Inför matchen Bolton - Charlton

League One: University of Bolton Stadium, Lör 3 Sep kl 16:00

Charltons säsong har totalt börjat bra även om ligaspelet möjligtvis har en negativ trend. Nu ställs vi mot forna Premier League kollegorna Bolton på bortaplan som har haft en liknande start på säsongen. Liksom Charlton har Bolton presterat bättre på hemmaplan än på bortaplan så frågan är om någon trend kommer att brytas imorgon?

Hopp om förstärkningar innan transferfönstret stängde gick om intet varför det kommer att vara oerhört tunt på forwardssidan den här hösten. Förhoppningarna om ytterligare förstärkningar på transferfönstrets sista dag var höga och späddes på av Thomas Sandgaard som mer eller mindre lovade ett tillskott på forwardssidan men allting slutade i ett enormt Västgötaklimax. Personligen har jag väldigt svårt att förstå varför vi gjorde oss av med Washington och behöll Stockley när vi under Garner skulle anamma en mer offensiv fotboll. Stockley står för allt vad det gamla representerar inom engelsk fotboll och har mig veterligen inte gjort ett enda mål som han har skapat själv. Han är effektiv i luftrummet nära målet och från straffpunkten men det är i stort sett allt. Washington skapade sina chanser själv i stor utsträckning och kunde springa ifrån de flesta försvaren, ett attackspel som ligger helt i linje med Garners filosofi. Så nu står vi där med fem forwards, Jordan Stockley (frisk), Chuks Aneke (skadad och som vanligt oklart hur länge), Aaron Henry (akademispelare, 19 år, som hittills inte fått spela från start), Miles Leaburn (akademispelare, 18 år, som är oerhört lovande men liksom Henry inte fått spela från start) samt Jesurun Rak-Sakyi (19 år, inlånad från Crystal Palace, oerhört teknisk och offensiv). 

Dessvärre är det väl lite grann "På Västfronten intet nytt" men det blir ju svårt att tro på en väg uppåt i ligasystemen om det inte krattas tillräckligt i manegen för att ha en väl balanserad grundtrupp. Om Stockley skulle bli skadad så har vi helt att förlita oss på unga akademispelare och vem vet, det kanske skulle vara av godo? På skadefronten meddelar Garner att allt är på väg åt rätt håll, Aneke, Egbo och Sessignon is "out on the grass" och är på väg. Blackett-Taylor och McGrandles är också på väg i rätt riktning och närmare spel, en av dem kommer mest troligt ingå i truppen imorgon och med tanke på läget rent allmänt så är väl Blackett-Taylor som offensiv mittfältare mer eftertraktad än McGrandles. En annan Mac, MacGillivray, är fortfarande kvar i truppen men med tanke på att han inte ens var uttagen i truppen till onsdagsmatchen så kan jag nog satsa några kronor på att han kommer att bli utlånad inom kort. Inniss är förmodligen inte värre skadad än att han spelare från start imorgon.

Bolton lyckades inte heller förstärka truppen nämnvärt och formen är något i dalande. Om man undantar vinsten hemma mot Crewe i EFL Trophy så har de tre raka förluster på kontot, två i ligan mot Sheffield W och Plymouth samt i Ligacupen mot Aston Villa. Förlusten hemma i ligan mot Sheffield W var den första i ligan, dessförinnan har de vunnit hemma mot Morecambe och Wycombe. Till skillnad mot många andra lag så är ju Bolton av hävd ett namnstarkt lag till skillnad mot Wycombe och Morecambe men i den här ligan kan man inte vila eller rida på gamla lagrar, det gäller att gå ut och spela ett spel som håller i 96 minuter. 

Charlton har visat mot de flesta lag att de har ett spel som i grunden klarar av att stå upp mot vilket motstånd som helst i ligan men där vi gång på gång fallerar i den sista offensiva tredjedelen. Om det skall bli någon förändring mot Bolton imorgon ser jag ingen annan möjlighet än att Garner bänkar sin lagkapten. Vi kommer mest troligt inte vinna några matcher på ett enstake nickmål på hörna utan snabba omställningar och inspel bakom motståndarnas backlinje är den mest effektiva medicinen. Rak-Sakyi och Leaburn skulle kunna åstadkomma det.

Vi är hittills utan vinst på bortaplan med två oavgjorda och en förlust och det är inte hållbart om vi skall vara ett lag som krigar om en plats till Championship så en vinst imorgon är mer eller mindre ett måste för att vi inte skall börja slira efter i tabellen. Starkt färgad hoppas jag på en 1-0 seger med mål av Rak-Sakyi, min laguppställning kanske är mer en önskning än trolig men vad jag tror krävs för att uppnå seger.

Vad ni än gör, glöm inte att betala era räkningar för då kan det gå som för Danny Guthrie, trevlig helg"

Trolig laguppställning

Wollacott

Clare
Inniss
O'Connell
Clayden

Morgan 
Dobson
Payne

Rak-Sakyi
Leaburn

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2022-09-02, 19:30