Matchrapport Ipswich - Charlton

League One: Portman Road, Lör 30 Apr kl 13:30
Resultat:
 4 - 0  (2 - 0)
Domare: C Breakspear
Publik: 26 002


 

Målgörare
7, Bakinson
11, Burns
50, Burns
88 Norwood

Charlton avslutade säsongen på allra sämsta tänkbara sätt. En i övrigt bedrövlig säsong där alla förväntningar kom på skam rundas av med den sämsta insatsen för säsongen. Det var betydligt närmare 9-0 än 4-1 och jag är glad att jag slipper närvara på det kommande eventet, Player Of The Year. Jag hade haft väldigt svårt att hålla tillbaka mina åsikter. Nu återstår att se hur många spelare som får förnyat kontrakt och om Jackson blir kvar som manager. En nattsvart tillställning i bländande försommarvärme.

Laguppställningen bjöd dessvärre inte på några större överraskningar, den största var att Harness ersatte MacGillivray i mål efter att den ordinarie keepern skadat sig lätt under veckan. I övrigt var det bara Elewere av akademispelarna som fick komma med i truppen och varför Burstow får ta plats på bänken såvida inte hans lån redan har förlängts är för mig en gåta. Hur som helst är han ju ingen framtidsman. Att Inniss får starta till förmån för Elewere får mig också att starkt ifrågasätta om Jackson verkligen är rätt man för framtiden, Inniss borde inte få vara kvar på någon fotbollsplan.

Förutsättningarna för fotboll var fantastiska; solen lyser, planen är så där härligt grön och arenan är så gott som fullsatt. Så vad kan gå fel? Ingenting såvida inte spelarna mentalt är någon annanstans vilket snart skulle visa sig att Charltons spelare till största delen var. Jag ska inte offra allt för mycket tid på att skära i redan öppna sår men det är en plåga att se Charlton spela från början till slut. Jag tycker innerligt synd om Harness som gjorde sin ligadebut i målet och i stort sett inte fick något understöd från sin backlinje. När man tittar på målen som började rulla in redan i den sjunde minuten så undrar man om vi inte skulle kunna sätta in ett gäng oldboys med Kermangont på topp. Backlinjen uppträder som ett gäng glada 5-åringar som konstant tittar på bollen vilket låter Ipswich lika konstant rulla upp försvaret och får fritt fram mot Charltons mål.

Jag har nämnt Inniss tidigare och han visade åter igen att han inte hör hemma på en fotbollsplan. Vi ska vara glada att Ipswich inte fick straff när han åter går in och gör en huvudlös tackling där han bara går på spelaren, bollen rör han först när han reser sig upp efter tacklingen och desarmerat Ipswichspelaren, han måste bara bort! Charlton hade två chanser på hela matchen och varken Washington eller Stockley kunde få sina bollar innanför ramen. Washington sköt en meter över från 6-7 meter och Stockley lyckas nicka bollen i ribban från
2 meter trots att han bara behöver hoppa upp några decimeter! På den efterföljande chansen nickar Inniss 3 meter utanför från ca 5 meter. Även om man kanske kan klandra Harness för ett eller till och med två mål så förstår jag att han ger upp. Backarna är i stort sett aldrig i närheten av sina motspelare, oftast minst två meter ifrån. Det syns tydligt i 2-0 målet när Charlton har en komplett fembackslinje och Ipswich anfaller med två spelare. En djupledspassning från mittlinjen mellan två av Charltons backar och Burns är helt fri med Harness. Säkerheten på Portman Road kan nog utifrån ett huliganperspektiv starkt ifrågasättas. Vid ett tillfälle zoomar kameran in en Ipswichsupporter (tror det då stod 3-0) som står och häcklar Charltonklacken alldeles intill dem. Förutom en kvinnlig steward i 60-årsåldern finns det inte en enda vakt eller liknande och situationer som den kan ju lätt urarta. Som tur var nonchalerade Charltonsupportrarna det hela.

Som jag skrivit vid tidigare matcher så är hela upplägget för försvaret helt galet. Vi har i stort sett alltid två spelare på bollhållaren men lika konstant är de alltid minst två meter ifrån och helst med händerna bakom ryggen. Det innebär att det alltid finns en spelare fri i sidled vid straffområdeslinjen och där satt också 1-0 till Ipswich idag och jag skulle gissa att minst en tredjedel av alla de mål vi släppt in under säsongen har skett där medan vi själv i stort sett inte gjort ett enda mål i samma situation. Spelmässigt är min 14-åriga dotter och hennes lag betydligt bättre och det säger inte lite!

Några saker som gör dagens match lite roligare och som har koppling till oss var att Magnus Group verkar vara en huvudsponsor till Ipswich, fast jag ser det som en hälsning till Magnus Persson som fyller år idag. Som tur var fanns ingen från vår supporterklubb på plats men desto trevligare hade säkert de svenskar som företrädde svenska Ipswich Town som hade sin flagga väl synlig på ena långsidan.

En säsong som näst intill har varit en lång Golgatavandring har äntligen nått sitt slut och det är dags att korsfästa ett antal spelare. Jag tror att vi unisont kan vara överens om att det behövs en näst intill total utrensning bland alla de spelare vars kontrakt löper ut. Vi gör vår sämsta säsong på 48 år, inte sedan säsongen 1973/74 då vi slutade på 14;:e plats har vi varit så här dåliga, den här säsongen slutar vi på 13:e plats...

Nästa säsongs program offentliggörs 23 juni och säsongen 2022/23 börjar mest troligt i slutet av juli till följd av fotbolls-VM i november/december. Så fort programmet offentliggörs kommer vi att börja planera för nästa International Supporters Day och den ska sammanfalla med vår årliga höstresa som vi ska återuppta efter tre år. Tills dess önskar jag er alla en trevlig sommar, information om årets medlemsavgift kommer att komma inom kort.

Laguppställning Ipswich

Walton

Donacien (56)
Woolfenden
Baggott

Burns
Bakinson
Morsy
Penney
Chaplin (75)

Celina
Bonne (85)
                                 
Hladky
Aluko
El Mizouni
Humphreys (75)
Norwood (85)

Pigott
Vincent-Young (56)

Laguppställning Charlton

Harness

Inniss
Pearce
Famewo

Matthews
Gilbey (54)
Dobson
Morgan (68)
Blackett-Taylor

Stockley
Washington (75)
                                 
Henderson
Aneke (54)
Burstow
Elerewe
Forster-Caskey (68)
Jaiyesimi
Lee (75)

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2022-04-30, 16:30.