Silly season sommaren 2016

It's that time of the year again, it's silly season!!! Ryktenas Mecka måste vara silly season. I takt med att Charlton har degraderats har dock de galna påståendena mattats något. Med tanke på att Charlton kommer att spela i League One nästa säsong kan vi räkna med tämligen stor omsättning den kommande månaden.

Russell Slade

Den första nyheten denna säsong var att vi fick en ny manager i form av Russell Slade, han blir Charltons 7:e manager på två år, håll i hatten! Till skillnad mot de sex förra är detta en manager som tilltalar majoriteten av supportrarna av den enkla anledningen att han är engelsman. Den 55-årige Slade har ett rekorderligt CV och den enklaste beskrivningen är att han har gått den långa vägen, eller vad sägs om:
 

  • 1994-95 Notts County
  • 1995-96 Armitage
  • 1996-98 Leicester United (icke att förväxla med Leicester City)
  • 1998-2001 Sheffield United
  • 2001-04 Scarborough United
  • 2004-06 Grimsby Town
  • 2006-09 Yeovil Town
  • 2009-10 Brighton & Hove Albion
  •  2010-14 Leyton Orient
  • 2014-16 Cardiff City
Russell verkar ha som specialitet att få rätsida på lag som tappat formen alternativt självförtroendet. Skillnaden på detta uppdraget jämfört med många andra är att vi redan blivit degraderade och nu skall jobba för avancemang tillbaka, återstår att se om Mr Slade är kapabel att få reson på laget under den mycket märklige ägaren Roland Duchatelets styre och hans nickedock Catrien Miere som VD i klubben. Vi önskar honom stort lycka till!

Ricky Holmes

29-årig forward/yttermittfätare som närmast kommer från Northampton town där han gjorde 10 mål på 38 matcher. Han är i sammanhanget något till åldern kommen men möjligen blommar han sent i sin karriär. Innan Northampton har han spelat i Portsmouth, Barnet och Chelmsford där han började sin karriär 2006. Möjligen är det tänkt att han skall ersätta Johann Gudmundsson.

Lee Novak

Född och uppvuxen i Newcastle har han tillbringat större delen av sin karriär i den norra delen av landet. Sitt första kontrakt skrev han med den skotska gränsklubben 2006 Gretna innan han året därpå återvände til sin hemstad där han spelade för Newcastle Blue star i en säsong. Sedan såldes han för smått fantastiska £3 500 + en annan spelare samt att han själv erhöll 10 % sign on fee när han gick till Gateshead. Efter en säsong där såldes han till Huddersfield Town och då hade marknadsvärdet stigit till £50 000. 2013 gick han som fri transfer till Birmingham City där han blev kvar till kontraktet löpte ut i våras dock var han utlånad till Chesterfield den sista säsongen där målproduktionen ökade markant. Således kom han som fri transfer även till Charlton. Trycket är stort på Novak då Charlton är i skriande behov av en forward som kan göra mål.

Igor Vetokele

Han kom som en stormvind 2014 och blev mycket populär bland supportrarna, främst för sina kliniska avslut och målpassningar. Det senaste året har varit mycket skadefyllt och nu lånas ut till ett blåbärslag i belgiska ligan, Zulte Waregem, som har en option på att kontraktera honom vid säsongens slut. Dessvärre har vi nog sett det sista av Vetokele i Charlton.

Nicky Ajose

24 år gammal som började sin karriär i Manchester Uniteds ungdomsverksamhet som 8-åring. 18 år gammal fick han ett efterlängtat kontrakt med sin klubb men hade av naturliga skäl svårt att ta en plats. Han lånades ut till Bury en säsong efter sitt första år innan han såldes till Peterborough. Under sina 3 säsonger i denna klubb lånades han ut till hela 5 klubbar, Scunthorpe, Chesterfield, Crawley Town, Bury och Swindon Town. Trots alla gästspel i andra klubbar gjorde han ändå sju mål på 24 matcher. Därefter såldes han till Leeds men lånades nästa direkt ut till Crewe innan han inför förra säsongen såldes till Swindon Town där han gjorde smått otroliga 24 mål på 38 matcher. Han köptes av Charlton för några veckor sedan för £800 000, det kommer krävas många mål i League One för att återgälda den köpeskillingen. Om trycket på är stort på Novak kommer det vara än större på Ajose. För egen del är det helt okey om han når upp i 23 mål kommande säsong.....

George Tucudean

En spelare likt många andra som trillade in i Charlton efter att Duchatelet hade tagit över klubben och likt många andra köp och lån så var det ingen som förstod vad de hade där att göra. Nu har hans kontrakt löpt ut och vart han tar vägen är det ingen i dagsläget som vet men det mesta talar för att han återvänder till Rumänien.

Joe Pigott

Egen produkt som fick hoppa in som 19-åring och spåddes en lysand framtid. Sin debut från start fick han underligt nog göra hemma mot Millwall som ensam forward på topp, en roll han totalt misslyckades med. Och vem kan klandra grabben, ensam forward i en match där resten av laget underpresterade och Millwall vann med 1-0 efter ett långskott som träffade en Charltonben och totalt ställde Ben Hamer. Jag tror hans självförtroende fick en rejäl törn och han spelade inga fler matcher i Charlton utan blev utlånad till Gillingham, Newport, Southend och Luton innan han gick som fri transfer till Cambridge.

