Inför matchen Stockport - Charlton

FA-cupen: Edgeley Park, Ons 7 Dec 20:45

När man inte trodde det kunde bli värre... 

Jag hade tänkt försöka skriva detta i positiv anda som kontrast till den domedagslåt vi iofs med rätta hört sen en tid tillbaka efter en usel inställning av spelarna, manifesterad senast i 0-1 mot Cheltenham. Men på måndagen kom också nyheten att Charlton sparkar sin tränare Ben Garner. Hur mycket av lagets brister i inställning som kan läggas på Garner är svårt att säga, men utåt har känslan varit att spelarna som lag har misslyckats att ta det ansvar han krävt av dem.

Den tränarkarusell som vi sett på senare år fortsätter således, och den spär på intrycket att Charlton är en klubb i full desperation utan långsiktig plan för ständiga förbättringar. Ny tillfällig(?) tränare blir Anthony Hayes, tidigare coach för akademilaget och med en filosofi vi läser om på officiella hemsidan och som vi bara kan önska lycka till med: "As a fan of attacking football, Hayes believes in dominating possession and when not in possession, aggressively fighting for it back. When speaking to the 32-year-old, he stated that he wants his players to "hurt" if they lose the ball. The style that the academy coach explained is consistent with the values of the club". Hittills har denna stil, som tydligen ska vara klubbens signatur, lyst med sin frånvaro mest varje match. 

Nåväl. Således sprack ambitionen att försöka måla upp en positiv bild just idag. Men hoppet är det sista som överger en charltonsupporter och nytt, vad som helst, är bättre än att fortsätta säsongen på det sätt den börjat. Att anställa en tränare från akademin är kanske inte så dumt när jag tänker på det, eftersom intrycket av och inställningen hos spelare som tagits upp i a-laget därifrån har varit goda i höst! T ex i målarcupen senast mot Plymouth. 

På onsdagskvällen ska Charlton försöka komma vidare i FAcupen i ett omspel mot Stockport County som straff efter 2-2, och insläppt mål i sjunde övertidsminuten, i mötet på The Valley. Nu tror jag det blir en betydligt svårare match att vinna på bortagräset. Stockport visar strålande form och pulveriserade Hartlepool med 5-0 på bortaplan i lördags. Vi ska ju också minnas 4-0 i förra cupomgången mot seriekollegan Swindon. Det riktigt sjuder av optimism i rapporterna från matcherna och en spelare att se upp med är lagets kapten Patrick Madden som gjorde 23 mål förra säsongen och har fortsatt i den stilen nu med pytsar i var och varannan match -  särskilt i matchernas slutskede...

Hur läget och måendet är i Charlton är ovisst efter senaste dagarnas turbulens, men som sagt det kan inte bli mycket sämre än mot Cheltenham i fredags. Byte av tränare brukar kunna ge en positiv effekt bara av själva bytet. Men vilka som ska spela är lika svårt att säga härifrån som tidigare. Jag hoppas att nye tränaren visar mod och ger förtroendet till hela eller majoriteten av laget som visade den rätta inställningen (se ovan) mot Plymouth i "Trophycupen"! Om man nu får enligt reglerna. Det skulle också verka som markering till de "ordinarie" spelarna att deras platser inte är på något sätt givna. Det är därför mer en förhoppningsfull laguppställning ni ser nedan än en trolig. 

Och. En förlust och ett uttåg ur FAcupen är i Charltons fall inte alltför katastrofalt ändå. Kontraktet i League One står på spel i år som det verkar för närvarande. Det måste ju prioriteras. Å andra sidan törstar jag efter rejäla framgångar och inspirerande möten med storlag från högre divisioner. Nästa cupomgång blir det dock Walsall. Ännu ett League Two lag. OM Charlton nu vinner i morgon mot lilla Stockport... 
 

Trolig laguppställning

Maynard-Brewer

Mitchell
Elerewe
Inniss
Clare

Morgan
Dobson
Forster-Caskey

Payne
Kanu
Campbell

Artikeln skriven av Gunnar Persson, 2022-12-06