Inför matchen Derby - Charlton

Championship : Pride Park Stadium, Mån 30/12 kl. 20:45

Det är upp till bevis om den senaste segern var en engångsföreteelse eller en trendförändring när Charlton avslutar året borta mot Derby. Spelartruppen är som vanligt tunn och än tunnare kan den bli om inte EFL ger sitt godkännande imorgon inför att transferfönstret öppnar i januari. Envisa rykten talar för att Taylor kanske spelar sin sista match för laget imorgon. 

Charlton avslutar året med en så kallad sexpoängsmatch borta mot Derby där en vinnare kan skapa sig ett välbehövligt andrum till bottenskiktet. Båda lagen har en tämligen skakig form där vi hoppas att den senaste segern mot Bristol City medför det självfötroende som kan vända trenden. Charlton är ånyo ordentligt brandskattat på spelare där det dock finns ett litet hopp om att Gallager skall vara tillräckligt återställd för att starta igen. I övrigt hittar vi Amos, Page, Lapslie, Forster-Caskey, Kayal, Cullen, Hemed, Field, Williams, Oztumer och Aneke på skadelistan medan Leko har återvänt till WBA efter sin knäskada. Bowyer ändrar inte en vinnande startelva om han inte behöver så om Gallager åter är spelklar så lär det nog bli samma startelva som senast.

Skadeläget hos Derby är inte det bästa heller men det stannar vid fem skadade, en halvskadad och en avstängd vilket alltså är en tämligen angenäm situation jämfört med gästande Charlton. Just med tanke på Charltons skadeläge skall vi nog vara väldigt glada över att mittfältaren Tom Lawrence i Derby är avstängd två matcher efter att ha dragit på sig sitt tionde gula kort för säsongen senast borta mot Wigan! I Derby hittar vi en av hjältarna från Wembley i form av Kristian Bielik och vår tidigare målvakt Ben Hamer som lustigt nog är utlånad från Huddersfield, känns som om de är i ännu större behov av en bra målvakt. På topp hittar vi även Martyn Waghorn som hade en två månader kort sejour i Charlton kring årskiftet 2008/09. Han stod för kvitteringen senast borta mot Wigan och med tanke på Charltons form vad gäller att släppa in mål sent de tio senaste omgångarna så är han definitivt en man att hålla koll på, gärna hela matchen igenom.

Charlton bröt som bekant en ond förtrollning när de vände och vann senast hemma mot Bristol City och tog därmed sin första seger på tolv omgångar. Derby är fortfarande inne i en negativ trend med sju omgångar utan seger och de flesta trodde nog att det skulle bli tredje raka förlusten på annandagen borta mot Wigan där hemmalaget tog ledningen med nio minuter kvar att spela. Kvittering på stopptid från Derby gjorde hemresan något lättare men managern Phillip Cocu har nog en del att fundera över och vid ytterligare förlust kanske han till och med sitter löst på managerposten med tanke på att Derby var ett lag med klara Premier League-ambitioner innan säsongen startade.

Även om Charlton bara har en seger på de tolv senaste omgångarna så vädrar nog både spelare och supportrar en viss morgonluft efter den sena kvitteringen borta mot QPR, till skillnad mot matcherna innan där sena mål släpptes in i parti och minut, och nu då senast seger efter vändning hemma mot Bristol City. Seger är självklart önskvärt mer än bara av hjärtat då sådan även skulle medföra ett litet hopp uppåt i tabellen och därmed ånyo närma sig den övre halvan av tabellen men viktigast av allt, skapa ett välbehövligt avstånd ned till nedflyttningsstrecket.

Vad händer efter årsskiftet? Trots att glädjen var stor bland spelare och supportrar på Annandagen så tillhörde inte Taylor de mest euforiska spelarna vilket är tvärtemot hur han brukar bete sig. Det var ju ytterst nära att han såldes till Brentford inför säsongen och envisa rykten säger nu att han mest troligt är på väg bort när transferfönstret öppnar. Om det händer spelade han i så fall sin sista match för Charlton på The Valley och det skulle kunna vara en förklaring till att han inte hoppade och skuttade av glädje. Imorgon är han oavsett framtiden given i startelvan och det känns som om det är på sin plats att han återvänder till målprotokollet igen. Charlton har definitivt kapacitet att vinna men Derby är ett svårspelat lag som har lite svårt att vinna men samtidigt är svåra att besegra. Så låt oss hoppas på att årets sista match åtminstone medför en poäng och med tanke på utgången i de senaste matcherna kanske det åter blir en målrik sådan, 2-2?

Trolig laguppställning

Phillips

Matthews
Lockyer
Pratley
Sarr

Morgan
Oshilaja
Gallagher
Doughty 

Taylor
Bonne

Artikeln skriven av Lars Liljegren, 2019-12-29, 07:38