Johann Gudmundsson

Efter de mirukalösa framgångarna i EM förväntades att prislappen skulle stiga, för ingen förväntade sig att han skulle spela i League One. Ingenting är officiellt bekräftat ännu men ett antal insiderrykten pekar på Premier Leaguelaget Burnley för en initial prislapp om £1,5 miljoner med möjlighet till ytterligare £1 miljon i olika tillägg som av naturliga skäl än så länge är okända.

Jordan Cousins

En av spelarna från ungdomsakademin som blommat ut ordentligt och blivit en mittfältsstrateg av rang. Som en följd av hans framgångar på planen har vi sponsrat honom två säsonger i rad, årets utlottning av hans matchtröja lär bli en raritet! Framöver hittar vi honom hos QPR där han lär tillföra nödvändig stabilitet i laget.

Simon Makienok

En av förra säsongens största floppar av de värvningar som gjordes. Sällan har en forward varit så oengagerad och ofokuserad som denne dansk. Han har sålts till Preston North End där han förmodligen kommer att trivas än mindre för det blåser snålare och supportrarna är än mindre nådiga än i Charlton.

Nick Pope

Andrakeepern som tog chansen när Henderson blev skadad. Kändes mycket förvånande när det blev klart att han, liksom Gudmundsson, går till Burnley där han skrivit på för 3 år. Helt plötsligt stod vi utan någon ordinarie målvakt.....

Tony Watt

En annan forward som vi varken har saknat eller kommer att sakna framöver. Bråkstaken Watt lånas ut till Hearts i Edinburgh. Vi hoppas vi slipper se honom hos Charlton.

Ademola Lookman

Har skrivit på ett nytt kontrakt om 3 år. Om det är "på riktigt" eller bara ett sätt att försäkra sig om att klubben får bättre betalt vid en försäljning återstår att se, det är ett tag kvar tills transferfönstret stänger. Vi är dock glada för varje dag Lookman är kvar i laget.

Declan Rudd

Så fick vi då in en målvakt i laget igen, känns stabilt med mindre än en vecka till avspark för årets säsong. Rudd lånas från Norwich på ett år. Förra säsongen gjorde han 11 matcher i Premier League och de två säsongerna innan 69 matcher för Preston, även då utlånad från Norwich. Nåväl, en stabil målvakt är inte fel även om det hade känst bättre om han inte hade varit på lån.

Jason Pearce

Så här i sista minuten har vi även införskaffat en förstärkning i försvarslinjen i form av den rutinerade Jason Pearce. Han är 28 år och varit proffs i 9 år där han spelat sammanlagt 354 matcher för Woking, Bournemouth, Portsmouth, Leeds och Wigan. Hans rutin lär bli ett välkommet tillskott i en annars ganska tunn försvarstrupp.

Callium Harriott

Callium har varit Chartlon trogen sedan 8 års ålder och förmodligen hade han fortsatt att vara så om inte nuvarande ägare hade ordnat med degradering till League One. Istället har Harriott, idag 22 år, skrivit på för Reading och därmed förlorade vi en av våra kvarvarande bästa spelare dagen före säsongen börjar!

Kevin Foley

En av de spelare som tränat med Charlton under försäsongen. Den irländske centerbacken/centralmittfältare går med största sannolikhet in i startelvan med tanke på Harriots frånfälle. Foley har tidigare spelat för Luton, Wolverhampton och Ipswich. Foley är en rutinerad 31-åring som spelat över 400 matcher och även några landskamper för Irland under sin karriär hittills. Kanske inte den anfallsstyrka vi behöver mest men rutin är ändå inte att förakta i kampen om att komma tillbaka till The Championship.

Josh Magennis

Säsongens mest meriterade värvning står den Nordirländske landslagsmannen Josh Magennis som spelade i två av Nordirlands tre matcher i EM. Han kommer närmast från skotska Kilmarnock där han spelat cirka 80 matcher de två senaste säsongerna och gjort 20 mål. Han är både mittfältare och forward men till Charlton är han inköpt som målgörare. Den 26-årige Nordirländaren har tidigt i sin karriär även spelat som målvakt men när han skrev sitt första proffskontrakt med Cardiff 2007 var det som forward. Ett kortare lå

Jordan Botaka

En 23-årig yttermittfältare som lånats in från Leeds. Han började sin proffskarriär i Club Brügge 2012 för att sedan ganska snabbt lånas ut till portugisiska Beleneses. Under 2013 såldes han till holländska Excelsior där han gjorde 11 mål på 73 matcher. 2015 såldes han till Leeds där hans spelstil uppenbarligen inte riktigt passat med tanke på att han bara fick spela 13 matcher under hela förra säsongen. Jordan, även kallad "The Wizard" för sina dribblingar har även representerat Holländska U19-landslaget med sedermera valt att representera Republiken Kongo i seniorsammanhang. Lånet är initialt på ett år och blev manager Slades nionde nyförvärv den här säsongen.
 


Artikeln skriven av Lars Liljegren 2016-08-05.