Adkins sparkas

Efter åtta sorger och tre bedrövelser tvingades Sandgaard att fatta det nödvändiga beslutet att entlediga Nigel Adkins som manager för Charlton. Hans saga blev bara sju månader lång och många anser nog att det var någon månad för länge trots att hans kontrakt löpte på två och ett halvt år.

Nigel Adkins kom in som en frisk fläkt i mars då han efterträdde Lee Bowyer. Det är ingen överdrift att säga att Adkins och Bowyer är varandras motpoler och just det kanske gjorde att det initialt gick så bra för Adkins. Och så länge resultaten går din väg är det sällan någon som ifrågasätter ett ledarskap. Men säsongen slutade i ett antiklimax när vi missade kvalplatsen till Championship med ett måls sämre målskillnad än Oxford. När sedan många kontrakt löpte ut och spelarkarusellen var igång och det dröjde kanske lite för länge innan det kom in nya spelare så fick Adkins svårt att spela ihop det nya laget.

Resultaten uteblev och trots sin sjukliga optimism så återkom han återkommande till att de nykontrakterade spelarna inte var riktigt fulltränade för att spela match. När de väl kom in i laget var de inte tillräckligt tränade för att orka spela 90 minuter. Alla dessa ursäkter är väldigt främmande för mig. Det han påstår är att så fort en professionell spelare är utan kontrakt så slutar de träna och sätter sig i soffan och spelar tv-spel och dunkar i sig läsk och snacks. Det känns helt absurt att en spelare som har fotboll som sitt levebröd och står utan kontrakt inte gör allt för att vara tränad som aldrig förr för att visa intressenter att man kan och för att de unisont efter provspel skall ropa "Honom skall vi ha"! Men i Adkins värld var det hela uppenbart inte så och trots att både veckor och månader gick så var de fortfarande inte tillräckligt matchtränade.

Jag har aldrig varit med om en Charltonmanager som har varit så oförutsägbar som Adkins. Efter 16 matcher så har laguppställningen aldrig varit densamma i 2 matcher. Trots att Adkins haft en förkärlek för att spela 4-3-3 har vi bara tagit 2 poäng med denna formation medan 4-4-2 har medfört 4 segrar (varav 2 i cupen) och 1 oavgjord. Detta hattande med olika laguppställningar och formationer har säkert inte bidragit till att öka hans popularitet i laget och desarmerat spelarnas förtroende för honom. Då spelar det ingen roll om man kan plocka fram positiva saker från alla situationer, det är inte trovärdigt för någon med högre IQ innanför pannbenet än fiskbulle minus gråsten.

Det är vetenskapligt bevisat att människor som är sjukligt positiva saknar en viktig försvarsmekanism och därför är väsentligt rustade att inse faror trots att de står rakt framför dem. För mig stämmer detta väl överens på Nigel Adkins, om man bara ler och talar om hur vackert det är när fåglarna sjunger på sin väg till jobbet när man blivit utspelade av Cheltenham på hemmaplan dagen innan då är det något som inte är riktigt som det skall. Han må vara hur trevlig som helst privat men hans attityd och tanke om fotboll passade inte som hand i handske med det spelarmaterial Charlton har att tillgå.

Nu tar de före detta Charltonspelarna Johnnie Jackson och Jason Euell över inför matchen borta mot Sunderland på lördag och tillsvidare. Sandgaard hintade lite i sin intervju idag att det kanske inte var otroligt att de även kunde vara den långsiktiga lösningen på managerfrågan. Annars finns ju Curbishley att tillgå, han har sett och analyserat varenda match den här säsongen så han har säkert en plan klar för sig vad han skullle ta sig till. John Robinson har precis påbörjat sin karriär som ungdomstränare i Förenade arabemiraten men jag tänker att om han bara har samma inställning som tränare som han hade på planen så skulle vi snart ha ett lag som kämpade konstant i 90 minuter och aldrig förlorade en närkamp, åtminstone inte utan att det kostade några blåmärken.

Den som lever får se, klart är att oavsett manager så är Charlton starkt nederlagstippade inför lördagens match men managerbyten har ju haft oväntad påverkan för många lag tidigare så det är nog inte någon nackdel att vi kommer med ett nybakat managerpar till matchen.


Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2021-10-21.