Charlton har en ny ägare, en dansk eller kanske en amerikan

Efter 6½ år av idel ädetl missnöje, misskötsel och misstycke så verkar Törnrosa ha vaknat till liv efter att ha fått den förlösande kyssen av en danskamerikan. Wienerbröden kommer att gå åt som smör i solsken den närmsta tiden i Greenwich efter att Charlton nu är sålt till till Thomas Sandgaard som till råga på allt är godkänd som ägare av EFL!!!

Så här dags på fredagen borde införrapporten vara skriven men eftersom Charlton har en söndagsmatch och det har hänt GREJER så måste man ju prioritera! Thomas Sandgaard har idag slutfört köpet av Charlton Athletic FC från ESI (eller vilket bolag det nu är som äger Charlton). Den långa vandringen i dödsskuggans dal som startade i januari 2014 när multimiljardären Roland "dusch & toalett" Duchatelet (icke att förväxla med den stora redovisningskoncernen Toalett & Dusch (Deloitte & Touche) ) som sedan sålde klubben, men inte The Valley och Sparrows lane, till ett mysko konsortium East Street Investment 2020 med Tahnoon Nimer, Matt Southall och Jonathan Heller i spetsen. 

Matt Southall skodde sig sedan gott på klubben under ett par månader och pumpade ut miljontals kronor på mumbo jumbo samt privata omkostnader vilket efter, vilket kändes som en evighet, sedan resulterade att hans andel såldes till Paul Elliot i juni. Med tanke på hans inblandningar kring Bury FC som sedermera gick i konkurs och uteslöts från ligassytemet var det få som andades ut. Sedan dess har domstolsförhandlingar varit huvudingrediensen när det handlar om Charlton. Inte mycket har handlat om fotboll trots att Charlton degraderades till League One i juli främst till följd av det handels/köpembargo som lades på klubben i januari till följd av att de nya ägarna från ESI aldrig ackrediterades av EFL eftersom de inte kunde redovisa varifrån deras pengar kom från. Pust, stön, hänger ni med?

Säsongen i League One startar och embargot kvarstår vilket gör att Charlton mer eller mindre inte kan införskaffa nya spelare förutan att de gör sig av med några befintliga spelare. Av naturliga skäl så är det ju de bästa spelarna som är av intresse för andra lag och för att initialt täcka upp för de förlusterna för att få ihop en trupp har Bowyer fyllt på med unga egna spelare. Det skulle han inte ha gjort, så fort en spelare har spelat en A-lagsmatch anses vederbörande vara en del av A-truppen enligt EFL och därmed förminskas möjligheterna ytterligare att ta in förstärkningar trots att spelare har försvunnit. Inför säsongen förstärktes embargot till att Charlton inte fick kontraktera spelare med högre veckolön än £1300 vilket alla förstår är en löjelseväckande nivå för professionell fotboll även om vi pratar League One.

Så helt plötsligt out of the blue dansar det in en dansk cowboy bosatt i Colorado som gjort sig en förmögenhet inom medicinbranschen. Han har inga kopplingar till Charlton utan är allmänt intresserad av fotboll och skulle vilja äga en klubb som verkar ha en intressant framtid. Bland annat har Newcastle och Wigan funnits i hans blickfång bland många lag men slutligen fastnade han för Charlton. Kanske Allan Simonsens historia kan ha påverkat? Säsongen hade redan startat men plötsligt började det mesta kretsa kring Thomas Sandgaard och sedermera Paul Elliot och ett par rundor i domstolen i Manchester. Efter seger i första omgången, mycket tack vare advokaten och sedan barnsben Charltonsupporter, Lauren Kreamer, så överklagade Elliot domen och mot alla odds och sunt förnuft ansåg den nya domaren att det inte förelåg någon allvarlig risk för Charltons fortlevnad om inte klubben kunde säljas inom kort. Han gav därför Elliot möjligheten att inkomma med mer material till 23 november.

Dock så är (var) Elliot minoritetsägare i ett av de bolagen som äger ESI och Tahnoon Nimer majoritetsägare och idag skall Thomas Sandgaard tagit över ESI (eller vilket bolag det nu är... sorry) och därmed ägandet av Charlton Athletic FC, Paul Elliot hänvisas nu istället att driva ett civilrättsligt ärende gentemot Tahnoon Nimer men det kommer inte att påverka detta köp, är man majoritetsägare så är man. EFL vägrade initialt ge kommentarer i samband med att ryktena började spridas efter lunch men så helt plötsligt vid 16-tiden konfirmerade de vad Sandgaard redan hade sagt, nämligen att han hade blivit godkänd som ägare redan för en vecka sedan, dvs han hade klarat av att visa varifrån hans pengar kom ifrån vilket inte var fallet med de övriga clownerna som figurerat kring klubben sedan januari i år. 

Ja det är ju uppenbarligen många turer kring det här och det stopp som domstolen lade för några veckor sedan rörde en försäljning av ESI. Vad det är Sandgaard har köpt är för mig fortfarande oklart men uppenbart har han köpt klubben på något sätt trots att han inte får köpa ESI. Skit samma, alla papper är klara och Charltons framtid är betydligt ljusare. Embargot kring Charltons köpstopp är hävt och truppen kommer att förstärkas med två eller tre spelare innan matchen mot Lincoln enligt Bowyer, say what???

Valley Floyd Road, the mist rolling in from the Thames.... Kan ni känna att den snart byts ut mot Smoke on the water med Thomas Sandgaard på gitarr, Steve Gallen på trummor och Lee Bowyer vid mikrofonen? Nyss hemkommen från Gotland säger jag, Rauk'n Roll!


Artikeln skriven av Lars Liljegren 2020-09-25