Inför matchen Burton - Charlton

League One: Pirelli Stadium , Tis 24 nov kl 20:00

Tisdag kväll. Match igen. Charlton är obesegrade i åtta ligamatcher på raken nu. Sex av dessa har vunnits. Denna gång är det lilla Burton som ska få pisk. 

Burton, från de engelska ölbryggeriernas vagga, är en klubb utan större meriter under de 60 år de existerat. De har för det mesta hållit till i de gärdsgårdsserierna, men för några år sedan gick man plötsligt upp i League One och av bara farten upp i Championship året efter. Den sejouren blev dock kort och sen tre år tillbaka huserar The Brewers åter i League One. Laget består av en blandning av föredettingar från högre serier och u-landslagsspelare. Tränades inte utan framgång av sonen Clough, Nigel, ända till man inte hade råd med honom längre och en av spelarna fick ta över i våras. Klubben har under en tid brottats med ekonomin och få värvningar har kunnat göras. 

Hittills i år har det gått knackigt och Burton har bara vunnit en match, mot Accrington Stanley i tredje omgången. Därefter släppte laget in 14 mål på fyra macher och radade upp förluster. Nu mer gnetar man till sig poäng då och då men åker allt som oftast på uddamålsförluster. Jumbo i ligan efter förlusten i lördags i hemmamatchen mot Northampton med 3-1. 

Charlton gör samma resa fast tvärtom. Två tappade poäng mot Gillingham senast var svagt, men spelet dominerades av Charlton och egentligen är det effektiviteten som saknas. Missad straff tydliggör detta. Förhoppningsvis får Burton betala för detta, för jag är säker på att våra spelare inte var nöjda med bara en poäng med lukt på seriens absoluta topp. Nu ges möjlighet till en ny attack på topp två. 

Burton har rutinerade klubbprofilen och favoriten John Brayford, 32, i mittlåset. Det går att läsa att han låtit sambon klippa av hans långa hår, som varit hans signum, till förmån för en succéartad insamling till förmån för närstående till offer för Covid-19. Ordvitsar med "lockdown" och "hair but gone" har inte låtit vänta på sig. I övrigt har Charlton en energisk australier att se upp med på vår högerkant, samt rutinerade Stephen Quinn, 32 på mitten. På andra kanten spelar troligen Ciaran Gilligan, 18 med sin ungdomliga entusiasm igen. Han har nyss plockats upp från Burtons akademi och spås en lovande framtid. 

Kan Burton vinna mot Charlton? Icke. Vi är bättre på alla positioner skulle jag vilja säga. Å andra sidan skulle jag kunna sagt det även inför matchen i lördags. Men tyvärr för Burton så möter de nu ett vinsthungrigt lag från SE7 och då är det inte många i den här serien som kan stå emot. Till topps! 

Trolig laguppställning

Amos

Gunter
Matthews
Pratley
Maatsen

Morgan
Watson
Shinnie
Maddison 

Bogle

Aneke

Artikeln skriven av Gunnar Persson, 2020-11-23