Inför matchen Charlton - Plymouth

League One: The Valley, Lör 20 Nov kl 16:00

Ett Charlton som på den tredje dagen återuppstått ifrån det döda tar emot det västligaste laget i ligan. Formen är på topp efter tränarbytet och vår ägare har inför matchen gjort allt för att fylla The Valley i linje med hur det begav sig när vi spelade i Premier League. Förutsättningarna kan sägas vara diametrala jämfört med tidigare möten för det har aldrig hänt att vi mött Plymouth som serieledare. Historiens skugga vilar som bekant tung över den engelska fotbollen och den talar trots tabellen kraftigt till Charltons favör so let The Valley rock!

Johnnie Jackson åkte på sin första förlust som tränare i den betydelselösa EFL Trophy matchen borta mot Leyton Orient där han vädrade ett kraftigt reservbetonat lag som sedan direkt vändes till seger i ligan borta mot Burton. Jacksons intåg i omklädningsrummet som manager har på fyra omgångar medfört tio inspelade poäng och ett hopp upp från 23:e till 17:e plats. Detta att jämföra med de nio poäng som laget spelade ihop på de tidigare tretton första omgångarna. Om den formen skulle hålla i sig så kan vi vara tämligen säkra på att vi slutar som etta eller tvåa men det känns naturlgitvis osannolikt att vi skulle gå obesegrade de kvarvarande 29 omgångarna. Upp till kvalplats är det dock blott nio poäng och det känns mer trolilgt att uppnå även med några svackor.

Nu ställs vi alltså emot ett serieledande Plymouth vilket normalt sett bara skall kunna sluta på ett sätt. Men under Jacko's ledning har laget som bekant fått en nystart och de har redan besegrat Sunderland på bortaplan vilket tydligen tog knäcken på hela laget. Efter den förlusten har det blivit ytterligare tre förluster och två oavgjorda (inkl. cupmatcher) vilket fått dem att dala till sjunde plats, inför matchen mot Charlton låg de tvåa efter Plymouth. Sedan har det blivit oavgjort hemma mot Rotherham som just nu parkerar på fjärde plats och den oavgjorda matchen mot Charlton är den enda plumpen i protokollet under deras senaste fem matchern, de övriga fyra har slutat med klara vinster, sexton gjorda mål i de fyra matcherna säger det mesta och visar på vilken bra insats Charlton gjorde. 

Bollen är som bekant rund så möjligheten till vinst är god så länge hjärnorna är inställda på rätt våglängd. Sandgaard har dragit sitt strå till stacken genom att erbjuda alla säsongkortsinnehavare att ta med sig tre personer ytterligare utan kostnad i syfte att fylla The Valley till bristningsgränsen och förstärka hemmaplanen som den borg den skall vara oavsett motstånd. Om han lyckas med det draget vore det fantastiskt för både spelare och publik att få uppleva ett fullsatt The Valley. Han gillar ju att rocka så det här är hans bidrag till let The Valley rock! Cirka 3000 tillresta Plymouthsupportrar kommer göra sitt bästa för att bidra till stämningen. Sandgaard säger vidare att han inte kommer att ge sig förrän arenan är fylld till bristningsgränsen i varenda match. Draget att ge bort gratisbiljetter är oerhört oengelskt men genialt. Enligt devisen det man förlorar på gungorna så kommer mest troligt merförsäljning av mat, dryck, programblad, souvenirer etc vida överstiga de normala biljettintäkterna.

Förutsättningarna runt omkring verkar således vara toppen, hur står det till med laget då? Ja tyvärr börjar skadelistan öka istället för att minska. Sedan tidigare hittar vi Forster-Caskey, Inniss och Lavelle, den har utökats med Leko och Matthews den senaste tiden och ingen i den här gruppen kommer att vara med i dagens trupp. Dessvärre saknas även Fawemo och Stockley som avtjänar avstängningar efter fem gula kort respektive ett rött. Så en lite brandskattad trupp som ändock förstärks med Gunter och Washington som är tillbaka efter landslagsspel. Washington hade läge att bli Nordirländskt helgon när han brände ett friläge i slutminuterna mot Italien, ett läge han skapade helt själv. Ni förstår själv digniteten om han hade satt sin chans och Nordirland hade slagit Italien! Om han visar samma prov på aggresivitet mot Plymouth så kommer det i alla fall skapas målchanser. Det mesta talar väl för att Jacko mönstrar samma manskap, mua Fawemo och Stockley, som mot Burton, återstår bara vem som går in som mittback och forward. Då skadelistan är tung just på backsidan kanske den mer rutinerade Gunter får ta mittbacksplatsen alternativt att Purrington går in som mittback och Gunter och Clare får singla slant om vem som ha vilken ytterbacksposition. Eller vågar Jackson chansa på den mindre rutinerade Elerewe? Washington borde gå in som ersättare för Stockley och kvar att grubbla på är om Davison eller Blackett-Taylor skall spela på topp. Eller blir det en ensam forward i den här matchen?

The Pilgrim's form är makalös, blott en förlust på sjutton matcher och den kom på öppningsdagen av säsongen borta mot Rotherham. Det är en underdrift att påstå att Plymouth är favoriter men för varje match som spelas så kommer man närmare att den nu sexton matcher långa förlustfria sviten bryts. För våra forwards gäller det att komma förbi Plymouths mittback Galloway som är rankad som lagets bäste spelare och därmed ligans bästa spelare, landslagsman för Zimbabwe! För Charltons försvarare gäller det främst att hålla ögonen på Ryan Hardie som hittills producerat 9 mål. Om man spelare mot ligans bästa lag så är det bra kvalitet på alla positioner men Charltons trupp har de senaste fyra ligamatcherna visat att kvaliteten är betydligt bättre än vad ligaplaceringen visar.

Vädret blir typiskt engelskt, mestadels mulet med några solglimtar här och där och drygt tio grader varmt. Detta inramat av ett fullsatt (eller näst intill) The Valley skall ge Charlton den extra skjuts som behövs för att inkassera ytterligare en seger under Jacko's ledning. Jag tror inte att det blir en seger i samma kaliber som när vi i våras på bortaplan besegrade Plymouth med 6-0, jag nöjer mig med en uddamålsseger 1-0. Det är poängen som räknas, rock'n roll Charlton!!!

Trolig laguppställning

MacGillivray

Clare
Pearce
Gunter
Purrington

Jaiyesimi  
Gilbey
Dobson
Lee

Washington
Davison 

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2021-11-20, 10:00