte Charlton sitt anfall med den rutinerade Vaz Te som fick göra sin debut och ersatte en hårt arbetande Lookman som skadat sig. Kanske han var lite ringrostig eller så gjorde Kuszczak en mycket kvalificerad räddning och höll kvar Birmingham i matchen. Trots en klassisk slutforcering och sju stopptidsminuter så fick Birmingham se sig förlorade men behåller ändå sista kvalplatsen tillsvidare. Charltons andra raka seger, första gången sedan mars det hände, förde upp dem till tjugonde plats vilket ger laget ett välförtjänt andningsutrymme inför den kommande hemmamatchen mot Ipswich.

Laguppställning Birmingham

Kuszczak

Caddis
Morrison
Spector
Grounds

Gleeson
Davis (72*)
Gray
Toral

Maghoma (72**)
Brock-Madsen
____________________
Legzdins
Eardley
Kieftenbeld
Solomon-Otabor (72*)
Brown (72**)
Shinnie
Lowry

Laguppställning Charlton

Henderson

Holmes-Dennis
Bauer
Sarr
Fox

Cousins
Diarra
Gudmundsson(93 )
Jackson

Lookman (62 )
Makienok (95)
___________________
Vaz Te (62)
Ghoochannejhad (93)
Ahearne-Grant (95)
Bergdich
Charles-Cook
Lennon
Pope

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2015-11-23.