Inför matchen Charlton - Lincoln

League One: The Valley, Lör 7 Jan kl 16:00

Mitt emellan en euforisk vinst borta mot Portsmouth på årets första dag och en kommande kvartsfinal i Ligacupen på Old Trafford så ska det spelas en lika viktig ligamatch om än mot mindre prominent motstånd, Lincoln. Utifrån rådande tabelläge så är varje seger oerhört viktig för att inte åter riskera dras in i nedflyttningstriden så det gäller att Holden får spelarna att bara fokusera på den här matchen så att inte resan till Manchester ligger som ett rosa töcken.

Vi blev nog alla lite till mans väldigt överraskade över segern mot Portsmouth. Inte nog med att Charlton vann, de gjorde det välförtjänt och de spelade fantastiskt bra jämfört med många tidigare matcher. Spelet i förlustmatchen mot Oxford matchen innan gick inte att se ett spår av. Jag har svårt att tro att det enbart är motståndet det beror på, jag tror mer på att det är spelarnas mentala inställning som är den avgörande faktorn. En ny manager och nya vindar kan absolut hjälpa till, t.ex. att Stockley petas som lagkapten och därmed inte längre är självskriven i startelvan. I mitt tycke ett helt korrekt beslut då en lagkapten inte är någon som står och gestikulerar och beklagar sig över att lagkamraterna inte gör som han vill.

I matchen mot Portsmouth valde Holden också att gå tillbaka till 4-4-2 och jag tror framför allt att en fyrbackslinje behövs då vi inte har ett rejält och samspelt mittbackspar. Ness fungerade betydligt bättre senast som mittback än som ytterback i en trebackslinje så den konstellationen är nog att föredra och han kan mycket väl bli en kommande fast spelare på den positionen när O'Connell är tillbaka från sin skada. Han har ju inte spelat sedan han utgick skadad i första halvlek i matchen mot Ipswich som många av oss beskådade på plats. Inniss är i min mening allt för instabil och labil och det duger inte att blanda högt och lågt som mittback. Clare är inte heller mitt förstahandsval som vänsterback, han passar betydligt bättre som yttermittfältare, men just nu kanske inte Holden våga chansa med Thomas. Efter framgången mot Portsmouth skulle jag bli förvånad om det blir några större förändringar i startelvan om några alls.

Lincoln är ett lag som aldrig spelat högre än division 2 och deras bästa framgång där var en femteplats i säsongen 1901/02. Det är lätt att glömma för oss som inte är insatta i amatörligorna men många klubbar har aldrig nått några framgångar utan harvar på i det tysta och våra år i Premier League är få förunnade. För bara ett och halvt år sedan var det nära att de åter skulle ta steget upp i andradivisionen (The Championship) efter att ha slagit ut Sunderland i den första kvalomgången och sedan tagit ledningen mot Blackpool i den avgörande kvalfinalen på Wembley. Men likt Sunderland mot Charlton på Wembley 2019 så räcker det inte med att ta ledningen och Blackpool vände och vann med 2-1, precis som Charlton.

Lincoln ligger ett par placeringar för Charlton i ligan med en poäng mer och match mindre spelad. Formen har dock inte varit strålande och den senaste segern i ligan kom hemma mot Morecambe 19 november och den senaste bortasegern mot Bristol City 8 november. Statistiskt sett har de i stort sett vunnit lika många matcher på bortaplan som de har förlorat medan de ovagjorde är väldigt sällsynta (11 4 1 6, 10 - 18) men dessa fyra segrar kom alltså betydligt tidigare under säsongen. Nu är ju inte den här typen av form något som brukar tala till Charltons fördel, de har ju förlorat hemma mot Cheltenham och Bristol Rovers bara under december. Det gäller således att ha fullt fokus på uppdraget och full koncentration från avspark och inte tro att det räcker att ställa ut skorna. Och Lincoln har nyligen överraskat genom att senast spela oavgjort hemma mot Ipswich och ett par dagar tidigare samma resultat, 1-1, hemma mot Bolton. Dessförinnan förlorade de stort borta mot Burton så Lincoln är verkligen ett lag det svänger om på gott och ont.

Förutsättningarna måste ändå anses vara goda för Charlton och magkänslan är att det hänger mest på deras egen inställning. Om vi startar med ett tremannaanfall som Blackett-Taylor - Leaburn - Rak-Sakyi borde det ge Lincolns försvar tillräcklig sysselsättning för att de ska behöva kapitulera. Jag hoppas att Charlton kan reprisera insats och resultat, dvs seger med 3-1, våga vinn!

Trolig laguppställning

Maynard-Brewer

Clare
Inniss
Ness
Sessegnon

Morgan 
Dobson
Fraser 

Rak-Sakyi
Leaburn 
Blackett-Taylor

Artikeln skriven av Namn Namnson, 2023-01-06, 14:45.