League One: Stadium of Light, lör 23 okt kl 16:00
Domare: D Drysdale
Publik: 31 883

66, Stockley

Charlton tillfogade Sunderland en första hemmaförlust och tog blytunga tre poäng. Johnnie Jacksons mannar gjorde en heroisk insats i nordöstra England.

Föga blygsamma 31 883 personer hade dykt upp för att se matchen mellan ligatvåan Sunderland och deras nemesis Charlton, tredje sist. De som trodde att de skulle få se spöket bortblåst blev rejält besvikna efter att ett ineffektivt hemmalag åkt på däng mot ett Addicks som äntligen hade marginalerna med sig igen. Med Johnnie Jackson vid rodret och en återigen starkt förändrad startelva kunde man till slut ta med sig tre sköna poäng hem till London.

Första halvlek tillhörde annars hemmalaget, som öste på framåt mot Charltons försvar. Craig MacGillivray i målet och hans stabila gäng framför gjorde sitt bästa för att freda sin nolla och då och då stack även Charlton fram med halvchanser.

Det var inte förrän i andra halvlek som det började osa katt på riktigt. Då fick hemmalagets Dennis Cirkin bollen strax utanför målområdet och pangade ett rejält skott i vänstra stolpens insida. På returen gjordes en av de andra Sunderlandspelarna ner av en Charltonback, men den månghövdade publiken fick inget gehör av domare Drysdale.

I den 66:e minuten bröt ett allt modigare Charlton fram på högerkanten i form av Jonathan Leko, en av matchens bästa spelare. Inlägget slogs mot bortre stolpen, där Jayden Stockley (vem annars?) mötte bollen med pannan (vad annars?) och forcerade bollen förbi målvakt Thorben Hoffmann och Luke O'Nien, som på sitt försök till rensning endast fick se sig landa i målet med bollen bredvid. 1-0 Charlton, och det enda som hördes på arenan nu var de 1000 tillresta Charltonfansen.

Nu visste båda lagen vad som gällde. Jackson beordrade fram en dubbeldäckarbuss bestående av 11 ivrigt kämpande män som fick försöka motstå nästan en halvtimme av framåtsatsande Sunderlandspelare. Lyckligtvis hade hemmalaget inte den udd de uppvisat tidigare under säsongen och förbannelsen som verkar vila över Sunderland när det kommer till Charlton slog in ännu en gång.

Riktigt tunga tre poäng för Johnnie Jackson i hans andra match som huvudcoach någonsin, och den första i den här vändan. Två spelade - två segrar. Kommer den hundraprocentige tränaren att få jobbet på permanent basis? Den som lever får se. Det är många omgångar kvar och segern till trots parkerar våra Addicks sig fortfarande trea från slutet, det vill säga på nedflyttningsplats. Matchen mot Doncaster nästa helg blir oerhört spännande och mycket viktig för fortsatt League One-status. Nu finns det i alla fall något positivt att bygga på.