Championship : The Valley , Tor 26 dec kl 16:00
Publik: 18 058

40, Bonne 46, Weimann
77, Bonne 60, Eliasson
82, Doughty

Få såg det komma, men hur skönt är det inte med en seger i en match vi egentligen ska vara riktigt nöjda med bara en poäng i?

Säga vad man vill om Charltons första halva av serien, men nog har de överraskat? Just som man med höjda ögonbryn och blinkande ögon börjat förstå att vi faktiskt har saker att hämta i Championship (trots den snåla budgeten), så går vi in i en period utan vinster med en spelarfrånvaro som liknar en förbannelse och får se det nedre strecket i tabellen närmar sig obönhörligt.

Sen möter vi Bristol City på hemmaplan Boxing Day och då vet man inte vad man ska tro när man sätter sig på The Valley eller framför skärmar för att se matchen. Jag trodde på förlust ärligt talat, men jag tror lika många trodde på vinst. Eller delad pott. Matchen skulle visa sig bli just så. Helt oberäknelig.

Stämningen är trots allt uppsluppen på arenan, det är ju julhelg, och Covered End var närmast utsålt. Man hör sägas att Charlton har en fantastisk publik, bortaföljet inräknat, och de lovordas efter varje tillställning. Även om vi i Swedish Addicks inte märkte mycket av det i november hemma mot Preston, så har något hänt i klubben som smittar av sig i vars och ens sinne efter att nya ägare är på gång in.

Charlton har en från början rätt tunn trupp och ett prekärt skadeläge på det, det vet vi. Men vi vet också att unga spelare tagit chansen och välscoutade nyförvärv har inspirerat och hållt ställningarna bättre än man kan begära egentligen. Så när Charlton i denna match startar med Morgan och Doughty känns det rätt lugnt. Bonne på topp har ju visat sig blomma ut med Taylor på skadelistan och när nu Taylor är tillbaka känns paret som ett riktigt bra anfallsvapen. Två killers!

Det är också Bonne som öppnar målgörandet mot slutet av en rätt slarvig och hafsig första halvlek med få riktiga målchanser. Bristol blir av med bollen långt ner till höger hos Charlton. Den snappas upp av Bonne i ett snabbt påpassligt och precist uppspel över ett närmast obefintligt försvar mitt på Bristols planhalva. Vårt superförvärv från Leyton Orient gör inget misstag utan lobbar snyggt över utrusande målvakt. 1-0! Lite gratis. Och sen halvtidsvila. Rätt skönt att ta en öl på det.

Bristol gör två byten i paus och in kommer förutom charltonbekantingen Jay DaSilva även Falkenbergs stolthet Niclas Eliasson. Den före detta gnagaren och U-landslagsmannen gör sin bästa match för året och inleder halvleken med att slå på ett hårt inlägg från höger rakt in mot straffpunkten där Matthews släpper sin markering på Weimann som gör en rusning på bollen och nickskarvar in den i mål. Tämligen otagbart och Bristol har fått en skön nystart på matchen i andra halvlek.

Därefter har vårt hemliga vapen Sarr en nick i ribban, men mycket mer kan man inte räkna in mycket av spel eller chanser av Charlton. Gallagher byts ut skadad och det var i det läget rätt lätt att resignera kort sagt. När Eliasson därefter trycker in 2-1 till Bristol är det varken orättvist eller rättvist utan mer nåt som händer när man letat, men inte hittat, ett öppet läge alltför länge. Känslan efter målet är att Charlton har en tung dag och möter ett lag man inte kan resa sig mot. Men så händer det!

Macauley Bonne! Ett snabbt långt uppspel från Phillips, nickas vidare av Taylor i straffområdet där Bonne är starkare än sin försvarare, erövrar bollen, får den under kontroll och stänker in 2-2! Fem minuter senare har Bonne bollen efter högra sidlinjen, återigen efter snabbt igångsatt anfall, och slår den stenhårt efter marken in i målområdet parallellt med mållinjen. Vid bortre stolpen håller Doughty sig framme och skarvar in bollen i mål. 3-2! Charlton hade vänt matchen! Var kom det ifrån kan man fråga sig i den stunden, men varför ska man göra det? Fantastiskt! Nu var det "bara" att hålla hela vägen ut. Och det klarade man. Bristol kunde inte replikera.

Publiken vänder hem till annandagsmiddagen med mungiporna uppåt. Änligen en vinst igen! Välbehövligt och viktigt för moral och tabellplacering. Nästa match är mot Derby borta. Om vi bara får klubbens försäljning godkänd av förbundet, och nya ägare kan göra rätt investeringar, känns det som att Charlton faktiskt, trots allt, ska kunna få ihop de poäng som behövs för att stanna kvar i Championship!